Alro a acceptat să plătească cu 70% mai mult pentru electricitatea cumpărată de la Hidroelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din România, va plăti cu 70% mai mult pentru electricitatea cumpărată de la Hidroelectrica.

"De la 114-116 lei/MWh, Alro va plăti în jur de 200 lei/MWh. Pe lângă asta, Alro va achita şi 11 milioane de euro ca diferenţă pentru energia pe care a achiziţionat-o de la începutul anului încoace", a declarat, reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.

Alro are un contract direct a achiziţiei energiei de la Hidroelectrica valabil până în 2018. În fiecare an, Alro achiziţionează 3 TWh de electricitate de la compania de stat, aflată în insolvenţă din luna mai.

Borza a adăugat că la jumătatea acestui an Hidroelectrica a înregistrat pentru prima dată pierderi, estimate la 30 milioane de lei, din cauza secetei. Totodată, producţia de energie a companiei estimată pentru acest an este mai mică de 13 TWh, un minim istoric.

Singura divergenţă din negocierile dintre Alro şi Euro Insol priveşte introducerea în contract, drept criteriu, a evoluţiei preţului aluminiului pe bursa londoneză sau a preţului energiei pe piaţa internă. Pentru Hidroelectrica, introducerea în contract, drept criteriu, a evoluţiei preţului aluminiului pe piaţa londoneză ar fi mai avantajoasă, dat fiind faptul că metalul se află pe un trend de scumpire pe pieţele externe.