Ce să mănânci pentru a-ţi proteja pancreasul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentaţia ajută la prevenirea principalelor boli pancreatice. Iar dacă ai fost deja diagnosticat cu o astfel de afecţiune, regimul alimentar face parte din tratament.

Buna stare a pancreasului se menţine respectând regulile generale ale alimentaţiei sănătoase. În linii mari, este bine să privilegiezi hrana cât mai puţin procesată, să consumi fructe şi legume, să te hidratezi corespunzător. Evită excesul de zahăr, de carne roşie, prăjeli şi grăsimi animale.

Alimente cu rol benefic

Unele legume şi fructe pot oferi efect protector contra bolilor pancreatice.

-    Unele substanţe din usturoi (compuşii de sulf, arginina, seleniul) protejează ţesutul pancreatic. Un studiu american a arătat că persoanele care consumă des usturoi au un risc cu 54% mai mic de a face cancer pancreatic.

-  Iaurtul natural este sursă de probiotice, care susţin digestia şi pot ţine la distanţă cancerul pancreatic.

-  Spanacul. Specialiştii de la Institutul German de Nutriţie Umană Potsdam-Renbruecke recomandă consumul de spanac pentru sănătatea pancreasului.

-  Broccoli. Compuşii din legumele crucifere (broccoli, varză) ajută la inhibarea celulelor pancreatice.

-  Nucile. Un consum frecvent de nuci poate preveni rezistenţa la insulină şi apariţia diabetului de tip 2.  
 
În pancreatite, este nevoie de regim

Dacă ai fost diagnosticat cu pancreatită acută sau cronică, este mai mult decât necesar să pui în aplicare sfaturile medicului în ceea ce priveşte alimentaţia. În pancreatita acută, în primele 3-5 zile este nevoie de restricţie alimentară, în acest intervat, substanţele nutritive fiind administrate perfuzabil.

După 5 zile, se trece la un regim semilichid, format din ceaiuri, sucuri de fructe, legume fierte, iar după 7-10 zile se introduc în dietă laptele degresat, pâinea, carnea fiartă de pui sau de vită, cartofii. În pancreatita cronică, se impune, de asemenea, un regim care să excludă grăsimile, alcoolul şi mesele îmbelşugate. Regimul preferat este cel lacto-vegetarian, care să conţină 2.500 kcal zilnic.

Află pe Clicksanatate.ro ce alimente sunt permise şi interzise în pancreatite!

Trucurile perfecte pentru silueta ta

Cum să ne alimentăm corect în post

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite