Ce scrie presa internațională despre victoria lui Nicușor Dan: Zdrobeşte ambiţiile unui susţinător al lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile din România au reprezentat un subiect de interes pentru presa internațională, întrucât le-au tratat ca „breaking news” şi cu relatări de tip „live text”. Bloomberg a subliniat faptul că Nicușor Dan a „zdrobit ambiţiile unui susţinător al lui Donald Trump”.

Nicușor Dan/FOTO: Inquam photos/George Călin

Publicațiile celebre din întreaga lume au urmărit lupta electorală din România ca o încleştare între viziunea suveranistă inspirată de mişcarea MAGA a lui Donald Trump şi valorile Uniunii Europene, pe fondul unui vot de sancţionare a partidelor tradiţionale, scrie News.ro.

The Economist: Următorul preşedinte al României nu va fi până la urmă un populist MAGA

Nicușor Dan a câştigat majoritatea voturilor alegătorilor care nu l-au susţinut pe Simion, iar diferenţa s-a micşorat şi mai mult după o dezbatere televizată pe care Dan a câştigat-o, după părerea generală.

Simion nu s-a mai prezentat apoi la o serie de alte dezbateri. În final, Dan a câştigat cu uşurinţă. La miezul nopţii, pe 18 mai, autorităţile electorale din România au anunţat că acesta a obţinut 54% din voturi, faţă de 46% pentru Simion, scrie The Economist.

Publicația precizează că prezența la vot a fost una record, iar diaspora, cu peste 4 milioane de români, nu l-a susţinut în mod majoritar pe Simion.

Competiţia a reprezentat o răfuială cu deceniile de guvernare coruptă a clasei politice româneşti. Nici Dan, nici Simion nu aparţin celor două partide consacrate la putere, Partidul Social Democrat (PSD) şi Partidul Naţional Liberal (PNL), care au condus în mare parte ţara de la sfârşitul comunismului.

Ambii erau consideraţi candidaţi antisistem, dar în moduri diferite – unul era un reformator independent, adept al bunei guvernări, celălalt era un naţionalist creştin şi susţinător declarat al ideologiei MAGA.

Noul guvern, subliniază revista financiară britanică, se va confrunta cu o situaţie fiscală sumbră. Deficitul bugetar al României în 2024 a fost de peste 9 % din PIB, cel mai ridicat din UE. Guvernele de centru care au condus ţara din 2021, a căror popularitate a scăzut drastic în timpul pandemiei, au încercat să-şi recâştige sprijinul prin majorarea pensiilor şi a salariilor din sectorul public. Aceasta a alimentat inflaţia, care a fost cea mai ridicată din UE de la începutul anului 2024, ajungând la o rată anuală de 5,1% în martie, faţă de media UE de 2,5%.

Bugetul guvernului anterior pentru 2025 include majorări de impozite şi reduceri de cheltuieli, dar se preconizează că deficitul va fi redus doar la un nivel încă intolerabil de 7,5% din PIB. Investitorii sunt sceptici cu privire la datoria ţării. Randamentele obligaţiunilor româneşti pe zece ani erau de 8% în vinerea dinaintea alegerilor, cu 5,4 puncte procentuale peste randamentul obligaţiunilor germane. Ratingul de credit al ţării este BBB-, cu o treaptă peste statutul de junk.

The New York Times: În urma unei răsturnări de situaţie, un centrist câştigă alegerile prezidenţiale din România

Publicația americană scrie faptul că Nicuşor Dan, un primar centrist şi fost profesor de matematică, a câştigat duminică alegerile prezidenţiale din România, învingând un candidat de extremă dreapta care este aliniat cu preşedintele Trump şi s-a opus ajutorului militar pentru Ucraina.

Cu mai mult de 98% din buletinele de vot numărate, rezultatele oficiale preliminare au acordat 54% din voturi în turul doi al alegerilor prezidenţiale lui Nicuşor Dan, 55 de ani, primarul capitalei României, Bucureşti. Contracandidatul său, George Simion, un naţionalist şi admirator fervent al lui Trump, care a fost considerat pe scară largă drept candidatul principal, a obţinut doar 46%.

Noi suntem câştigătorii clari ai acestor alegeri”, le-a spus Simion susţinătorilor, în timp ce începea numărătoarea voturilor. El a îndemnat la proteste naţionale în cazul în care numărătoarea finală îl va arăta drept învins, revoltându-se împotriva a ceea ce a spus că a fost o încercare de „a fura victoria poporului român”.

Victoria lui Dan va calma, probabil, temerile curentului politic european că România, care se învecinează cu Ucraina şi joacă un rol vital în apărarea flancului estic al NATO împotriva Rusiei, s-ar putea alătura Ungariei şi Slovaciei în a se opune ajutorului pentru Ucraina şi în a se apropia de Moscova, menţionează NYT.

Dar, probabil, va inflama tabăra naţionalistă din România şi pe susţinătorii acesteia din străinătate, inclusiv pe vicepreşedintele JD Vance, şi va alimenta acuzaţiile că sistemul este fraudat. Anul trecut, o instanţă din România a ordonat anularea în ultimul moment a alegerilor prezidenţiale pe care un ultranaţionalist părea bine poziţionat pentru a le câştiga.

Bloomberg: Nicuşor Dan zdrobeşte ambiţiile unui susţinător al lui Donald Trump

Agenția americană Bloomberg a scris faptul că primarul centrist al Bucureştiului a câştigat duminică turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din România, zdrobind ambiţiile unui susţinător al lui Donald Trump, de extremă dreapta, în contextul în care alegătorii s-au mobilizat în număr mare pentru a se asigura că ţara de la Marea Neagră rămâne pe calea pro-europeană.

Victoria decisivă a fost alimentată de cea mai mare prezenţă la urne din România din ultimul sfert de secol, blocând un candidat care îmbrăţişase politica lui Trump, scrie Bloomberg.

Agenția notează Nicușor Dan, „un fost activist care are un doctorat în matematică la Sorbona din Paris”, a profitat de imaginea sa de lider echilibrat, în contextul anxietăţii alegătorilor că o victorie a extremei drepte ar dăuna ţării şi economiei sale. 

Turul doi de duminică a fost punctul culminant al unor luni de tulburări – cea mai gravă criză politică de la prăbuşirea regimului dictatorului Nicolae Ceauşescu în 1989.

Guvernul României a invocat o campanie coordonată pe reţelele sociale, menită să submineze încrederea în alegeri prin punerea sub semnul întrebării procedurilor de vot din afara ţării. Autorităţile nu au întâmpinat „probleme semnificative” în afara unor cazuri izolate, a declarat duminică Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

El a devenit faimos în adolescenţă, câştigând de două ori Olimpiada Internaţională de Matematică. După o campanie împotriva corupţiei, Dan a câştigat alegerile din 2000 pentru a conduce capitala României, unde protestase faţă de dezvoltarea imobiliară necontrolată.

Cea mai mare provocare a viitorului şef al statului va fi stabilizarea economiei României, în valoare de 380 de miliarde de dolari, care a fost afectată de incertitudinea politică. Dan a declarat că va sprijini un guvern pro-european, astfel încât să poată obţine mai uşor majoritatea în parlament.

Politico:  Lacrimi pentru fraţii Tate şi satisfacţie pentru UE, după ce Dan îl învinge pe candidatul de dreapta în alegerile din România

Politico a notat faptul că liderii europeni mainstream s-au grăbit să-l felicite pe Dan pentru victoria sa surprinzătoare, în timp ce susţinătorii de dreapta ai lui Simion au deplâns înfrângerea acestuia, notează publicaţia de la Bruxelles.

Totuşi, nu toată lumea a aplaudat victoria lui Dan, a observat publicaţia de la Bruxelles. „Ei bine, România, am avut o perioadă bună. Mulţumim pentru amintirile plăcute”, a declarat Tristan Tate, fratele influencerului celebru Andrew Tate. Fraţii locuiesc în România de ani de zile şi sunt anchetaţi pentru trafic de persoane, reaminteşte POLITICO.

Publicaţia notează, într-un articol separat, că acceptarea înfrângerii de către Simion pare să risipească îngrijorările imediate legate de noi tulburări pentru România.

Le Figaro: România: Nicuşor Dan, matematicianul strălucit devenit preşedinte

Publicația franceză a notat faptul că Nicușor Dan, „matematicianul strălucit”, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din România de duminică, şi-a construit reputaţia luptând împotriva corupţiei din Bucureşti.

În vârstă de 55 de ani, Nicuşor Dan a decis să intre în cursă după „şocul” din 24 noiembrie, când alegerile au fost dominate de o figură de extremă dreapta la care nimeni nu se aştepta, apoi anulate pe fondul suspiciunilor de ingerinţă rusă. 

„Vrem schimbare”, le-a spus el susţinătorilor săi săptămâna trecută. „Mai avem încă un mic pas de făcut până când vom avea în sfârşit autorităţi capabile să construim împreună România la care visăm”.

Omul schimbării, cu excepţia politicii externe: sprijinul său pentru Kiev este de neclintit, la fel ca angajamentul său faţă de Europa. O carte pe care a jucat-o pentru a câştiga împotriva „izolaţionistului” George Simion, notează Le Figaro.

Publicația franceză face un rezumat al carierei sale, amintind de momentul în care a format partidul USR în 2016, de plecarea sa din formațiune, „în urma unui dezacord pentru că a preferat să nu ia atitudine faţă de problemele LGBT+”, și despre momentul când Nicușor Dan devine primar al Capitalei în 2020, după două tentaive nereușite.

Detractorii săi îi critică lipsa de aplomb, videoclipuri pe TikTok ironizându-i comentariile sale ezitante.

Deşi recunoaşte că nu este „un mare comunicator”, rezervat din fire, Nicuşor Dan spune că a făcut progrese de-a lungul anilor.

„Este mai mult un manager, dar este într-adevăr un tip onest” care va menţine România „pe drumul cel bun”, spune politologul Sorin Cucerai.

Euronews: Candidatul pro-occidental Nicuşor Dan câştigă alegerile prezidenţiale din România

Euronews scrie faptul că miza nu a fost niciodată atât de mare în istoria postcomunistă a României decât duminică, când românii au votat într-un tur al alegerilor prezidenţiale crucial şi polarizat, în care centristul Nicuşor Dan s-a confruntat cu naţionalistul George Simion.

Românii au ales să continue actualul curs pro-occidental, ieşind în număr record la urne pentru a vota pentru modestul primar al Bucureştiului şi împotriva doctrinelor naţionaliste reprezentate de Simion şi aliatul său Călin Georgescu.

Însă diviziunile profunde din societatea românească fracturată înseamnă că viitorul preşedinte Dan se confruntă cu o provocare uriaşă pentru a reuni ţara şi a aborda criza economică care ameninţă România.

Corriere della Sera:  În România, filoeuropeanul Dan are o revenire surprinzătoare

Primarul pro-european al Bucureştiului a realizat ceea ce mulţi analişti au numit un miracol: a răsturnat rezultatul primului tur, care îl dădea pe suveranistul George Simion în frunte, cu voturi duble. Şi nici măcar nu a fost o cursă strânsă, aşa cum se prevăzuse. 

La câteva minute după primul exit poll, care a fost corect (chiar dacă nu a luat în calcul românii din străinătate), scena a fost suprarealistă.

Pe de o parte, simţindu-se puternic datorită acestor cifre, Dan a exultat în faţa mulţimii: „Astăzi a câştigat o comunitate de români care doreşte o schimbare profundă, care doreşte reducerea corupţiei, care doreşte o societate a dialogului, nu a urii”, a spus el cu vocea răguşită.

„Există o comunitate care a pierdut alegerile. O comunitate care, pe bună dreptate, este indignată de modul în care a fost condusă politica până acum în România. Este datoria noastră să convingem aceste persoane că soluţia este reforma sistemului judiciar şi a administraţiei: trebuie să luptăm pentru o singură Românie, nu pentru două. De mâine, împreună, vom începe reconstrucţia ţării noastre”, spune Nicuşor Dan. Se aud noi coruri de voci: „Unitate, unitate”, „Europa, Europa”.

Peformanţa lui Dan a venit la sfârşitul unei săptămâni de acuzaţii feroce între cei doi contracandidaţi. În declaraţii făcute după miezul nopţii, Dan a mărturisit că „abia în ultimele 2-3 zile” a început să creadă că poate câştiga şi că „revenirea se datorează în totalitate mobilizării societăţii româneşti”.