Soluţia pentru problemele de mediu? "Aspiratorul" de poluare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un olandez vrea să rezolve problema smogului din China printr-un proiect ingenios. El vrea să „aspire“ norul produs de poluare.

Olandezul Daan Roosegaarde vrea să cureţe aerul Chinei printr-un „aspirator electronic“ capabil să purifice aerul prin atragerea particulelor spre sol folosind câmpul magnetic. Ar urma ca dispozitivele să fie amplasate în parcuri din Beijing şi porţiuni din oraş ar urma să fie curăţate foarte uşor în acest fel, notează The Verge. El a dezvoltat proiectul în colaborare cu o companie dedicată soluţiilor de curăţare a aerului (ENS) şi cu Bob Ursem, un cercetător de la Universitatea Delft care s-a ocupat de sistemul electromagnetic.

„Aspiratorul“ gândit de olandez foloseşte o serie de electrozi conectaţi la o sursă de energie de voltaj mare şi ansamblul este poziţionat la câţiva centimetri deasupra solului. Este creat un câmp electrostatic care încarcă particulele de aer şi smog cu sarcină pozitivă. Un dispozitiv conectat la sol le atrage şi pot fi astfel colectate şi depozitate ca deşeuri normale.

Roosegaarde a creat deja un prototip şi a primit autorizaţie de a-l testa într-un parc din Beijing în următorul an. Ideea i-a venit când se uita la norii de smog de la fereastra unui hotel din oraş. În testele derulate în laborator, echipamentul a purificat un metru cub de spaţiu într-o încăpere de aproape 8 metri pătraţi plină cu smog. ENS susţine că dispozitivul poate purifica 28.000 de metri cubi folosind mai puţină energie decât un bec incandescent.

Chi Jen-Yang, un cercetător de la Universitatea Duke, a spus că proiectul sună bine în teorie, dar s-ar putea să nu fie deloc fezabil în realitate. În oraş, ar fi necesar un câmp electromagnetic mult mai puternic şi implicit ar consuma mai multă energie. Nici creatorul nu este cu adevărat încrezător în proiect, ci mai mult în concept. „Nu este soluţia reală la smog. Cea reală ar fi schimbarea stilului de viaţă. Dar ceea ce face este să mute discuţia din zona ştiinţifică spre una mai umană, spre o discuţie sociologică. Va crea noi interacţiuni între oameni şi spaţiu“, a afirmat acesta.

Cum ar funcţiona proiectul olandezului.

image

ENS consideră însă că proiectul este fezabil şi e gata să-l comercializeze ca atare. „Noi nu credem că e doar un proiect prin care oamenii să conştientizeze mediul în care trăiesc. Noi vrem să-l implementăm în toată lumea“, a spus Lia van de Vorle, directorul ENS Europe. Între timp, în China săptămânii trecute, autorităţile au decis să închidă şcoli şi artere rutiere importante din cauza nivelurilor periculoase de poluare în aer. La cea mai înaltă cotă, poluarea a fost de 30 de ori mai mare decât ceea ce World Health Organization consideră sigur.

Hai să discutăm, ne găseşti pe Facebook - Tech Adevărul

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite