Cum menţii în echilibru glicemia. Ce arată lipsa de energie simţită în jurul prânzului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele şi legumele pot constitui oricând o gustare sănătoasă
Fructele şi legumele pot constitui oricând o gustare sănătoasă

Un nivel constant al zahărului în sânge este important. În acest fel, organismul primeşte pe tot parcursul zilei o provizie constantă de „combustibil“.

Există un adevăr împortant în îndemnul „mâncaţi micul dejun ca un rege“, afirmă dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în nutriţie şi sănătate, în „Cartea sănătăţii femeii“.

Aceasta recomandă un mic dejun sănătos, care să regleze nivelurile de energi ep tot parcursul zilei. Potrivit acesteia sunt de evitat cerealele la pachet.

În „Abecedarul de nutriţie“, dr. Nicolae Hâncu, medic primar, diabet, nutriţie şi boli metabolice, recomandă la micul dejun cereale integrale precum fulgii integrali de secară şi ovăz, proteinele cu conţinut redus de grăsimi precum şunca de pui sau de curcan, somonul afumat, albuşul de ou, seminţele şi nucile, laptele şi iaurturile degresate, şi fructele proaspete sau congelate.

Recomandarea dr. Glenville este de a mânca mese mici şi dese, la o distanţă nu mai mare de 3 ore.  „Acea lipsă de energie pe care poate o simţiţi în jurul prânzului reprezintă o scădere a glicemiei. Puteţi evita acest lucru dacă mâncaţi puţin şi des, limitându-vă la gustări şi alimente care eliberează lent carbohidraţi în sistemul circulator, pentru a evita fluctuaţiile majore.

Prânzul ar trebuie alcătuit din peşte, fructe de mare, carne de curcan, pui sau vită, legume, leguminoase şi cereale - orez brun, paste integrale, mămăligă, pâine.

Sunt de evitat prăjiturile, biscuiţii şi produsele de patiserie, întrucât conţin o cantitate mare de făină albă, rafinată. Chiar şi zahărul din fructe poate face ravagii în organism, susţine medicul britanic. Aceasta recomandă diluarea cu 50% a sucului înainte de consum, cu apă filtrată. Aceasta mai spune că şi ceaiul, cafeaua, ciocolata şi băuturile îmbuteliate care conţin cantităţi mari de zahăr trebuie evitate, la fel şi fumatul.

Din ce se compun gustările sănătoase

Potrivit prof.dr. Hâncu, gustările ar trebui compuse din fructe proaspete sau deshidratate, legume crude: morcovi, ţelină, roşii cherry, broccoli, ardei, iaurt degresat, seminţe şi nuci, sau din cereale integrale – biscuiţi de tip „crackers“, orez sau grâu expandat.

Gustările au un rol important în prevenirea senzaţiei de foame intensă care poate să apară înaintea mesei următoare şi, implicit, ne ajută să nu înfulecăm prânzul sau cina, fără a putea controla cantitatea de alimente consumate.

Cina este o masă importantă cre trebuie şi ea planificată atent. E momentul să consumăm vegetale - salată verde, rucola, andive, roşii, ardei, castraveţi sub formă de salate, fructe proaspete, ulei de măsline, peşte, carne de pui sau curcan, urdă.

Atenţi însă că un surplus de calorii înainte de culcare înseamnă un somn agitat şi, fireşte, creşeterea în greutate, se mai spune în Abecedarul de nutriţie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite