Bulgur: un aliment bogat în fibre şi proteine vegetale, excelent în cura de slăbire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bulgurul, un aliment bogat în fibre, minerale şi carbohidraţi buni FOTO: Shutterstock
Bulgurul, un aliment bogat în fibre, minerale şi carbohidraţi buni FOTO: Shutterstock

Bulgurul este compus din boabe de grâu integral pisate, vândute de cele mai multe ori prefierte. Bulgurul este o sursă excelentă de proteine vegetale, fibre şi glucide complexe şi are efect remineralizant, eficient pentru tranzit.

Acest ingredient se regăseşte frecvent în salatele arăbeşti numite tabbouleh, dar poate la fel de bine să fie folosit în numeroase preparate culinare, cum ar fi ardeii umpluţi, sarmalele, supele sau pilaful.

Bulgurul este un derivat al grâului care conţine o mare parte din învelişul celulozic, aşadar fibre, minerale şi proteine.

Se ştie azi că un consum de cereale integrale cu indice glicemic scăzut prezintă beneficii reale pentru sănătate şi îndeosebi:

  • Un risc mai mic de dezvoltare a maladiilor cardiovasculare, a greutăţii în exces şi a diabetului
  • Prezenţa de fibre şi de micronutrienţi protectori (compuşi polifenolici) contribuie şi ea la prevenirea cancerului
  • Bulgurul, datorită fibrelor sale variate, creşte în mod natural viteza tranzitului şi are un impact pozitiv asupra cancerului digestiv.

Bulgurul este un excelent furnizor de:  carbohidraţi complecşi (18,5 g la suta de grame de bulgur fiert), care contribuie la ameliorarea saţietăţii şi la reglarea naturală a greutăţii; fibre (4,5 g la suta de grame), care sunt implicate în prevenirea constipaţiei; minerale esenţiale (magneziu, fier, potasiu etc.), a căror concentraţie este de trei ori mai mare decât în paste sau în orezul alb şi care asigură funcţionarea optimă a organismului; vitamine (B6, B9), care au rol în metabolizarea alimentelor în energie şi care previn scăderea nivelului de homocisteină, un aminoacid care protejează vasele de sânge.

Bulgurul seamănă la gust cu orezul sau cuşcuşul şi este foarte uşor de preparat, mai ales dacă îl cumpăraţi prefiert. E de ajuns să-l puneţi  în apă clocotită timp de 10 minute, apoi să-l scurgeţi. Se potriveşte de minune în combinaţie cu legumele sotate sau poate fi adăugat în salate.

De asemenea, bulgurul poate fi ingredient principal într-o plăcintă delicioasă cu ou, zarzavat şi ceapă tocată.

Bulgurul conţine o parte din învelişurile externe ale bobului, fiind aşadar preferabil să-l alegeţi pe cel care provine dintr-o cultură biologică, pentru a limita prezenţa unor reziduuri de pesticide.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite