VIDEO Sergiu Neguţ: Antreprenorii români preferă modele verificate decât să experimenteze pe cont propriu
0Piaţa serviciilor medicale private din România s-a dezvoltat mai rapid decât în cazul altor ţări din Europa Centrală şi de Est, pe fondul calităţii scăzute a serviciilor de stat, crede Sergiu Neguţ, partener la firma de consultanţă Wanted Transformation şi fost director general adjunct la Centrul Medical Unirea (acum Regina Maria).
Ineficienţa sistemului santitar de stat a creat încă din anii ’90 o cerere de servicii de calitate, ceea ce a dus la apariţia în urmă cu circa 15 ani a primelor clinici private. Mai mult decât atât, înainte ca sistemul să se ”privatizeze”, la noi existau policlinicile cu plată, care funcţionau pe model antreprenorial.
”În România, există spitale şi clinici suficiente cu mulţi pacienţi şi număr mare de paturi. Toată strutcira asta s-a dezvoltat în timp”, pentru că exista o nevoie s pacienţilor de a accesa serviicii de calitate, adaugă Neguţ.
În alte state din regiune, precum Ungaria şi Polonia, serviciile medicale private s-au dezvoltat mai mult pe nişe: chirurgia estetică sau cardiologia intervenţională. În România, doar nişa serviciilor de dializă a luat amploare, însă Neguţ nu exclude ca pe viitor să se dezvolte şi altele.
Consultantul observă un mimemtism al jucătorilor din domeniu care s-a manifestat cel puţin până în acest moment. Adică investitorii au preferat să copieze modele testate de alţii decât să experimenteze pe cont propriu.
Sănătatea continuă să fie un domeniu cu creşteri mari (până la 10-15% pe an) a cărui dezvoltare nu a ţinut cont de cilurile economice sau de reglementări.