12 sfaturi pentru a evita risipa alimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, subliniază faptul că risipa alimentară este foarte ridicată în România şi oferă 12 sfaturi pentru a reduce acest fenomen.

„Aruncăm prea multă mâncare la pubelă, 175 kg de mâncare/an/persoană trăitoare în spaţiul european! Alimentele se obţin greu! Se consumă resurse naturale, bani, energie, forţă de muncă, etc.”, subliniază Botănoiu.

El a realizat o listă cu 12 sfaturi pentru a evita risipa alimentară:

1. Stabiliţi meniul săptămânal;

2. Faceţi lista de cumpărături;

3. Nu faceţi cumpărături când vă este foame;

4. Cumpăraţi produse în vrac;

5. Uitaţi-vă la data de expirare a produsului;

6. Respectaţi temperatura de păstrare a produsului;

7. Aranjaţi produsele după data lor de expirare;

8. Sortaţi alimentele după temperatura lor de păstrare;

9. Notaţi data la care produsul a fost deschis;

10. Gătiţi cantităţile potrivite de care aveţi nevoie;

11. Păstraţi corespunzător şi utilizaţi alimentele gătite;

12. Gătiţi resturile de legume sau fructe din frigider.

Potrivit lui Botănoiu, respectând aceste sfaturi, vom avea resurse mai multe, bani mai mulţi şi munca producătorului apreciată!