Controale medicale de rutină - de ce este important să mergi la doctor chiar dacă nu doare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi români nu merg la doctor ca să prevină, ci doar să trateze. Datele statistice  colectate anual arată că sunt puţini cei care merg la controale medicale de rutină, iar acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori la  recomandarea medicului de familie, nu din proprie iniţiativă.

Controalele medicale de rutină sunt importante din mai multe puncte de vedere şi trebuie efectuate cel puţin o dată pe an pentru a avea siguranţa că nu există nicio problemă gravă de sănătate. Iată care sunt motivele pentru care un control medical de rutină se dovedeşte cu adevărat avantajos:

Costuri mai mici

Gândul că trebuie să achiţi un tratament care are un cost cu mult peste posibilităţile tale financiare poate fi descurajant. În acest sens, controalele medicale regulate te pot ajuta să reduci considerabil aceste costuri pe termen îndelungat deoarece unele analize sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi sunt gratuite dacă ai bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

Previi apariţia sau agravarea bolilor

Unul dintre cele mai importante motive este acela că previi agravarea unei probleme de sănătate sau apariţia unei boli grave. Analizele de sânge pot indica dacă există o potenţială boală, iar medicul poate recomanda un set de analize suplimentare pentru a pune un diagnostic corect.

Ţine cont de faptul că sunt boli care la început nu prezintă niciun simptom şi pot fi detectate la timp doar cu ajutorul analizelor, aşa cum este cazul hepatitei C. Dacă nu este tratată la timp, aceasta se poate transforma în hepatita cronica, afectand ficatul pe toată durata vieţii. În mod similar, diabetul sau anumite forme de cancer sunt boli care nu prezintă simptome evidente în stadii incipiente, dar pentru care există metode de depistare precoce, astfel încât începerea timpurie a tratamentului va reduce posibilele complicatii.

Eşti la curent cu starea de sănătate

Un simplu set de analize de sânge îţi poate spune multe despre starea ta de sănătate. În funcţie de rezultate, medicul te va sfătui dacă trebuie să faci schimbări în privinţa stilului de viaţă sau a regimului alimentar. De exemplu, stările de oboseală îţi pot afecta în mare măsură starea fizică şi psihică şi pot fi semnul unei carenţe de vitamine sau pot ascunde o afecţiune mai serioasă. În funcţie de cauză, vei şti ce poţi face pentru a  evita problemele de sănătate şi pentru a te simţi mai bine.

Ţii evidenţa istoricului medical

Orice vizită la medic este înregistrată în sistem, astfel încât, în cazul unei intervenţii chirurgicale sau de urgenţă, medicul va şti dacă ai vreo alergie la anumite substanţe sau alte afecţiuni de care trebuie să se ţină cont. Chiar în situaţia schimbării medicului de familie, istoricul tău medical poate fi parcurs cu uşurinţă.

Starea de sănătate este de multe ori ignorată de o mare parte dintre noi până când e prea târziu. Controalele medicale regulate, împreună cu adoptarea unui stil de viaţă sănătos, te pot ajuta să ţii problemele medicale departe şi să previi agravarea unor boli.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite