Startup Sauna: un program de accelerare „la rece”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Startup Sauna
Startup Sauna

Pentru antreprenorii care şi-au format o echipă şi au o idee pe care deja au testat-o în piaţă, următorul pas pentru a-şi dezvolta în continuare afacerea la nivel global poate fi participarea la un program de accelerare. Beneficiile celor care aleg un astfel de program sunt creşterea numărului de utilizatori, acces la reţelele de mentori şi profesionişti, sau testarea performanţei echipei.

 „Aşa cum o spune şi numele, programele de accelerare asigură un mediu ce permite start-upurilor să îşi accelereze progresul semnificativ, mai ales progresul în a-şi identifica piaţa şi clienţii potriviţi pentru produsul sau serviciul lor. Participanţii au de asemenea acces la reţeaua de conexiuni a programului care este foarte valoroasă. Nu în ultimul rând, programe intense precum Startup Sauna sunt create pentru a pune echipele la încercări grele, dovedind astfel investitorilor şi partenerilor potenţiali performanţa lor. De altfel primul lucru care se învaţă într-un astfel de program este să lucrezi din greu şi să fii punctual.”, a declarat Jaakko Hynynen, Program Manager Startup Sauna.

Startup Sauna este un accelerator non profit din Helsinki, Finlanda care oferă un program provocator start-upurilor promiţătoare din Ţările Nordice, Europa de Est si Rusia. Pe scurt, Startup Sauna înseamnă un program de 5 săptămâni în cadrul căruia echipele beneficiază de experienţa antreprenorilor în serie care le vor trece printr-o serie de teste. 

Programul se concentrează doar pe elementele esenţiale, iar absolvenţii acestuia vor învăţa să definească piaţa pe care o adresează produsul lor şi astfel vor putea să îşi vândă ideea de business şi să obţină finanţări ulterioare. De asemenea, participanţii în program au posibilitatea de a se face cunoscuţi la nivel mondial, cele mai bune start-upuri având şansa să prezinte în faţa Slush, să acceseze până la 40.000 de euro şi să cunoască investitori din Silicon Valley, pe care Jaakko îl consideră locul tuturor posibilităţilor.

Pentru că este o organizaţie non profit, Startup Sauna nu ia acţiuni de la startup-urile admise în program şi nu există alte costuri, acest lucru fiind principalul diferenţiator faţă de alte programe de accelerare. „Nu suntem un furnizor de servicii pentru startup-uri ci le oferim un program intens de 5 săptămâni în cadrul căruia vor lucra din greu şi îi vom ajuta să îşi ducă afacerea la un alt nivel. Startup-urile ar trebui să ne aleagă pentru că nu avem nici un alt motiv ascuns: ne dorim pur şi simplu să atragem cele mai bune companii la început de drum din Ţările Nordice, Europa de Est şi Rusia şi să le ajutăm să se dezvolte.”, explică Jaakko motivele pentru care un startup ar trebui să vină la Startup Sauna.

Antreprenorii nu pot aspira însă să devină parte din program decât dacă:

1.      Şi-au format o echipă care poate să aducă rezultate;

2.      Au deja un prototip funcţional al produsului lor;

3.      Au o idee cu potenţial scalabil la nivel global.

În acelaşi timp, Hynynen crede că un startup nu este pregătit să intre într-un program de accelerare decât atunci când „membrii echipei sunt capabili să execute şi sunt gata să lucreze din greu la asta”. Programul Startup Sauna îi poate sprijini cel mai bine pe antreprenori atunci când ei au trecut de etapa „ideii” şi au dezvoltat deja un prototip sau au lansat pe piaţă o versiune beta. În acest mod, aceştia au obţinut deja o oarecare validare a ideii lor iar programul îi poate ajuta în dezvoltarea acesteia.

„La finalul programului de accelerare, startup-ul ar trebui să poată să îşi dezvolte businessul la nivel local şi global; a găsit un model de business scalabil şi îşi înţelege publicul ţintă şi nevoile clienţilor săi. De asemenea, antreprenorii în această etapă au realizat deja un pitch de succes şi sunt gata să discute cu investitorii”, povesteşte Jaakko Hynynen.

Printre proiectele de succes ale Startup Sauna se numara Walkbase, o companie ce dezvoltă analitice pentru industria de retail, sau Ovelin care produce jocuri pentru dispozitive mobile pentru a învăţa cum să cânţi la chitară mai uşor. Echipele româneşti au fost şi ele reprezentate cu succes în programul de accelerare. Astfel, Minutizer (sistem de plăţi pentru conversaţiile online care permite plata pe minut) şi Render Street (platformă de randare a imaginilor) au fost admise în Startup Sauna după o sesiune de pitching care a avut loc în toamnă la TechHub Bucharest. Mai mult, acestea s-au numărat printre echipele câştigătoare la finalul programului, iar eforturile lor au fost răsplătite cu o excursie in Silicon Valley unde au avut ocazia să discute în mod direct cu potenţiali investitori şi/sau parteneri de afaceri.

Cât despre viitor, Jaakko Hynynen mizează pe startup-urile hardware şi IoT (internet of things) şi crede că nu există diferenţe fundamentale între echipe în funcţie de ţara lor de provenienţă, aceleaşi „lucruri grele” reprezentând provocări pentru majoritatea antreprenorilor aflaţi la început de drum.

Ca suporter al How to Web MVP Academy, Startup Sauna vrea să vadă produse sau prototipuri în mâinile utilizatorilor finali, echipe complementare şi idei fezabile la nivel global. Care este oferta lor pentru echipele finaliste? „Aplicaţia la Startup Sauna este o provocare în sine şi vei învăţa foarte multe. E cu atât mai dificil să fii admis, însă o dată ajuns acolo vei munci pe brânci şi vei învăţa foarte multe lucruri care te vor ajuta să îţi creşti startup-ul la adevăratul său potenţial”, încheie Jaakko Hynynen, Program Manager Startup Sauna.

Interesat să afli mai multe despre programele de accelerare din Europa? Citeşte mai multe despre TechStars, TechPeaks, ProSieben, Wayra, Hub:raum, Startup Wise Guys, Eleven şi Seedcamp.

Acest material este realizat împreună cu How to Web MVP Academy, program de pre-accelerare adresat celor mai performante startup-uri din Europa Centrală şi de Est dezvoltat în parteneriat cu Microsoft, Romtelecom şi Cosmote.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite