Video Relația toxică părinți-copii. Despre starea de bine în familie, cu Diana Bălan, Consultant în Educație
0Una dintre cele mai mare provocări de azi este cea de a fi părinte. Datele oferite de prima ediție a The Parenting Index/2021 relevă că 62% dintre parinți au descoperit că rolul de a fi părinte este mai dificil decât credeau. Mamele (30%) afirmă că a fi părinte este mult mai dificil decat se asteptau, comparativ cu tații (20%).
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție arată că în ultimii doi an, cazurile de abuzuri în familie asupra copiilor sunt in crestere cu 3% în 2023, comparativ cu 2022.
56% dintre părinți români spun că își pedepsesc copiii atunci când greșesc. În căutarea cele mai ficiente forme, educația pe care o oferă copiilor este între pedeapsă sau recompense iar mediul familial devine unul lipsit de starea de bine.
Relația părinți copii este azi una toxică, în loc să se bazeze mai degrabă pe negociere și dialog. Cum arată relația toxică dintre părinți și copii și cum se ajunge la starea de bine în familie vei afla azi într-o nouă ediție Adevărul Live realizată și moderată de Antoaneta Banu.
Invitata ediției este Diana Bălan, Consultant în Educație și Specialist în Baby Sleep și Well-Being, cu studii la Institutul Neufeld și masterand la Psihologie și Neuroștiințe Mental Health de la King’s College.
Diana oferă azi insight-uri valoare de parenting și de la ea vei afla:
-Ce este relația toxică părinți-copii și cum o recunoaștem?
-Relația toxică părinți copii este specifică acestor vremuri sau este o moștenire-tipar mental ?
-Ce a dus azi, la creșterea gradului de toxicitate a relației părinte-copil?
-Cum afectează dezvoltarea și sănătatea psiho-emoțională a copilului acest tip de relație toxică?
-De ce nu reușesc cei mai mulți dintre părinți să își adapteze modelul parental la realitatea de azi?
-Acestă relație toxică are tipare comportamentale diferite în rândul părinților?
-Copilul poate să își dea seama singur, că între el și părinții săi nu există o relație sănătoasă? Și dacă da, de la ce vârstă ?
-Cum își pot schimba părinții modelul de relație, deci și de educație?
-Cum înveți să fii părinte și cum înțelegi că ești pe drumul bun, într-o realitate supra încălzită de informație în parenting?
-Cum se ajunge la starea de bine în familie? Care sunt elementele la care trebuie să fie atenți părinții?
-Există părinți buni și părinți răi?