Pe viaţă sau reînnoit? Implicaţii şi efecte ale modificării legislaţiei domeniilor .ro

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, la propunerea RoTLD, agenţia care se ocupă cu domeniile .ro, va introduce cât de curând o taxă anuală pentru domeniile .ro. Încerc aici să analizez măsura aceasta şi contez pe aportul vostru.

Ce se schimbă odată cu decizia aceasta? Practic, modul cum funcţiona până acum acordarea şi deţinerea domeniilor .ro, care era diferită de un domeniu .com. taxa va fi de 10 euro şi TVA, potrivit zoso.ro.

Potrivit RoTLD, contractul de înregistrare are la Punctul 5 o reglementare esenţiale. La Punctul 5 ni se spune, adică oricui deţine un domeniu .ro, că modificările contractului pot fi făcute de RoTLD: revizuirea termenilor şi condiţiilor şi schimbarea serviciilor furnizate.

"Dacă nu sunteţi de acord cu orice revizuire a acestei înţelegeri, puteţi să o încetaţi în orice moment prin trimiterea unui email sau a unui mesaj de poştă obişnuită", se arată în contract.

Care este explicaţia oficială?

RoTLD face acest pas pentru a reduce numărul de domenii inactive de pe internetul românesc. În momentul de faţă sunt aproximativ 700.000 de domenii, iar multe stau degeaba. Bun.

Ce poate fi făcut, fără implementarea unei taxe? Simplu, radierea domeniilor după o anumită durată de la nefolosirea lor activă. E simplu. Aşa se evită blocarea lor.

Cum arată hotărârea de Guivern?

La Articolul 3 se menţionează că domeniile .ro vor fi înregistrată pentru o perioadă minimă de un an, care ulterior poate fi prelungită prin reînnoire. De asemenea, perioada maximă este de doar doi ani.

De asemenea, cumpărătorul îşi asumă faptul că nu înregistrează numele de domeniu doar în scopul revânzării. Taxa poate fi plătită anual sau în avans pentru maximum doi ani.

Domeniile deja existente vor trebui reînnoite în maximum trei luni de la data publicării Hotărârii în Monitorul Oficial.

În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii se aprobă normele de aplicare.

Hotărârea completă poate fi analizată mai jos.

Document 2013 12-4-16135195 0 Proiect Inregistrare Nume Domenii

Câteva explicaţii

Nota de fundamentare a Hotărârii oferă şi motivele din spatele acesteia. Domeniile se înregistrează în România din 26 februarie 1993, registrul numindu-se atunci IANA, acum ICANN.

"În prezent, pe plan internaţional, registrele care administrează domeniile de internet din ţările membre UE au aplicat taxa pe perioada determinată pentru înregistrarea şi administrarea domeniilor internet, iar EURid, registrul de administrare domenii .eu practică taxa anuală încă de la înfiinţare", se arată în nota de fundamentare.

Ce vrea RoTLD? De ce are nevoie de aceşti bani? Potrivit Notei, pentru cheltuielile de mentenanţă, asigurarea securităţii datelor şi investiţiile necesare pentru echipamente dedicate şi teste de penetrare.

În plus, se cer banii pentru cheltuielile de întreţinere cu baza de date pusă în serviciul public în vederea interogării datelor.

De asemenea, RoTLD va avea informaţii actualizate în ceea ce priveşte domeniile active, domeniile folosite şi cele nefolosite şi va putea debloca domenii achiziţionate şi nefolosite.

Nota de fundamentare poate fi consultată mai jos.

Document 2013 12-4-16135194 0 Nota Fundamentare Domenii

Cât costă domeniile mari?

Pentru domeniile .com taxele anuale sunt deja reglementate. Preţul a fost mărit chiar pe 1 iulie 2013.

Domeniul .com costă 15 dolari anual, domeniile .name, .ws, .biz costă 15 dolari, iar domeniile .org, .info, .net au ajuns la acelaşi preţ. Intrarea în vigoarea a fost pe 1 iulie 2013.

Problemele nu apar pentru cei care deţin doar un singur domeniu în aceaastă situaţie, ci pentru cei care deţineau astfel de domenii. Deşi în România, vânzarea de domenii de către terţi este interzisă, afacerile de acest tip s-au făcut. Practica blocării unui domeniu şi răscumpărarea lui apoi a fost întâlnită pe scară largă.

Câţi bani se vor face?

Momentan sunt 700.000 de domenii. Se vor elibera unele. Dar dacă taxa este de 10 euro şi TVA, acest lucru va duce la venituri de aproximativ 5 milioane de euro pe an, faţă de banii care nu mai vin acum decât prin înregistrarea domeniilor noi. Acest lucru se va întâmpla doar dacă RoTLD va reduce preţul actual de înregistrare, pentru a-l adapta la funcţia sa de taxa de reînnoire.

La buget vor veni bani anual, pentru utilizatorii simpli taxa nu e mare, dar pentru cei care au mai multe domenii e încă o mică presiune financiară. Cu toate acestea, există probleme pe care organismele româneşti vor fi nevoite să le rezolve.

DNS-ul românesc este o uşă deschisă pentru hackeri, lucru demonstrat anul trecut în noiembrie, când a fost o deturnare de DNS la google.ro, care a fost nefuncţional.

Dumitru Ciobârcianu, specialist în securitate la firma Ines Group, îi întăreşte opinia lui Tric. „Suntem extrem de vulnerabili. 90% din infrastructura din România funcţionează doar pentru că nu se leagă nimeni de ea", crede Ciobârcianu. De unde vine această situaţie la noi în ţară, deşi există soluţii, măcar pentru un tip de atac? „Infrastructura de la serverele de domenii, până la cea de transport de date a fost făcută punându-se accent pe ieftin, nu pe calitate. Iar în domeniul securităţii datelor nu poţi să pui accentul pe ieftin", mai crede specialistul.

Care sunt riscurile viitoare?

RoTLD ar putea fi lovită de procese din partea utilizatorilor, persoane fizice sau nu. Chiar dacă în contract se vorbeşte de modificarea termenilor în mod unilateral, aceştia nu menţionează preţul, care ar putea fi folosit de avocaţi pe cale juridică.

Discuţia e deschisă. Eu aştept părerile voastre şi ce faceţi dacă aveţi un domeniu .ro deja înregistrat. Un articol mai detaliat urmează în zilele următoare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite