România Fracturată: Radiografia Unui Moment Greu De Vindecat
0Acum 35 de ani românii se luptau în stradă pentru libertate și Europa. În 2024, copiii lor dau share pe TikTok la clipuri care cer ieșirea din UE. Între aceste două momente există o poveste pe care trebuie să o înțelegem, pentru că de ea depinde viitorul nostru. Cum au ajuns atâția români să urască exact ce ne-a salvat?
Cifrele sunt clare și oferă un prim motiv de optimism: șase din zece români au optat pentru formațiuni pro-europene în Parlament - PNL, USR, UDMR și PSD. Este un succes important, marcat de cea mai mare prezență la vot din ultimele două decenii, chiar dacă votul pentru stabilitate a fost motivat mai mult de teama haosului decât de entuziasm.
Ceva ce părea greu de imaginat înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale a devenit un rezultat la care răsuflăm ușurați: “doar” 40% dintre români au votat opțiuni anti-europene sau cu simpatii legionare. Sigur, pericolul nu este încă trecut. Urmează marea finală Lasconi-Georgescu, adevăratul referendum, și formarea unui nou guvern care va plăti nota de plată pentru un deficit important. Iar o coaliție de unitate națională fără partidele extremiste ar lăsa drum liber ca acestea să crească și mai mult în opoziție.
O explicație a situației noastre pornește de la un paradox. Deși România nu a fost niciodată mai prosperă ca astăzi, românii votează mai mult ca niciodată împotriva vestului și sistemului care ne-a adus aici. Pare că nici nu am băgat de seamă că intrăm în Schengen sau că se ridică vizele pentru SUA; chiar românii din diaspora sunt cei care au votat majoritar opțiunea anti-vest.
Deși majoritatea oamenilor trăiesc în condiții mai bune decât acum 10 ani, vizibilitatea celor care au mai mult ca ei este imensă. Vezi zilnic la mall, pe stradă, pe feed-ul de pe TikTok sau Instagram cum alții trăiesc vieți aparent de vis, când tu îți rupi spatele pe bani puțini, nu ești respectat, și totul se scumpește. Percepția personală contează, iar percepția nu este una de prosperitate.
Mulți dintre oamenii care votează acum candidați extremiști sunt tineri sau persoane care până acum nu votau. Asta e a doua consecință a rețelelor sociale acum larg folosite în România, în special TikTok: printr-o investiție relativ mică pentru o astfel de miză, poți crea întregi operațiuni de manipulare și erodare a adevărului, așa cum începem să aflăm din cazul Georgescu.
În mod normal, afirmații de genul "apa nu e H2O" sau "virusul COVID nu există pentru că nimeni nu l-a văzut" ar fi provocat maxim un moment de comedie. Dar în România există o lipsă larg răspândită de cunoștințe de bază despre istorie și dramele ei, de o abilitate de a filtra informația și de a o verifica.
Dacă mergem pe strada principală a unei comune sau orășel mic și vorbim cu tinerii, câți dintre ei ne pot spune cine a fost Corneliu Zelea Codreanu sau când ar plasa istoric perioada legionară, ce a fost Holocaustul, sau ce a însemnat naționalizarea comunistă? Din experiența mea, răspunsul este dramatic și apropiat de rata analfabetismului funcțional (aprox. 50%).
Sigur, nu e vina lor că au fost lăsați în urmă de școala din România, și sunt suficienți tineri, poate majoritatea, care nu se încadrează în această categorie. Dar să nu uităm totuși că la aceste alegeri 170.000 de români au votat cu partidul PSDU crezând că votează cu PSD, emblema fiind similară. Din cauza asta reușesc Georgescu, Șoșoacă și Simion să răstoarne alegeri cu mesaje anti-europene, legionare și pro-ruse, pentru că sunt mulți români fără abilitatea de a pune la îndoială ce apare pe feed-ul de pe telefon. TikTok-ul a făcut în 2-3 ani ce n-a reușit propaganda rusă în 70 de ani: să convingă românii că Vestul e dușmanul lor.
Nu este o boală incurabilă, dar tratamentul unei astfel de fracturi este de durată. Include o reglementare mult mai clară a platformelor precum TikTok, o investigație transparentă a surselor de finanțare a partidelor extremiste, un efort național de cunoaștere a istoriei pe înțelesul tuturor și, cel mai important, un guvern care să schimbe în mod real viața oamenilor spre bine și că locul României este în Uniunea Europeană și sub protecția NATO.
Eu îmi voi dedica o largă parte din energie în acest scop în lunile și anii care urmează și cred că fiecare dintre cei care iubesc România vor face la fel. Din tot acest rău, poate un lucru bun va fi o renaștere a energiei de a construi o țară mai unită și mai dezvoltată pentru toți românii.
Poate că cea mai mare ironie a României moderne este că cei care urlă cel mai tare 'Jos globaliștii!’ o fac de pe iPhone-uri americane din diaspora europeană, unde au plecat pe autostrăzi construite cu bani UE. Dar mai dureros e că aceiași oameni ar vota duminică să dărâme podul spre vest, convinși că vom pluti magic în aer. Suntem pe marginea prăpastiei; alegerile parlamentare ne-au oferit șansa să continuăm lupta, iar alegerile prezidențiale sunt adevăratul referendum între libertate și întuneric.