Bogăţia faunei din România: şarpele boa de nisip, extrem de rar, a fost găsit viu. E o premieră a ultimilor 80 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un boa de nisip a fost găsit în fauna din România.
Un boa de nisip a fost găsit în fauna din România.

În România a fost descoperit un şarpe special pentru fauna noastră. E vorba de un boa de nisip extrem de rar în Europa.  Până acum au mai fost semnalate exemplare moarte ceea ce face descoperirea şi mai interesantă.

În 1937 a fost semnalat ultimul specimen în viaţă de boa de nisip, cunoscut şi drept Eryx jaculus. Unii denumesc această specie „Sfântul Graal“ al  herpetologilei, alţii sunt surprinşi şi pentru bizarul fapt că există boa în România. Cei care au descoperit familia de boa de nisip sunt fotograful Doru Panaitescu şi herpetologii Vlad Cioflec şi Tibor Sos.

Ei au luat urma acestei speciii rare de boa de nisip şi i-au făcut o vizită în weekend. Nu au gasit un singur exemplar de boa de nisip, ci mai multe. Mai precis,  o femelă cu şase pui alături. Această familie de boa de nisip poate fi observată în fotografiile ataşate articolului şi în videoclipul de mai jos.

image

Boa de nisip şi caracteristicile sale

Echipa s-a întâlnit şi cu un exemplar adult încă din prima seară, dar nu au reuşit să îl prindă pentru a-l studia. A doua zi a fost mai productivă, aducându-le în atenţie femela de boa de nisip. Şarpele prezintă câteva particularităţi remarcabile. În primul rând, pentru protecţie, coada seamănă foarte bine cu capul. Este un sistem de apărare extrem de eficient în faţa prădătorilor care apucă reptilele de cap.

O altă particularitate a animalului este dispunerea ventrală a gurii. Propriu-zis aceasta se regăseşte pe partea inferioară a corpului pentru a permite animalului să sape cu botul tare şi ascutit, adaptat pentru sol nisipos sau loess, unde construieşte reţele de galerii. Boa de nisip este un şarpe disproporţionat, având un corp scurt şi gros. De asemenea, e un şarpe destul de mic. Un adult abia ajunge la 80 de centimetri, în vreme ce puii pe care i-au găsti cei trei aveau câţiva centimetri.

Pentru cei care se tem de şerpi pe motiv că au venin trebuie spus că boa de nisip nu este veninos. Este mai ales un animal nocturn, dovada fiind pupila verticală. Se hrăneşte îndeosebi cu rozătoare de talie mică pe care le vânează în galeriile construite subteran.

Ultimul exemplar în viaţa a fost semnalat prin localitatea Cochirleni din judeţul Constanţa. Asta se întâmpla în 1937. În toţi anii de până acum, exemplarele găsite erau moarte. Doru Panaitescu şi colegii săi nu oferă informaţii despre locul în care au găsit exemplarele vii de boa de nisip pe motiv că cei cunoscători s-ar duce să-i vâneze ca pe un trofeu.

Un boa de nisip încă în viaţă, dar pentru cât timp? 

Panaitescu povesteşte pe blog toate întâlnirea cu acest şarpe. „Am terminat şedinţa foto şi am eliberat puii şi femela într-un habitat care pare neatins, dar care de fapt este pe muchie de cuţit. Aici au fost activităţi antropice (şi încă mai sunt) din care mai diverse: a fost o linie de tren, a fost o cultură de vie chiar în zonă, dealul este situat într-o zonă circulată de oameni, în deal se văd urme care atestă că pământul a fost răscolit“, notează acesta.

„Incredibil câte vicisitudini suportă o specie atât de străveche, care se încăpăţânează să trăiască şi să ne încânte în pofida unui evident deranj antropic. Acest şarpe fantastic are nevoie de protecţie“, mai scrie Panaitescu. Între timp, Vlad Cioflec a discutat cu experţi în conservare.

boa de nisip foto vlad cioflec
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite