Efectele consumului de alcool asupra organismului uman, cu bune şi cu rele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Efectele consumului de alcool asupra organismului uman: avantaje şi dezavantaje. FOTO:Shutterstock
Efectele consumului de alcool asupra organismului uman: avantaje şi dezavantaje. FOTO:Shutterstock

Consumul de alcool este privit ca un viciu de către majoritatea oamenilor, însă ar trebui ţinut cont şi de faptul că, în cantităţile recomandate, alcoolul poate face bine stării de sănătate.

„A bea sau a nu bea alcool?“ – aceasta-i  întrebarea! Un pahar cu vin ne ţine inima sănătoasă, dar dacă sărim calul şi bem fără măsură inima va fi prima care va avea de suferit, spun specialiştii.

Aşadar, consumul moderat este singura cale prin care putem beneficia de efectele pozitive ale alcoolului.

Desigur, dacă nu îţi place alcoolul nu înseamnă că trebuie să te apuci de băut pentru a te bucura de beneficiile sale.

Poţi avea o stare de sănătate excelentă fără strop de alcool, dar cu o atenţie sporită la alimentaţie, sport şi stres.

Efectele consumului de alcool asupra organismului uman – Avantaje

Consumul moderat de alcool poate oferi câteva beneficii pentru sănătate, după cum arată câteva studii realizate în ultimii ani. Potrivit acestora, consumul de alcool în cantităţi moderate ar putea reduce riscul de apariţie a bolilor cardiace, a accidentului vascular cerebral şi a diabetului.

De asemenea, un pahar cu vin roşu sau cu bere poate creşte libidoul, deci îmbunătăţeşte performanţele sexuale. Apoi, există dovezi  care arată că alcoolul ar putea ajuta la scăderea în greutate.

Potrivit unui studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Harvard, persoanele care consumă zilnic un pahar sau două cu vin sau altă băutură alcoolică au o greutate normală în comparaţie cu cele care nu consumă, iar explicaţia constă în faptul că cei care nu consumă alcool optează pentru alte băuturi nocive, cum ar fi băuturile carbogazoase cu zahăr, despre care se ştie cu siguranţă că ar contribui la depunerea kilogramelor.

De asemenea, alcoolul consumat echilibrat poate duce la o mai mare putere de concentrare, ca urmare a fluidizării sângelui, dar şi la creşterea nivelului de colesterol „bun“ (colesterol HDL), scăderea celui „rău“ şi reducerea tensiunii arteriale.

Efectele consumului de alcool pentru organismul uman – dezavantaje

Consumul de alcool în exces înseamnă mai mult de şapte pahare de alcool pe săptămână. Pe lângă faptul că alcoolul ne scapă de inhibiţii şi determină un comportament pe care de multe ori ajungem să îl regretăm, acesta poate avea şi efecte negative mult mai grave asupra sănătăţii.

În primul rând, ficatul are cel mai mult de suferit pentru că nu îşi mai poate îndeplini funcţia de eliminare a toxinelor şi astfel apare afecţiunea numită steatoză hepatică sau ficat gras. De altfel, ficatul gras este o problemă care apare la peste 90% dintre consumatorii înrăiţi de alcool. În cazul alcoolicilor, această afecţiune se transformă în ciroză, o boală ireversibilă care necesită transplant de ficat.

De asemenea, creierul poate fi deteriorat ca urmare a consumului excesiv de alcool, existând pericolul demenţei. Există, în acelaşi timp, o legătură strânsă între depresie şi alcoolul consumat excesiv. Multe persoane beau alcool pentru a scăpa de anxietate şi de emoţiile negative, însă efectul ţine doar câteva ore, ulterior acestea revenind cu un şi mai mare impact. Astfel se ajunge într-un cerc vicios şi doar renunţarea completă la alcool poate aduce îmbunătăţiri pe plan emoţional.

Alcoolul în exces poate duce şi la apariţia obezităţii, din cauza numărului mare de calorii. Multe persoane cred că alcoolul nu are calorii, însă acest lucru nu este adevărat. O singură doză de bere  cu 5% alcool are peste 200 de calorii.

Alte probleme care pot apărea pe fondul consumului excesiv de alcool sunt: pancreatita, hipertensiunea arterială, malformaţiile cerebrale, accidentul vascular cerebral, decesul subit (mai ales dacă suferiţi de o afecţiune cardiovasculară), cardiomiopatie (o slăbire a muşchiului inimii), diabet zaharat de tip 2 şi chiar anumite forme de cancer, cum ar fi cel mamar, de laringe, de esofag etc. De asemenea, consumul excesiv de alcool creşte riscul de suicid şi accidente rutiere.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite