Moştenirea de lungă durată a crizei: probleme de comportament în rândul copiilor şi adolescenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza economică poate afecta şi copiii FOTO Shutterstock
Criza economică poate afecta şi copiii FOTO Shutterstock

În vremuri de insecuritate economică, până şi copiii – care nu înţeleg pe deplin problema – pot să fie afectaţi de veştile negative.

Cele mai recente cercetări arată că o criză financiară poate afecta bebeluşii, dar şi copiii care cresc într-un mediu de instabilitate economică, potrivit unui articol apărut în versiunea online a revistei “Time”.

Şomajul şi veniturile scăzute ale gospodăriei pot provoca probleme emoţionale în rândul adulţilor, iar anxietatea poate afecta modul în care părinţii îşi cresc copiii – cu atât mai mult cu cât familiile au mai puţine resurse.

Un studiu publicat în ediţia online a “JAMA Psychiatry” arată că bebeluşii născuţi în perioada 1980 – 1982, în vremuri de criză economică, au fost mai predispuşi să dezvolte probleme de comportament în adolescenţă, să fie dependenţi de droguri sau să comită infracţiuni, spre deosebire de cei născuţi în perioadele în care rata şomajului era scăzută.

Adolescenţii incluşi în studiu, cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, au răspuns unei game variate de întrebări cu privire la comportamentul lor, printre care se numărau şi întrebări legate de abuzul de marijuana, fumat, consumul de alcool, folosirea drogurilor ilegale, utilizarea armelor, comportament agresiv, furturi. Chiar şi după ce oamenii de ştiinţă au pus la socoteală şi factori care puteau influenţa problemele de comportament, precum sexul participanţilor, etnia, vârsta mamei la naştere, mediul în care au fost crescuţi, experienţa cu serviciile sociale, legătura dintre mediul economic instabil şi problemele de comportament a rămas.

Adolescenţii care au fost expuşi unei creşteri cu numai 1% a ratei şomajului în propria lor regiune la vârsta de un an, de pildă, erau mult mai predispuşi să aibă un comportament cu probleme la adolescenţă. Rata de şomaj ridicată, în timpul copilăriei lor, a fost asociată cel mai frecvent cu utilizarea de marijuana (9%).

De asemenea, acelaşi factor a dus la creşterea cu 7% a utilizării de tutun şi cu 6% a consumului de alcool. În ce priveşte delincvenţa juvenilă, tinerii crescuţi în perioada recesiunii erau cu 17% mai predispuşi unor comportamente care să îi trimită la închisoare.

În ce priveşte efectele şomajului în rândul adulţilor, cercetările arată că acesta poate contribui la boli de inimă. De asemenea, lipsa unui loc de muncă poate declanşa boli psihice, bărbaţii fiind cei mai predispuşi să aibă o depresie din acest motiv. De asemenea, potrivit unui alt studiu, este mai probabil ca bărbaţii care nu au un loc de muncă să treacă printr-un divorţ.

Rezultatele nu înseamnă că toţi copiii născuţi în vremuri de criză sunt destinaţi unor probleme de comportament. Autorii spun că, deşi au luat în considerare unii factori care ar putea influenţa anumite probleme, nu au putut cerceta istoricul familiei. Oamenii de ştiinţă recunosc, de asemenea, că nu au separat efectele pe care rata crescută a şomajului le are de tensiunile din familie. De altfel, aceştia spun că şi un loc de muncă nesatisfăcător poate afecta stima de sine, implică un venit mai scăzut şi, astfel, poate influenţa modul în care părinţii îşi tratează copiii.

Cu toate acestea, rezultatele sugerează faptul că profesioniştii care se ocupă de cercetarea acestor probleme ar putea lua în considerare şi condiţiile economice din timpul copilăriei acelor pacienţi, ca parte a reţetei sociale şi psihologice care contribuie la starea lor actuală de sănătate.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite