Alternative naturale la zahăr. Cel puţin patru motive să renunţi la „drogul legal”
0Un grup de cercetători francezi au ajuns la concluzia că zahărul poate crea o dependenţă chiar mai mare decât cocaina.
Studiul realizat de cercetători de la un institut din Bordeaux a fost făcut pe şoareci. Cobailor li s-a administrat mai întâi cocaină, de care au devenit dependenţi. Apoi au primit zahăr. Ulterior, când li s-a pus cocaină şi zahăr, dependenţa de dulce a învins.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că zahărul reprezintă aproximativ 20% din alimentaţia zilelor noastre. Asta se întâmplă în timp ce medicii recomandă ca zahărul să reprezinte doar 5% din dietă.
Românii consumă, în medie, direct sau ascuns în diferite alimente, în jur de 100 de grame de zahăr pe zi. Din cauza acestui consum mare de zahăr, există aproape un milion de diabetici, în jur de patru milioane de români obezi.
Alternative naturale la zahăr. Consumul în exces poate provoca depresii
Printre altele, zahărul poate provoca numeroase afecţiuni ale sănătăţii.
Caută alternative naturale la zahăr. Provoacă hipertensiunea. Potrivit medicilor, excesul de zahăr duce la o hipersecreţie de insulină în sânge şi creşte tensiunea arterială, cauza principală a infarctului.
Caută alternative naturale la zahăr. Creşte colesterolul. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că zahărul creşte coleterolul „rău”, HDL. Motivul este reprezentat de faptul că grăsimea de la nivelul ficatului se extinde destul rapid, iar corpul nu mai are capacitatea de a arde aceste depozite.
Caută alternative naturale la zahăr. Are efect depresiv. Deşi la început eşti euforic după ce consumi ceva dulce, pentru că eliberează rapid serotonina, hormonul fericirii, după aproximativ 30 de minute te vei simţi moleşit şi fără poftă de viaţă.
Caută alternative naturale la zahăr. Poate provoca Alzheimer. Medicii îi mai spun acestei boli şi diabet de tip 3. Alzheimer-ul, care apare la bătrâni, este o boală prin care creierul nu mai este capabil să folosească glucoza pe care o primeşte din alimentaţie, iar energia şi abilităţile cognitive sunt avariate. De aici şi pierderile de memorie. Potrivit specialiştilor, zahărul în exces ar putea provoca această boală.
Alternative naturale la zahăr. Extractul de stevie este recomandat şi diabeticilor
Iată câteva alternative naturale la zahăr pe care puteţi să le luaţi în calcul atunci când gătiţi dulciuri sau îndulciţi diverse alimente:
Extractul de stevie. Există sun formă de pudră, granule sau lichidă. Este mai dulce decât zahărul alb şi nu afectează glicemia. Este recomandată şi pentru diabetici.
Siropul de agave. Se obţine din seva plantei Agave. Ca şi stevia, o linguriţă din acest sirop este mult mai dulce decât zahărul şi nu are efecte asupra creşterii glicemiei. Este bogat în vitamine şi minerale.
Siropul de arţar. Se extrage din siropul arţarului de zahăr. Pe lângă faptul că e alternativă sănătoasă la zahăr, are efecte benefice asupra organismului şi nu creşte glicemia.
Siropul de curmale. Este o alternativă naturală la zahăr şi poate fi folosit şi prepararea unor prăjituri. De asemenea, are efecte benefice asupra organismului pentru că ar conţinut de calciu, magneziu, potasiu sau fier.