
Cehia: Producția de arme o înlocuiește pe cea de automobile
0Producția cehă de armament traversează o perioadă de aur și ar putea completa ori chiar înlocui industria auto ca element-cheie al economiei naționale.
În ultimele trei decenii, Republica Cehă a devenit țara cu cea mai mare producție de automobile pe cap de locuitor din lume. Anul trecut a marcat un record: într-o țară cu 10 milioane de locuitori au fost produse peste 1,4 milioane de autovehicule, în creștere cu aproape patru procente față de anul precedent.
Cu toate acestea, în primul trimestru al anului 2025, producția a scăzut cu 7,1 %, în principal din cauza scăderii cererii în Europa de Vest. Această evoluție este alimentată de problemele din industria auto europeană, de tranziția lentă către electromobilitate, precum și de taxele vamale instituite de SUA.
În timp ce producția de automobile este în scădere, industria de apărare traversează un adevărat boom. Astfel, în ultimii trei ani, fabricile cehe de armament și-au extins masiv producția și au realizat profituri semnificative.
Potrivit lui Ales Rod, de la Centrul pentru Analiză Economică și de Piață, ponderea industriei cehe de armament în economie ar putea crește de mai multe ori în următorii ani, de la nivelul actual de aproximativ 1 la sută din produsul intern brut. "Vedem potențialul în acest sens", a declarat Rod pentru postul public de radio din Cehia.
El a precizat că "se observă o cerere importantă în industria de armament pentru cel puțin un deceniu de acum înainte, dar și depozite goale". Ceea ce se produce în țară se vinde ca pâinea caldă, a mai spus expertul.
Industria de apărare ca un nou motor economic?
Danuse Nerudova, fost rector al Universității Mendel din Brno și membră a comisiei pentru buget a Parlamentului European, apără o poziție similară. "Industria de apărare poate deveni un nou vector al economiei cehe și europene. Ea poate utiliza capacitățile de aprovizionare și forța de muncă eliberate de sectorul auto, poate stimula creșterea economică și, în același timp, ne poate consolida securitatea", a declarat Nerudova pentru DW.
Un alt economist ceh de vază, Petr Zahradnik, este ceva mai sceptic. "Este adevărat că fabricile cehe de armament traversează o perioadă de aur. Capacitățile lor se extind iar companiile cehe de apărare își plasează și dezvoltă capitalul în cele mai avansate părți ale lumii", spune consultantul de la Comitetul Economic și Social European de la Bruxelles pentru DW.
Cu toate acestea, Zahradnik nu crede că sectorul auto va înceta să mai fie un pilon al economiei cehe și nici că producția de armament va înlocui producția civilă.
Republica Cehă are tradiţie în domeniul armamentului
Zona în care se află Republica Cehă era deja un centru de producție de armament chiar și înainte de Primul Război Mondial. Între cele două războaie mondiale, dar și ulterior, Cehoslovacia era unul dintre principalii producători și exportatori de arme din lume. Mai precis, pentru o lungă perioadă de timp, exporturile de arme au reprezentat aproximativ o zecime din totalul exporturilor cehoslovace.
Între 1958 și 1989, Cehoslovacia a produs zece mii de avioane de luptă și de antrenament. Potrivit experților, armele cehoslovace erau cele mai bune din blocul estic la acea vreme. Nu întâmplător ele erau exportate către zeci de țări din întreaga lume.
La sfârșitul anilor '80, Cehoslovacia dispunea de o armată puternic înarmată, numărând câteva sute de mii de oameni, și cheltuia până la 20% din bugetul de stat pentru apărare.
Sfârșitul Pactului de la Varșovia și al confruntării din Europa, precum și dezarmarea generală inițiată la începutul anilor '90, care a fost însoțită de o reducere considerabilă a bugetului militar, au afectat puternic întreprinderile cehe de apărare. Ultima comandă importantă a Cehoslovaciei în domeniul apărării a fost un contract de export pentru 250 de tancuri T72 către Siria, care a fost aprobat în 1991 de primul guvern necomunist.
Situaţia după destrămarea Cehoslovaciei
Dizolvarea Cehoslovaciei în cele două state individuale în 1992 a dus inclusiv la o prăbușire a industriei de apărare. Producția de tancuri și utilaje grele a rămas în principal în Slovacia, în timp ce industria aeronautică, producția de arme de calibru mic, muniție, sisteme radar și în special cea de grenade au rămas în Republica Cehă.
Privatizările nu întotdeauna reușite, reducerea cheltuielilor cehe pentru apărare la 1 procent din PIB, profesionalizarea și reducerea armatei la aproximativ 20.000 de soldați au slăbit semnificativ industria cehă de apărare
Războiul din Ucraina ca factor de creștere
În urma invaziei la scară largă a Ucrainei vecine de către Rusia, în februarie 2022, fabricile cehe de armament și-au crescut producția, chiar cu sute de procente pe an. Fabricarea munițiilor, modernizarea tancurilor, producția de vehicule militare, obuziere autopropulsate, drone, echipamente radar și mitralierele și cartușele de renume mondial au cunoscut un avânt puternic. Fabrica de avioane Aero, mândria industriei cehe de apărare, a dezvoltat noul avion de luptă și de antrenament Skyfox, care urmează să fie utilizat pentru instruirea piloților ucraineni de vânătoare F-16.
Patruzeci la sută din producția fabricilor de armament cehe se îndreaptă spre Ucraina, unde sunt înființate și societăți mixte. Până la 90% din producție este exportată. În același timp însă, cresc și achizițiile armatei cehe. Anul trecut, cheltuielile cehe pentru apărare au atins pentru prima dată 2 la sută din PIB. Prim-ministrul Petr Fiala a anunțat că investițiile în apărare vor ajunge în viitor la 3 procente.
Fabricile de armament angajează mii de lucrători
Boom-ul în apărare va continua în anii următori. Producătorul de muniții STV Group își va tripla producția de muniție de artilerie de calibru mare pe care o furnizează în principal Ucrainei. Grupul PBS intenționează la rândul său să își dubleze producția de motoare pentru rachete și drone.
În plus, numărul angajaților din cadrul întreprinderilor crește semnificativ. Doar grupul STV intenționează să angajeze încă 1.000 de persoane. Conform raportului ei anual, cea mai mare companie cehă din domeniul apărării, Czechoslovak Group, care, pe lângă producția de muniții, deține și fabrica de automobile militare Tatra, asigură cel puțin 14.000 de locuri de muncă.
Prin comparație, cel mai mare grup auto, Skoda-Auto, are aproximativ 20.000 de angajați la uzina sa principală din Mlada Boleslav. Cu toate acestea, producția mai puțin solicitantă de automobile electrice va duce la o reducere a numărului de angajați.
Astfel, la sfârșitul lunii februarie 2025, șeful Skoda Auto, Klaus Zellmer, declara pentru serviciul industrial "Automobilwoche" că societatea sa, care are în prezent 41.000 de angajați, intenționează să își reducă forța de muncă cu 15%.
Mulți dintre acești angajați vor fi probabil absorbiți de industria de apărare. Potrivit agențiilor de recrutare cehe, lucrătorii respectivi nu vor avea nevoie de o reconversie profesională substanțială.