Reversul medaliei. Germania îşi modifică direcţiile de contraspionaj

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După răspunsurile nesatisfăcătoare primite din partea administraţiei americane cu privire la zvonurile din toamna anului trecut legate de ascultarea telefoanelor aparţinând unor importanţi oameni politici germani, printre care se află şi cancelarul german, Germania se pregăteşte să răspundă aliatului său prin măsuri de contraspionaj.

După ce au solicitat în repetate rânduri informaţii cu privire la dezvăluirile din iunie dar şi a celor mai recente din toamnă ale fostului agent NSA, Edward Snowden, guvernul format din conservatorii Angelei Merkel şi din reprezentanţi ai Partidului Social-Democrat de centru-stânga a adoptat o nouă direcţie în relaţiile cu aliaţii săi. În noile condiţii, SUA se află pe aceeaşi poziţie cu cea a Rusiei, Chinei, Iranului şi a Coreei de Nord.

Cele două instituţii care organizează acest răspuns în domeniul contraspionajului sunt Oficiul pentru Protecţia Constituţiei şi Oficiul Procurorului Federal. Aceasta presupune aşezarea pe poziţii de egalitate a statelor aliate cu cele aflate într-o poziţie diferită, deci aşezarea supravegherii Statelor Unite în rândul competenţelor secţiunii 4 din cadrul Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei, secţiune aflată în acest moment în continuă expansiune

Această secţiune nu va utiliza toate instrumentele destinate în general activităţii de contraspionaj împotriva aliaţilor vestici, în schimb se va concentra asupra supravegherii activităţilor acestora din cadrul ambasadelor şi a consulatelor situate pe teritoriul german.

Mai mult decât atât, mai mulţi experţi din domeniul politicii interne, din rândul social-democraţilor, conservatorilor şi a Uniunii Creştin-Sociale, precum Clemens Binninger, Michael Hartmann şi Stephan Maye, au atras atenţia asupra importanţei propriei protecţii, indiferent de relaţiile diplomatice încurajate.

După cum este citată în Der Spiegel afirmaţia lui  Dietmar Nieman, membru al Parlamentului german, implicat în chestiunea relaţiilor germano-americane, Irakul a fost joacă de copii faţă de afacerea NSA în ceea ce priveşte impactul asupra relaţiilor dintre noi şi Statele Unite.

Cum este subliniat în acelaşi articol din publicaţia germană, toţi reprezentanţii germani trimişi la Washington s-au întors fără informaţii relevante- cele aproximativ 1.000 de pagini puse la dispoziţia Germaniei în toamnă conţineau paragrafe despre proceduri şi alte reguli şi nu  datele promise, adică cele care au fost copiate de către Snowden cu privire la statul federal. De asemenea, Barack Obama a anunţat  în cursul vizitei preşedintelui francez, François Hollande,  refuzul de a încheia un acord de nespionare reciprocă cu vreunul dintre state.

Pe de-altă parte, atât social-democraţii cât şi conservatorii au ajuns la o înţelegere în a-l susţine pe Harald Range, Procurorul General, pentru deschiderea unei investigaţii oficiale a activităţilor americane de spionaj din Germania. Conservatorii consideră chiar că o atitudine pasivă a Angelei Merkel în faţa dezvăluirilor că telefonul i-a fost ascultat de către serviciile americane ar putea să-i afecteze într-un mod definitiv imaginea. O cale amiabilă aşadar pare să fie dificil de atins şi nu poate constitui o opţiune în momentul de faţă.

În acest punct, încă nu s-a ajuns la o poziţie comună a Ministrului de externe, a celui de interne şi a Cancelarului german, iar vizita la Washington va avea loc doar în momentul în care Germania va putea fi sigură de obţinerea succesului poziţiei sale. Mai recent, dezvăluirile cu privire la activitatea serviciilor secrete britanice GCHQ, aflate în strânsă colaborare cu NSA-ul şi concentrate chiar asupra aliaţilor europeni, indică o nouă direcţie asupra căreia Germania va trebui să-şi îndrepte atenţia.

Irimia Oana Iulia este stagiar Foreign Policy Romania şi urmează masterul de Studii de dezvoltare şi etica relaţiilor internţionale din cadrul Facultăţii de Filosofie, Universitatea Bucureşti şi continuă studiile în domeniul dreptului european şi internaţional