Suplimentele cu vitamina D nu previn osteoporoza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Osteoporoza are drept cauze mai mulţi factori, nu doar deficienţa de vitamina D FOTO Shutterstock
Osteoporoza are drept cauze mai mulţi factori, nu doar deficienţa de vitamina D FOTO Shutterstock

Adulţii cu o stare de sănătate bună nu au nevoie de suplimente cu vitamina D, sugerează un studiu care a descoperit că aceste suplimente nu au niciun efect benefic asupra densităţii oaselor.

Deşi beneficiile asupra oaselor ale pastilelor cu vitamina D sunt puse la îndoială, experţii ne sfătuiesc să nu renunţăm la suplimente deoarece mai sunt şi alţi factori care trebuie luaţi în considerare, notează BBC.

Studiul, realizat de Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă a luat în considerare alte 23 de cercetări care au implicat peste 4.000 de adulţi sănătoşi. S-au luat în considerare efectele suplimentării cu vitamina D asupra densităţii minerale a oaselor, participanţii luând aceste pastile cu cel puţin doi ani înainte de începerea studiului.

Densitatea minerală a oaselor măsoară rezistenţa oaselor şi cantitatea de minerale din oasele corpului. Această densitate este un indicator al osteoporozei (boală caracterizată prin reducerea densităţii minerale osoase), care poate conduce la un risc crescut de fracturi.

Studiul a implicat oameni din mai multe ţări, inclusiv din Marea Britanie, SUA, Australia, Olanda, Finlanda şi Norvegia. 

Suplimentul cu vitamina D este inutil, dar nu pentru toată lumea

Rezultatele studiului susţin că adulţii sănătoşi nu au nevoie să ia pastile cu vitamina D. „Suplimentele cu vitamina D pentru prevenirea osteoporozei nu sunt garantate. Totuşi, pentru cei în vârstă, aceste suplimente, combinate cu o dietă bogată în calciu, sunt o abordare eficientă pentru prevenirea fracturilor de şold“, declară Clifford J. Rosen de la Institutul de Cercetări Medicale din Maine, SUA.

Departamentul Sănătăţii din SUA recomandă un supliment de vitamina D de 0,01 miligrame zilnic, în special pentru femeile însărcinate sau care încă alăptează şi pentru oamenii de peste 65 de ani. 

Osteoporoza are drept cauze mai mulţi factori, nu doar deficienţa de vitamina D

„Nu sunt surprinsă că nu s-a descoperit nicio dovadă a efectelor vitaminei D asupra densităţii oaselor, mai ales pentru că în osteoporoză sunt implicaţi mult mai mulţi factori, cum ar fi genele, dieta şi mediul. Este foarte greu să pui totul pe seama deficienţei de vitamină D“, susţine medicul Laura Tripkovic, cercetător la Universitatea din Surrey, Marea Britanie.

Mulţi adulţi sănătoşi îşi iau aportul de vitamină D necesar organismului în mod natural, printr-o dietă bogată în vitamina D, cum ar fi peşte, ouă sau cerealele de la micul dejun, sau de la soare. „Însă, dacă există îngrijorări cu privire la nivelul vitaminei D din organism, mai bine ia o tabletă cu multivitamine. Dacă suferi de dureri de oase sau de muşchi, atunci trebuie, neapărat, să consulţi medicul“, adaugă dr. Tripkovic.

Mai mult, prea multă vitamina D sub formă de suplimente alimentare poate dăuna sănătăţii, deoarece prea mult calciu poate dăuna rinichilor.


Citeşte şi:

Cum îţi dai seama dacă ai lipsă de vitamine şi minerale

Spasme musculare sau piele uscată? Deşi pot fi cauzate de efortul fizic intens, respectiv de expunerea prelungită la soare, aceste simptome pot ascunde o lipsă de vitamine şi de minerale.

Suplimentele ,,prietene” ale femeilor

Spre deosebire de organismul bărbaţilor, cel al femeilor trece prin mai multe schimbări de-a lungul timpului. De aceea, nevoia de suplimente de vitamine şi de minerale este mai mare în cazul reprezentantelor sexului frumos. Află din rândurile de mai jos care sunt cele mai bune suplimente pentru femei!

Buruienile, sursa ta de vitamine şi de minerale

Plantele sălbatice, folosite zeci de ani de oamenii din mediul rural pentru tratarea bolilor, sunt şi astăzi recomandate de fitoterapueţii moderni. Şi acest lucru datorită complexului de substanţe benefice din compoziţia buruienilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite