Jocurile video au fost o ţintă preferată de atacatorii cibernetici pe timp de pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacatorii cibernetici au exploatat popularitatea crescută a jocurilor video pe durata pandemiei, pentru a lansa diferite atacuri.

Conform datelor Kaspersky Security Network, s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului zilnic de încercări de a direcţiona utilizatorii către site-uri periculoase care exploatau tema jocurilor video: acestea au fost cu 54% mai numeroase în aprilie, comparativ cu ianuarie.

De multe ori, utilizatorii au fost ademeniţi cu promisiuni atractive, cum ar fi versiuni gratuite ale jocurilor populare, actualizări şi extensii sau modalităţi de a trişa. Dar dacă utilizatorii dădeau click pe aceste link-uri, riscau să descarce programe periculoase, de la malware care fură parole, până la ransomware şi miners, un software care minează pe ascuns criptomonede de pe PC-ul victimei.

Jocul cel mai des folosit de infractori a fost Minecraft, unul dintre cele mai populare jocuri video create vreodată. Numele său a fost folosit în peste 130.000 de atacuri web. Alte jocuri video populare folosite ca momeală au fost Counter Strike: Global Offensive şi The Witcher 3.

Mai mult, potrivit statisticilor din sistemul anti-phishing al Kaspersky, comparativ cu luna februarie, numărul de redirecţionări blocate către pagini de phishing care conţineau cuvântul “Steam” a crescut cu 40% în aprilie.

“Multe dintre aceste atacuri legate de jocurile video nu sunt tocmai sofisticate; foarte important pentru succesul lor este factorul uman. Ultimele luni au arătat că utilizatorii pot cădea cu uşurinţă pradă atacurilor de phishing sau pot să dea click pe link-uri periculoase atunci când vine vorba de jocuri video – fie pentru că încearcă să găsească versiuni piratate, fie pentru că sunt în căutare de diferite scurtături care să îi ajute să câştige”, spune Maria Namestnikova, security expert la Kaspersky.

“Acum că mulţi jucători au început să folosească aceleaşi dispozitive pe care le folosesc pentru a intra pe reţelele corporative şi pentru a juca jocuri video, ar trebui să existe nişte măsuri suplimentare de precauţie: acţiunile riscante nu fac ca numai datele sau fondurile personale să ajungă pe mâini greşite, ci şi resursele companiilor angajatoare. Când lucraţi de acasă, încercaţi pe cât posibil să evitaţi folosirea dispozitivelor personale pentru a intra pe reţele corporative şi vice-versa.”

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite