SUA: Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, crede "în dorinţa comună" pentru o relație constructivă între China și SUA

0
Publicat:

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, crede "în dorinţa comună" pentru o relație constructivă, după o vizită de patru zile în China, aceasta a adăugat că există "o dorinţă comună" de a construi o "relaţie productivă" între primele două puteri mondiale, scrie AFP, conform Agerpres.

Întalnire la nivel înalt SUA-China
Întalnire la nivel înalt SUA-China

"Există provocări, dar cred că există o dorinţă comună de a stabiliza relaţia noastră şi de a rezolva problemele în mod constructiv", a declarat Secretarul Trezoreriei în cadrul unui interviu pentru National Public Radio (NPR).

Aceasta a mai adăugat ca această relație trebuie dezvoltată "deschis, cu onestitate şi respect, pentru a construi o relaţie productivă".  Secretarul s-a aflat în China unde a fost primită de mai mulți reprezentanți guvernamentali, printre care și premierul Li Qiang, și a plecat pentru sporirea schimburilor și colaborărilor între cele două țări.

Jenet Yellen s-a declarat mulțumită de calitatea dialogului și a schimburilor de opinii și a descries vizita drept un real "succes", recunoscând în acelaşi timp că oficialii chinezi sunt "îngrijoraţi" de o serie de măsuri luate de Washington, precum restricţiile în ceea ce priveşte exporturile unor tipuri de semiconductori, justificate din considerente de "securitate naţională", a amintit ea.

"Când văd înlănţuirea unor acţiuni pe care le-am introdus, ei sunt îngrijoraţi de efectul lor cumulativ şi de faptul că acesta poate răspunde şi altor consideraţii decât securitatea naţională", a recunoscut secretarul trezoreriei.

"Treaba mea este să încerc să le explic că am încercat să fim transparenţi şi că motivul şi obiectivul sunt într-adevăr securitatea naţională", a precizat aceasta.

Este prima vizită efectuată de Janet Yellen în China de la preluarea mandatului, o călătorie venită la scurt timp după cea a lui Antony Blinken. De asemenea, emisarul SUA pentru probleme climatice, John Kerry, urmează să se deplaseze la rândul său în China.

Delegațiile vin ca urmare a demersurile administrației Biden a a stabiliza și consolida relațiile dintre Statele Unite și China. "Imensa majoritate a activităţii economice din China aduce beneficii nete Chinei şi Statelor Unite, şi nu pune nici cea mai mică problemă din punctul de vedere al securităţii naţionale. Ar fi dezastruos să încercăm să disociem toată această activitate economică, ar provoca perturbări atât economiilor noastre, cât şi economiei globale", a adăugat Janet Yellen, conform Agerpres. 

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite