Ziua Mondială a Creierului: O persoană din 6 va suferi un AVC, la un moment dat, pe parcursul vieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacul vascular cerebral poate să nu aibă semne evidente
Atacul vascular cerebral poate să nu aibă semne evidente

Peste 64.000 de români suferă anual un AVC, iar 54.000 mor în fiecare an din această cauză. La nivel mondial, 6 milioane de decese sunt atribuite accidentului vascular-cerebral.

Accidentul vascular cerebral – AVC – apare atunci când unul dintre vasele de sânge care irigă creierul se sparge (AVC hemoragic) sau este blocat de un cheag sangvin (AVC ischemic).

În timpul unui AVC, celulele nervoase din proximitate sunt lipsite de oxigen şi nutrienţi ceea ce poate duce la dizabilităţi permanente, se arată într-un comunicat al Centrului pentru Inovaţie în Medicină, cu prilejul Zilei Mondiale a Creierului 2017. Tema de anul acesta este AVC.

Stilul de viaţă nesănătos este principala cauză a AVC. !O mare arte a accidentelor vasculare-cerebrale pot fi evitate prin conţtientizarea şi eliminarea factorilor de risc. Studiul InterStroke a demonstrat că 10 factori de risc influenţabili sunt responsabili pentru apariţia a 9!% din AVC“, a spus dr. Gabriel tatu-Chiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

Printre aceştia se numără hipertensiunea arterială, sedentarismul, dislipidemia, dieta dezechilibrată, obezitatea abdominală, fumatul, consumul de alcool, diabetul zaharat, bolile cardiace şi diverşi factori psiho-sociali.

Hipertensiunea arterială este cel ami important factor de risc care poate fi modificat, fiind implicată în jumătate din accidentele vasculare cerebrale.

În acelaşi timp, un pacient cu fibrilaţie atrială are un risc de 5 ori mai mare de a suferi AVC.

„Prezentarea rapidă la un spital specializat în tratamentul AVC după apariţia simptomelor şi tratamentul instituit precoce maximizează şansele de succes terapeutic  şi de recuperare post-AVC“, a declarat, la rândul său, dr. Armand Frăsineanu, medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti.

Pacienţii trebuie să fie conştienţi că dacă nu-şi schimbă stilul de viaţă care a determinat apariţia primului AVC, posibilitatea unui AVC rămâne crescută.

De asemenea, este esenţial ca un pacient cu AVC să respecte întocmai tratamentul prescris de medic la externarea din spital după un AVC, a mai spus dr. Frăsineanu.

Ziua Mondială a Creierului a fost marcată anul acesta pe 21 iulie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite