Ţigările electronice conţin lichide periculoase şi pot provoca şoc electric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigara electronică nu conţine simpli vapori de apă, ci lichide periculoase  FOTO Arhivă
Ţigara electronică nu conţine simpli vapori de apă, ci lichide periculoase  FOTO Arhivă

Milioane de persoane din înteaga lume care vor să se lase de fumat au impresia greşită că ţigara electronică este un substitut inofensiv al ţigărilor clasice. Medicii nu sunt deloc de aceeaşi părere. Iar un studiu recent vine să le confirme temerile. Majoritatea lichidelor şi încărcătoarele ţigărilor electronice prezintă nereguli, potrivit unei anchete a Direcţiei generale a concurenţei, consumului şi represiunii fraudelor din Franţa.

Aproape 90% din lichidele aflate în încărcătoarele ţigărilor electronice sunt neconforme, semnalează studiul citat de presa franceză. În privinţa încărcătoarelor, specialiştii au acuzat „numeroase anomalii de etichetaj” şi „produse neconforme sau periculoase”. Astfel, din 110 analize chimice, 9 din 10 lichide nu au fost conforme standardelor de siguranţă, „etichetele nu erau adaptate produsului analizat”, mai ales în ceea ce priveşte prezenţa sau nivelul de nicotină.

Pe de altă parte, 6% dintre produse au fost catalogate „periculoase” din cauza absenţei avertismentului privind pericolul pentru copii sau pentru că nu erau prevăzute cu închidere de siguranţă pentru copii, informează presa franceză.

În privinţa încărcătoarelor, din cele 14 modele analizate, „13 au fost declarate neconforme, iar 9 din acestea periculoase, pentru că prezentau risc de şoc electric din cauza unor deficienţe de izolaţie”, avertizează instituţia franceză. Aceasta a primit peste 1.300 de sesizări privind ţigările electronice, iar „peste 56.000 de produse de acest gen au fost retrase de la comercializare”.

Franţa este pe primul loc pe piaţa ţigărilor electronice în Europa, cu vânzări de 395 de milioane de euro şi peste 3 milioane de consumatori. În ţara noastră nu există date privind consumul acestor produse, comercializate în mare parte pe internet, însă medicii spun că sunt din ce în ce mai mulţi utilizatori. Ceea ce este un lucru îngrijorător.

Sunt studii care arată că ţigările elctronice nu emană simpli vapori de apă, aşa cum susţin producătorii. Potrivit unui document al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ţigara electronică este asociată cu probleme severe de sănătate mai ales în cazul adolescenţilor, femeilor însărcinate şi al fătului.

Ţigările electronice conţin lichide asemănătoare antigelului, care emană vapori cu potenţial cancerigen. O altă capcană a ţigărilor electronice: unele au arome de fructe sau acadele, care pot genera o dependenţă rapidă şi periculoasă mai ales în rândul adolescenţilor. Cum industria din domeniu nu duce lipsă de imaginaţie şi mizează tocmai pe crearea dependenţei, în unele ţări există automate de vândut ţigări electronice. Autorităţile sanitare internaţionale pledează pentru reglementări stricte în domeniu şi desfiinţarea practicilor care încurajează consumul acestor produse.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite