VIDEO Expert Bitdefender, despre România: Suntem mai mult victime ale viruşilor decât creatori de viruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Botezatu, la Adevărul Live FOTO David Muntean
Bogdan Botezatu, la Adevărul Live FOTO David Muntean

Bogdan Botezatu, senior threat analyst la Bitdefender, a fost invitat al Adevărul Live de la ora 15.00. Specialistul în securitate a vorbit despre viruşii anului 2013, a dat sfaturi pentru utilizatorii simpli şi a spus la ce ne putem aştepta în 2014.

Cât de multe ştii despre viruşi? Ne instalăm un antivirus de pe internet sau îl cumpărăm, dar uneori dăm click pe link-uri care nu trebuie. Ne trezim cu un calculator blocat sau, mai rău, cu un virus tăcut care ne accesează datele bancare. În epoca sistemelor Cloud, a device-urilor ultraconectate, pericolul ne pândeşte la orice colţ.

Patru din cinci aplicaţii maliţioase atacă telefoanele cu Android, iar 5.000 de aplicaţii mobile din ecosistemul Google sunt doar nişte clone ale celor originale. În plus, posibilitatea de a instala din surse neoficiale ne lasă expuşi în faţa atacatorilor.

Am aflat despre viruşi şi despre problemele de securitate cele mai comune de la Bogdan Botezatu, senior threat analyst Bitdefender.

Despre Windows 8 şi 8.1

Cum stau noile sisteme de operare cu securitatea? Botezatu spune că bine şi laudă faptul că Microsoft a renunţat la certificatele digitale ED5, care puteau fi exploatate cu uşurinţă. De asemenea şi timpul de pornire a antivirusului s-a diminuat, fiind primul program lansat la deschiderea sistemului.

”Produsele antivirus gratuite sunt făcute pentru specialişti. Ele oferă protecţie de bază: să zicem un antivirus. Utilizatorul trebuie să combine cu un firewall. El poate combina diverse produse. Acest lucru poate oferi mai multe beneficii decât o soluţie unificată, însă trebuie să ştii ce faci. Pentru utilizatorii de rând este recomandată o suită completă, întreg procesul fiind automatizat”, a explicat expertul Bitdefender, recomandând instalarea produsului Bitdefender Free.

Despre Android

Posibilitatea de instala aplicaţii ”sparte”, din afara magazinului de instalaţii, reprezintă un mare dezavantaj faţă de alte sisteme de operare mobile. ”Această libertate este minunată atât pentru dezvoltatori, cât şi pentru dezvoltatori. Însă se poate face absolut orice pe Android.”

Pe mobile situaţia este radical diferită. ”Utilizatorii nu au încă experienţa necesară. Problema este că sunt privite ca simple telefoane, nu ca telefoane-inteligente. Uităm că avem mailuri, senzori GPS, camere video, contacte, uităm că este un mijloc de plată. Acest lucru se vede în felul în care sunt construite ameninţătile. Avem agressive-adware care poate cere permisiune să se uite în mail, să trimită mesajele în numele tău, să-ţi trimită de contacte la firme de marketing”

Despre Android Kit Kat

Fragmentarea Android este dăunătoare. Foarte multe terminale încă rulează versiuni apărute în urmă cu doi ani.

Android Kit Kat este ”net superior” celorlalte versiuni. Acesta are un model al Kernelului scris de NSA, care previne o aplicaţie din a cere mai multe permisiuni de câte are nevoie. Mai există şi un sistem care previne infecţia la cele mai de bază nivele ale sistemului de operare.

Despre Mac şi iOS

Utilizatorii de Mac nu sunt imuni la atacuri informatice. Atacul Flashback a infectat zeci de mii de companii în câteva ore. Anul acesta a fost găsit un virus îndreptat către o serie de activişti din Angola. Acesta se strecura prin toate sistemele de securitate de pe Mac. Poate că viruşii nu sunt la fel de comuni, dar există.

Utilizatorii de Windows sunt mai educaţi în aceea ce priveşte securitatea, fiindcă sunt tăbăciţi de mici şi ştiu care sunt riscurile. Utilizatorii de Mac cred că sunt intangibili.

Despre 2014

Vor fi numeroase probleme. Windows XP îşi termină suportul, dispozitivele mobile şi trecerea la IPv6 vor da bătăi de cap atât experţilor în securitate, cât şi utilizatorilor obişnuiţi.
 

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Despre viruşii anului 2013 şi de ce să ne ferim în 2014 cu Bogdan Botezatu de la Bitdefender

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite