Beneficiile consumului de kiwi. Taie pofta de dulce şi te ajută să ţii glicemia sub control
0Când vine vorba de includerea fructelor în dietă, părerile sunt împărţite. Unii sunt obişnuiţi să le evite din cauza conţinutului lor de fructoză. Alţii susţin că fructele sunt printre cele mai sănătoase alimente pe care natura ni le-a pus la dispoziţie, astfel încât putem să ne bucurăm de ele fără atâtea restricţii. Cert este că beneficiile fructului de kiwi sunt multe şi importante.
Aceste fructe exotice delicioase care seamănă cu nişte cartofiori ţepoşi sunt originare din Asia, unde li se spunea, la începuturi, agrişe chinezeşti. Poate că seamănă un pic la gust cu agrişele noastre româneşti, chiar dacă forma lor nu este nici pe departe similară. Denumirea cu care îl cunoaştem astăzi a primit-o după anul 1900, când a ajuns în Noua Zeelandă, unde a fost asociat cu pasărea Kiwi, la rândul ei maronie şi ţepoasă, un simbol în această ţară.
Un „ambalaj“ neprietenos
Pe vremea când, copil fiind, am mâncat fructe de kiwi pentru prima dată, m-am ales cu o experienţă usturătoare care mi s-a întipărit în minte mai ceva decât aroma lor îmbietoare. Asta pentru că le-am mâncat cu poftă şi cu un pic de... coajă, pe care n-am curăţat-o tocmai bine.
Astăzi, se ştie că până şi nedorita coajă a fructului are proprietăţi terapeutice excepţionale şi chiar poate fi consumată, dacă o speli foarte-foarte bine, dar e bine să verifici mai întâi că nu-ţi creează iritaţii, înţepături sau alte neplăceri, din cauza cantităţii mari de oxalaţi din conţinutul ei.
Dacă îndrăgeşti gustul dulce-acrişor de kiwi, e bine să-l ai în casă indiferent de anotimp, mai ales că studiile arată că este unul dintre fructele cele mai darnice în privinţa bogăţiei de substanţe nutritive din compoziţie.
Ajută digestia, combate constipaţia
Dr. Oana Pop, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, la Hyperclinica Medlife Oradea, ne-a vorbit despre câteva dintre beneficiile de top ale acestui fruct.
Dr. Oana Pop, medic nutriţionist
„Trebuie precizat că fructul de kiwi conţine de 17 ori multă vitamina C, de 6 ori mai mult magneziu, de 2 ori mai mult fier decât mărul şi, de asemenea, conţine la 100 g de pulpă - 3,4 g fibre, mai mult decât merele şi prunele. Pe acest considerent, fructul de kiwi se recomandă în orice dietă şi mai ales ajută la prevenţia constipaţiei. La o persoană sănătoasă, care nu suferă de constipaţie cronică, fructul de kiwi poate duce chiar la diaree, ca efect al cantităţii crescute de fibre pe care le conţine.“
Beneficiile kiwi versus contraindicaţiile. Prea mult nu-i bun
După cum bine ştim, nici măcar cele mai sănătoase alimente nu pot fi consumate fără măsură. În cazul fructelor, zahărul din conţinutul lor este cel care ne impune limitele.
„Trebuie subliniat că şi la fructe, oricât ar fi ele de sănătoase, cantitatea de glucide sau carbohidraţi din structura lor este foarte importantă. Dacă facem exces de fructe, ne putem trezi pe termen lung cu un colesterol crescut, în special cu trigliceridele, şi chiar cu glicemia mai crescută. Un fruct de kiwi de 100 g conţine aproximativ 12 g de glucide sau carbohidraţi, ceea ce îl încadrează la un indice glicemic mic“, explică dr. Oana Pop.
Dacă ai diabet ai voie kiwi?
Cu siguranţă DA. Beneficiile kiwi sunt la fel de mari şi în cazul persoanelor cu diabet. Pentru că are un indice glicemic de doar 39.2 şi un conţinut semnificativ de fibre, fructul de kiwi are darul de a încetini absorbţia zahărului din alimente, astfel că trecerea glucozei în fluxul sangvin este încetinită.
„Fructul de kiwi prezină un indice glicemic mic, ca atare este recomandat la persoana care suferă de diabet, dar mare atenţie la cantitatea consumată. Se ştie că, la persoana care suferă de diabet şi urmează terapie cu insulină, o cantitate mai mare de 15 g glucide, chiar şi dacă acestea provin din fructe, este necesară corecţia cu 1 unitate de insulină, pentru a ţine sub control glicemia. În consecinţă, indicele glicemic este foarte important. Nu aş recomanda mai mult de maxim 2 fructe de kiwi ca gustare, cele două fructe să nu depăşească împreună 100 g“, explică dr. Oana Pop.
Pentru a profita de beneficiile fructului de kiwi, îl recomand în starea sa naturală, drept gustare, la 2 ore după o masă principală.
Dr. Oana Pop, medic nutriţionist
De ajutor în combaterea anemiei
Chiar dacă nu conţine fier, vitamina C contribuie la asimilarea acestui mineral. Prin urmare, dacă urmezi un tratament pentru corectarea anemiei feriprive (prin lipsă de fier), mănâncă 2-3 fructe de kiwi pe zi şi medicamentele vor aduce rezultate mai rapid. Tototdată, kiwi conţine cantităţi importante de acid folic, prevenind anemia prin deficit de vitamina B9 şi fiind recomandat femeilor însărcinate sau care îşi doresc o sarcină.
Beneficiile kiwi. E bun pentru imunitate
Un meniu în care legumele şi fructele se află la loc de cinste este unul de ajutor sistemului imunitar. În principal, datorită conţinutul de vitamina C. Tot această vitamină cu rol antioxidant este foarte utilă bunei funcţionări a creierului, contribuind la creşterea performanţei cognitive. Se recomandă în perioadele în care ai mult de învăţat sau deadline-uri care te presează.
Excelent când vrei să slăbeşti
Fibrele sunt săţioase, astfel că senzaţia de foame se va instala mai târziu după ce mănânci alimente care le conţin din plin. Kiwi este unul dintre ele.
În plus, un fruct de kiwi are doar 34 de calorii, ceea ce înseamnă că poţi servi fără nicio remuşcare 2-3 fructe pe post de gustare. În schimb, trebuie să eviţi fructele de kiwi confiate, care sunt adevărate bombe calorice.