Cine poate vota pe liste suplimentare la alegerile prezidențiale din 2025

0
Publicat:

Pe 4 mai este organizat primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, iar cel de-al doilea tur de scrutin este programat pentru 18 mai. Alegătorii trebuie însă să țină cont că își pot exercita dreptul de vot doar în anumite secții.

FOTO Inquam Photos

Pentru alegerile prezidențiale organizate pe 4 și pe 18 mai, alegătorii din țară pot vota în orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare. 

Excepții

Alegătorii nu pot vota în aceeași localitate în care au domiciliul și reședința la altă secție de vot față de cea la care sunt arondați. 

De asemenea, în București, alegătorii nu pot vota pe listă suplimentară în alt sector față de cel în care sunt arondați. 

O excepție este în cazul în care îndeplinesc funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator unei secţii de votare ori asigură menţinerea ordinii. În acest caz, alegătorul votează la secţia unde îşi desfăşoară activitatea

De asemenea, un alegător cu mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot. Autorității Electorale Permanente (AEP) a publicat harta secțiilor accesibile

Votul în străinătate

La alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, cetățenii români care se află în străinătate în ziua alegerilor, indiferent de motivul pentru care se află în afara țării, pot vota la orice secție de votare din străinătate, chiar dacă nu s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro.

Precizări privind alegătorilor care au cărţi electronice de identitate (CEI)

Biroul Electoral Central a transmis o circulară cu o serie de precizări în cazul alegătorilor care au cărţi electronice de identitate (CEI) de pe care a fost eliminată menţiunea referitoare la adresa de domiciliu.

„Astfel, în cazul persoanelor care îşi vor exercita dreptul de vot în baza unei asemenea cărţi electronice de identitate la o secţie de votare unde sunt înscrişi în lista electorală suplimentară, membrii biroului electoral al secţiei de votare se află în imposibilitatea de a completa cu informaţii probate de un înscris oficial rubrica destinată domiciliului alegătorului din respectiva listă electorală. În aceste situaţii, în vederea identificării corecte a adresei de domiciliu a alegătorului, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare trebuie să apeleze Centrul de suport tehnic asigurat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, de unde va fi redirecţionat către Direcţia generală pentru evidenţa persoanelor, care îi va comunica informaţiile privind domiciliul alegătorului necesare corectei completări a listei electorale suplimentare”, a informat BEC.