Ai stări de spirit schimbătoare? Află ce tulburare pot să ascundă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul tulburării bipolare, stările depresive sunt alternate cu episoade de exuberanţă FOTO: Shutterstock
În cazul tulburării bipolare, stările depresive sunt alternate cu episoade de exuberanţă FOTO: Shutterstock

Schimbările bruşte ale stării de spirit, de la poftă de viaţă la tristeţe exagerată, pot fi puse pe seama problemelor de zi cu zi. Dar, în unele cazuri, ele sunt una dintre manifestările care anunţă o tulburare psihică. Iată care sunt alte simptome!

Tulburarea bipolară, căci despre ea este vorba, este caracterizată, în primul rând prin instabilitate emoţională, dar, spre deosebire de modificările obişnuite ale stării de spirit, această problemă de sănătate psihică are consecinţe negative importante. Fiindcă multe persoane nu recunosc manifestările tulburării bipolare, nu sunt diagnosticate şi nu primesc tratament, între 25 şi 50% din bolnavi au tentative de suicid.

Starea euforică

Tulburarea bipolară se manifestă, în primul rând, prin episoade de bună dispoziţie alternate cu cele de tristeţe. Episoadele de euforie sunt numite de medici stări maniacale, fiindcă unii bolnavi se rup de realitate în aceste momente.

Dar nu numai o fericire inexplicabilă şi evidentă poate semnala tulburarea bipolară, ci şi hipomania, o stare de energie, de exuberanţă, în care persoana în cauză nu a pierdut, totuşi, legătura cu realitatea. Dar, din păcate, această manifestare nu durează multă vreme.

Depresia

De la exuberanţă la tristeţe exagerată nu este decât un pas în cazul persoanelor cu tulburări bipolare. De fapt, unii bolnavi manifestă mai ales această latură a tulburării bipolare şi rareori sunt plini de energie şi joviali. De aceea, în multe situaţii, diagnosticul se pune greşit, aceştia fiind consideraţi în mod eronat drept depresivi.

Diferenţa este că depresiile caracteristice tulburării bipolare revin ciclic, alături de episoade maniacale.

Eroarea de diagnostic şi tratamentul greşit doar cu antidepresive poate face mult rău persoanelor cu tulburare bipolară. Specialiştii spun că aceste medicamente pot face ca frecvenţa cu care apar tulburările de dispoziţie să fie din ce în ce mai mare. În plus, tratamentul greşit poate duce la o evoluţie negativă a tulburării, spre episoade în care bolnavul pierde contactul cu realitatea.

Sarcinile nefinalizate

Spre deosebire de persoanele depresive, cele cu tulburări bipolare au momente în care au iniţiativă, sunt dornice să se afirme şi încep proiecte de amploare. Problema este că aceste episoade durează puţin şi, de cele mai multe ori, proiectele respective nu sunt finalizate.

Aşadar, unul dintre semnele că o persoană ar putea suferi de tulburări bipolare este începerea şi neîndeplinirea mai multor sarcini la serviciu sau în viaţa personală. „Persoanele cu tulburări bipolare sunt foarte uşor de distras şi pot începe un milion de lucruri pe care nu le termină niciodată“, precizează medicul Don Malone, directorul Centrului de Sănătate Comportamentală din Ohio, SUA.

Caracterul uşor iritabil

Unele persoane cu tulburări bipolare prezintă episoade de „manie mixtă“, adică au stări de euforie şi de depresie în acelaşi timp. În acest interval, ele sunt extrem de uşor irascibile. Cu toţii avem zile proaste, în care parcă nimic nu ne convine, de aceea tulburarea este atât de dificil de diagnosticat. Dar în cazul bolnavilor bipolari, starea de iritare afectează relaţiile cu ceilalţi şi nu poate fi controlată.

Vorbirea rapidă

O persoană care, în mod normal, nu este foarte vorbăreaţă, dar, în unele conversaţii vorbeşte rapid, apăsat şi fără oprire poate suferi de tulburare bipolară. De fapt, aceasta este una dintre manifestările cele mai comune ale problemei psihice, spun specialiştii.

Într-o astfel de conversaţie, persoana cu tulburare bipolară nu poate fi întreruptă, iar dacă interlocutorul încearcă să spună şi el ceva, ea vorbeşte în continuare, de parcă nici nu ar auzi. De asemenea, sare de la un subiect la altul.

Consumul de alcool sau de droguri

Aproximativ 50% din persoanele cu tulburări bipolare au probleme cu abuzul de alcool sau de droguri, arată statisticile. Această problemă este atât de frecventă fiindcă tulburarea îşi face simţită prezenţa mai ales în cazul tinerilor uşor influenţabili, cu vârste între 20 şi 25 de ani.

Încrederea exagerată în propria persoană

O altă manifestare care deosebeşte tulburările bipolare de depresie este încrederea exagerată în propria persoană, care poate apărea în momentele maniacale. Aceste persoane simt că sunt în stare de orice şi nu iau în considerare consecinţele faptelor lor.

Două dintre cele mai comune comportamente excesive în astfel de episoade sunt cumpărăturile inutile şi activitatea sexuală neobişnuită.

Tulburările de somn

Majoritatea persoanelor cu tulburări bipolare au probleme cu somnul. În episoadele depresive, ele dorm prea mult şi se simt obosite permanent, iar în cele maniacale, suferă de insomnii, dorm foarte puţin şi, totuşi, nu se simt niciodată obosite.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite