Pacienţi cu cancer pulmonar avansat, refuzaţi de alte spitale, trăiesc datorită operaţiilor realizate de chirurgii Victor Costache şi Mugurel Bosînceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chirurgii Victor Costache şi Mugurel Bosînceanu, în timpul unei operaţii  FOTO / Spitalul Polisano
Chirurgii Victor Costache şi Mugurel Bosînceanu, în timpul unei operaţii  FOTO / Spitalul Polisano

Cazurile de tumori pulmonare complicate, cu invazia vaselor mari sau a inimii, sunt redutabile chiar şi pentru medici. Puţini se încumetă să opereze aceşti pacienţi. Ei pot găsi însă rezolvare la Spitalul European Polisano Sibiu, unde conf. dr. Victor Costache şi dr. Mugurel Bosînceanu dovedesc că, prin muncă în echipă, tehnici performante de chirurgie şi dotări de excepţie, se pot salva multe vieţi.

În luna septembrie, conf. dr. Victor Costache – şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul European Polisano şi dr. Mugurel Bosînceanu, medic primar chirurgie toracică, împreună cu o echipă medicală multidisciplinară, au operat o pacientă de 59 de ani care a fost diagnosticată la începutul anului 2015 cu o tumoră pulmonară aflată în contact cu vasele mari şi cu cordul. S-a încercat o primă operaţie într-o clinică universitară reputată de chirurgie din ţară, când pacienta a fost deschisă şi închisă la loc fără a se extirpa tumora. Echipa de chirurgie de la cealaltă clinică universitară a dat înapoi în faţa complexităţii cazului (în aprilie 2015). Ulterior, pacienta a solicitat opinia mai multor chirurgi toracici din alte centre si a făcut şase cure de chimioterapie. Evident, boala a evoluat în 5 luni de la operaţia nereuşită, iar în luna septembrie a fost operată de medicii de la Spitalul Polisano.

Cancerul pulmonar avansat, tratat doar în câteva centre de excelenţă din Europa

Iată ce spune dr. Mugurel Bosînceanu despre cazul pacientei: „Vorbim despre un stadiu avansat de cancer bronho-pulmonar, care se poate rezolva chirurgical doar în unele centre de excelenţă din Europa. Spun centre de excelenţă deoarece genul acesta de tumori datorate invaziilor vaselor mari sau a cordului sunt proceduri foarte dificil de realizat din punct de vedere tehnic şi necesită o abordare multidisciplinara, cunoştinţe solide de chirurgie toracică, chirurgie cardiacă şi vasculară. De asemenea, necesită un suport anestezic şi o echipă de anestezişti şi reanimatori, care să ajute nişte urmări post-operatorii simple pentru pacient“. În lipsa unui tratament adecvat, supravieţuirea pacienţilor cu forme de cancer pulmonar agresiv se măsoară în doar câteva luni, adaugă specialistul. În literatura de specialitate, pentru astfel de patologie netratată, supravieţuirea la 2 ani este sub 5% (aproape 0).

dr Mugurel Bosinceanu chirurg spitalul polisano

Cinci operaţii complexe reuşite

În ultimii 2 ani, la Spitalul European Polisano au fost efectuate cinci rezecţii pulmonare complexe, de cancer bronho-pulmonar cu invazia vaselor mari şi a cordului, de către echipa medicală formată din conf. dr. Victor Costache, dr. Mugurel Bosînceanu şi medicul anestezist Mihai Chiloflischi. Toate intervenţiile au constat în lobectomii sau pneumonectomii, în general pneumonectomii cu rezecţie parţială de vase mari.

„În instituţia noastră, datorită dotărilor şi colaborarii cu serviciul de chirurgie cardiacă este singurul loc din ţară unde în timpul acestor rezecţii pulmonare complexe puteţi beneficia de circulaţie extra-corporală, sistem de recuperare a sângelui de tip cell saver sau suport de tip ECLS(extra corporeal life support) şi astfel putem realiza orice tip de intervenţie complexă – bineînţeles, în limita indicaţiei medicale. Dacă indicaţia medicală se menţine, putem astfel rezeca tumori şi face intervenţii care în mod normal sunt realizate numai la clinicile de profil din străinătate. Genul acesta de intervenţii au o durată medie de 3 ore“, a explicat conf. dr. Victor Costache.

Cele cinci rezecţii pulmonare complexe, de cancer bronho-pulmonar cu invazia vaselor mari şi a cordului, au fost validate ştiinţific în cadrul Congresului Naţional de Oncologie (8-11 octombrie 2015). „Este important de reţinut că toţi cei cinci pacienţi trăiesc, chiar şi cei operaţi în urmă cu 2 ani şi că dorinţa noastră este de a realiza cât mai multe astfel de intervenţii, lista de pacienţi care ar putea beneficia de aceste operaţii este foarte mare. Însă din nefericire, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate nu decontează costurile reale ale acestor intervenţii complexe şi pacienţii sunt nevoiţi să apeleze la clinicile din afară. Asistăm astfel la un paradox, în care chirurgia de excelenţă este dezavantajată în România. În schimb, se plătesc cu uşurinţă intervenţii de acest gen pe formulare E112, pe tarife de zece ori mai mari la clinicile din afară”, atrage atenţia conf. dr. Victor Costache.

cancer pulmonar chirurgie spitalul Polisano

Despre primul transplant pulmonar din România

Cea mai importantă este munca în echipă. Conf. dr. Victor Costache şi doctorul Bosînceanu se cunosc de 14 ani, amândoi au fost specializaţi în Franţa, amândoi au lucrat în domeniul chirurgiei toracice, amândoi au fost preluaţi la spitalul Toulouse de către profesorul Marcel Dahan, care este şi preşedintele Societăţii Franceze de Chirurgie Toracică. „Proiectul la care lucrăm împreună cu doctorul Bosînceanu este realizarea primului transplant pulmonar din România, iar faptul că reuşim să realizăm aceste intervenţii complexe arătăm că printr-o colaborare între tehnicile de chirurgie toracică şi tehnicile de chirurgie cardiovasculară se pot salva multe vieţi. Această colaborare va fi şi baza realizării primului transplant pulmonar din România“, ne informează conf. dr. Victor Costache.

Medicul susţine că transplantul pulmonar se poate face oricând la Spitalul European Polisano.

„Deocamdată ne lipseşte cadrul legal pentru a desfăşura intervenţia. În ciuda unui număr mare de pacienţi care aşteaptă pentru un transplant pulmonar, dosarul nostru de acreditare trenează la Agenţia Naţională de Transplant de aproape un an”, semnalează conf. dr. Victor Costache.
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite