Lucruri simple care te fac fericit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fericirea este foarte interesantă, mai ales că fiecare are o idee diferită despre ce reprezintă. Pentru unii înseamnă o carte bună citită la gura sobei într-o seară de iarnă, pentru alţii înseamnă călătorii nesfârşite în toate colţurile lumii, şi pentru toţi, poate, zile luminoase petrecute alături de cei dragi. Aşa că, normal, cu toţii suntem obsedaţi de fericire. Ce putem face să fim mai fericiţi?

Cu toţii iubim fericirea aşa că este chiar important să găsim idei despre cum să fim fericiţi,  susţinute şi de oamenii de ştiinţă. „Social Consciousness“ a descoperit pentru noi lucruri simple, demonstrate ştiinţific, care ne aduc fericirea.

Fă mai multe exerciţii fizice 

În cazul în care consideri că nu ai timp de exerciţii fizice, dacă vrei să fii fericit, ar trebui să-ţi faci timp. Sportul are un efect atât de profund asupra fericirii noastre încât oamenii de ştiinţă îl consideră chiar un leac minune împotriva depresiei. În cadrul unui studiu, participanţii au fost separaţi în trei grupuri în care s-a tratat depresia cu medicamente, cu exerciţii fizice şi cu o combinaţie între cele două. Rezultatele au fost foarte surprinzătoare. Toate cele trei grupuri au demonstrat aceeaşi îmbunătăţire în starea psihică, încât experimentul a trecut mai departe:

„Grupurile au fost testate trei luni după ce experimentul a luat sfârşit pentru a se estima rata de recidivă a bolii. Dintre cei care au fost trataţi doar cu medicamente, 38% sufereau din nou de depresie. Cei din grupul care a fost tratat şi cu medicamente şi cu exerciţii fizice, se descurcau doar un pic mai bine: rata de recidivă a bolii a fost de 31%. Şocul a venit de la grupul care a fost tratat doar printr-un program de exerciţii fizice: rata de recidivă a fost de doar 9%“, notează cercetătorii în studiul lor.

Un alt studiu susţine faptul că oamenii care au un program constant de exerciţii fizice se simt mult mai bine şi au o părere mult mai bună despre corpul lor, chiar dacă nu se vede nicio schimbare fizică.

Dormi mai mult – vei fi mai puţin sensibil la emoţiile negative

Ştim deja că somnul ne ajută organismul să se repare şi să se recupereze, fapt care ne ajută să ne concentrăm mai bine a doua zi şi să fim mai productivi. Se pare că somnul ne ajută şi să fim mai fericiţi. 

Stimuli negativi sunt procesaţi în amigdală (partea creierului, nu cea din gât). Amintirile pozitive sau neutre se procesează în hipocampus. Somnul insuficient afectează hipocampusul mai rău decât amigdala. Rezultatul este că oamenii care dorm insuficient nu-şi pot aminti lucruri plăcute, însă au tendinţa să aducă la suprafaţă amintirile întunecate, triste.

În cadrul unui experiment, studenţii unei facultăţi care dormeau insuficient au încercat să memoreze o listă de cuvinte. Ei şi-au amintit, în proporţie de 81%, cuvintele cu o conotaţie negativă, cum este „cancer“. Cuvintele pozitive, cum este răsărit sau coş de picnic, au fost reţinute în proporţie de doar 31%.

Mai are sens să specificăm cât de nervoşi suntem a doua zi dimineaţă după o noapte albă?

Petreceţi timp cu prietenii şi familia ca să nu regreţi mai târziu

Prietenii şi familia sunt foarte importaţi în viaţa noastră. Relaţiile cu ei se numără printre cele mai mari regrete pe patul de moarte. Timpul liber petrecut în compania oamenilor dragi este foarte important, chiar şi pentru cei care sunt introvertiţi şi care nu par impresionaţi. 

Multe studii au descoperit că timpul petrecut cu prietenii şi familia influenţează starea de fericire. „Suntem fericiţi când avem familie, suntem fericiţi când avem prieteni şi toate celelalte lucruri care ne fac fericiţi sunt, de fapt, doar alte căi de a ne înmulţi familia şi cercul de prieteni“, explică expertul Daniel Gilbert, profesor la Universitatea Harvard, SUA.

Mai mult, studiile susţin şi altceva: în afară de numărul de prieteni şi de familie, cel mai benefic lucru pentru fericirea noastră este să-i ajutăm pe ceilalţi. Cei care îşi ajută prietenii şi vecinii, care sfătuiesc colegii de serviciu şi cărora le pasă de soarta celorlalţi, tind să aibă o viaţă mai lungă şi mai fericită.

Ieşi afară – fericirea se întâlneşte la 13,9 grade Celsius

Dacă-ţi faci timp să te plimbi pe-afară într-o zi frumoasă vei avea un avantaj major: un studiu a descoperit că 20 de minute afară când vremea este frumoasă, nu numai că te binedispun, dar te fac mai introspectiv şi îmbunătăţesc memoria.

Societatea Meteorologică Americană a publicat o cercetare în 2011 care susţine că cel mai mare efect benefic asupra dispoziţiei noastre este la 13,9 grade Celsius. Aşa că, dacă vrei să fii fericit, fă o scurtă plimbare de 20 de minute şi, mai ales, fii cu ochii pe buletinul meteo, la aproape 14 grade Celsius vei fi cel mai fericit.

Zâmbeşte – alină durerea

Chiar zâmbetul ne poate face să ne simţim mai bine, cu toate că este mai eficient dacă nu este forţat, ci însoţit de gânduri pozitive. 

Un nou studiu realizat la Universitatea de Stat din Michigan, SUA, sugerează că cei care lucrează cu publicul şi zâmbesc fals pe toată perioada zilei, îşi înrăutăţesc starea de spirit, fapt care le afectează productivitatea. Însă cei care zâmbesc sincer, ca rezultat al unor gânduri pozitive (cum ar fi gândul la o vacanţă tropicală sau la serbarea copilului) îşi îmbunătăţesc dispoziţia şi, automat, şi productivitatea.

Zâmbetul este bun şi la alinarea durerii. Psihologii numesc asta „ipoteza răspunsului facial“. Chiar dacă este un zâmbet fals, starea de spirit este un pic schimbată spre bine, lucru care ajută la diminuarea durerii.


Citeşte şi:

Emoţiile negative ne pot ajuta să devenim mai fericiţi

În nesfârşita noastră căutare a fericirii, încercăm aproape de fiecare dată să ne ascundem emoţiile negative sau insuccesele, cu speranţa că acestea nu ne vor abate prea mult de la drumul pe care ni-l propunem. Totuşi, cercetătorii afirmă nu doar că sentimentele mai puţin plăcute sunt inevitabile, dar şi că ele pot avea un rol important în cadrul stării noastre de fericire.

De ce nu putem fi niciodată complet fericiţi: creierul produce „molecula tristeţii“

„Molecula tristeţii“ este principalul responsabil al stărilor noastre aproape constante în ultima vreme: de stres, anxietate şi de tristeţe, au constatat oamenii de ştiinţă britanici.

VIDEO Experimente psihologice care ne uimesc: singurul lucru care ne aduce fericirea este dragostea şi orice om este capabil să facă rău

De multă vreme, psihologii încearcă să înţeleagă omul şi comportamentul lui. De ce reacţionăm aşa cum o facem este un mister care trebuie dezvăluit, mai devreme sau mai târziu. Unele dintre cele mai fascinante experimente psihologice au dezvăluit adevăruri universal valabile şi, deseori, surprinzătoare, despre natura umană.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite