FOTO Între prezent şi viitor - Google House, esenţa vieţii cu tehnologia alături

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google House în Bucureşti FOTO Adevărul/Vlad Andriescu
Google House în Bucureşti FOTO Adevărul/Vlad Andriescu

Zilele acestea, Google a vrut să demonstreze publicului larg cum arată viitorul în viziunea lor într-o casă din Bucureşti, redenumită Google House. Aceasta a fost decorată în culorile companiei şi dotată cu tehnologiile lor: tabletele şi telefoanele Nexus, televizoare conectate prin Chromecast şi laptopuri Chromebook. Ce a ieşit? Iată o viziune subiectivă.

Cifrele seci

De la ce a pornit Google House? De la cifrele unui studiu comandat de Google în estul Europei, numit “Internetul în viaţa de zi cu zi”. Din el am aflat că o treime dintre românii conectaţi intră pe internet de dimineaţă, nu mai urmăresc cu preponderenţă televizorul, ci se bucură de YouTube, iar în vacanţele lor ar lua telefonul mobil conectat la internet.

Pornind de la o Românie deja conectată, Google încearcă să arate cum ar putea fi integrată tehnologia mai puternic în viaţa noastră, dacă deja nu este. Românii sunt nişte utilizatori activi de internet, dar câteodată foarte simplişti. Ce înseamnă asta? Folosim smartphone-ul pentru ceas şi alarmă, tabletele sunt dispozitive de divertisment autonome, neconectate la celelalte terminale. Într-o lume inteligentă, conectată, activităţile noastre sunt de multe ori specifice epocii mai lente, a dumbphone-ului.

google house

Google House

Ce am văzut la Google House? Maison 13 din Bucureşti a fost redecorată în jurul tehnologiei Google. Am avut o cameră de zi, o cameră de divertisment, o cameră a adolescentului, un dormitor şi o bucătărie. Toate acestea conectate.

Puteţi vedea în galeria foto mai multe imagini de acolo. Google România a promovat toate produsele companiei, care se integrează uneori cu viaţa noastră fără să ne dăm seama. Nu trebuie să avem Google Glass ca să fim un Android al secolului XXI şi nici nu trebuie să ştim foarte multă tehnologie.

google house

Între copii şi adulţi

Mă aşez pe canapea în timp ce Doina Costache de la Google explică interacţiunea dintre tehnologie, părinţi şi copii. Copilul ei foloseşte internetul şi tableta de la trei ani, iar acum, deşi nu are telefon mobil, familia se foloseşte de tehnologie pentru a petrece timp de calitate împreună.

În momentul când ajung acasă, cei trei conectează o tabletă la televizor cu Chromecast, un dongle prin care conţinutul de pe tabletă se duce pe un televizor, şi se uită la desene animate. În acelaşi timp, părinţii îşi pot continua munca pe tabletă, telefoane sau pe laptopuri.

Cum îşi plănuiesc oamenii prezentului şi ai viitorului vacanţa? Se duc la laptop, intră pe Google Maps, caută cel mai bun traseu şi află mai multe informaţii de pe Google Search. Cu Google Street View pot privi în interiorul monumentelor istorice din întreaga lume, cum ar fi Stonehenge sau pot vedea starea drumurilor şi peisajele.

Dar dacă au de plecat în oraş cu maşina, tot pe Google Maps, integrat acum mai bine cu Waze, aflăm unde sunt zonele în care traficul este aglomerat, dar şi unde se fac lucrări pe drumuri. Toate aceste lucruri sunt anunţate cu ajutorul utilizatorilor - telefoanele lor înregistrează viteza automobilului şi arată că e un ambuteiaj, iar cu alertele personale, putem spune celorlalţi participanţi la trafic că se fac lucrări.

google house

În dormitor, bucătărie şi în camera tânărului

Casa Google nu este o casă a viitorului, de fapt. Mulţi dintre noi folosim deja aceste tehnologii zi de zi. Viitorul prezentat e de fapt prezentul multora dintre noi, când suntem conectaţi în Cloud, când munca noastră nu se mai salvează pe hard ci pe internet, iar bibliotecile tradiţionale au fost înlocuite de resurse credibile online.

În dormitorul Google House din Bucureşti am putut vedea o prezentare de Google Drive şi cum pot face mai mulţi elevi temele împreună sau, chiar, cum părinţii pot colabora online, fără să fie prezenţi, cu cei mici pentru un referat. Documentele pot fi editate în acelaşi timp.

De asemenea, Google a prezentat şi modul cum a intrat în domeniul culturii cu Art Project, Historic Moments sau World Wonders prin cadrul Institutului Cultural Google. Aici sunt prezentate cele mai frumoase lucrări de artă din muzeele lumii şi putem face tururi virtuale, cele mai frumoase monumente de pe planetă sau momente istorice explicate ştiinţific, dar pe înţelesul tuturor.

În bucătărie au fost lăudate aplicaţiile de gătit, dar deja aici nu mai este viitorul, e prezentul.

google house

Concluziile casei Google

Evenimentul a încercat să scoată în faţă tot ce are Google mai bun. O glumă uşoară ar fi, dar unde sunt camerele de supraveghere? Viitorul mai include Google Glass, ochelari inteligenţi cu care vedem notificările pe ochi şi care ne pot ghida mai uşor în bucătărie sau în timp ce ne uităm la televizor şi vrem alte informaţii.

În curând, cu Word Lens, Google poate traduce şi expresii de pe perete, aşa cum Tech Adevărul a arătat în acest articol.

Preferăm un Cloud în care să facem un pact cu diavolul. Unul în care să ne dăm un pic din intimitate pentru un pic de confort. Am urât din tot sufletul să mă duc de dimineaţă să prind loc la bibliotecă. Ar fi fost mult mai uşor să fac asta cu părinţii de pe internet, dar din surse credibile, bineînţeles. Am urât referatele standard, iar internetul te lasă să descoperi mult mai multe lucruri decât o făcea înainte.

google house

Fără Google Maps nu am şti poate să ne descurcăm prin oraş. Şi nu e numai Google aici. Ei sunt doar cei care au făcut cele mai mari eforturi aici, de a se integra în viaţa noastră.

Viitorul cu Google Glass, maşini care se conduc singure şi pe care le vom putea comanda poate să ne ia de la muncă şi să ne ducă la teatru. E dreptul nostru să dăm din intimitate pentru mai mult confort, aşa cum putem limita aceste lucruri. Google cere un pic din identitatea noastră, ca să poată să ne livreze reclame.

Cum sună viitorul? V-aţi rupe din intimitate pentru mai mult confort?

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/google-4" target="_blank">View the story "Google" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite