Iohannis a primit cheia orașului Lisabona: Dezvoltarea de succes rămâne o sursă de reală inspirație

0
Publicat:

Președintele României se află astăzi, 9 octombrie, într-o vizită oficială în Lisabona, capitala Portugaliei. Iohannis a punctat că dezvoltarea orașului Lisabona rămâne „o sursă de reală inspirație”.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency
Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency

„Mă bucur foarte mult să mă aflu într-una dintre cele mai frumoase capitale ale Europei. Un oraș binecuvântat de natură, întins pe șapte coline, ca Roma, numitorul latin comun al popoarelor român și portughez. Lisabona este vibrantă și modernă, iar experiența și leadership-ul dumneavoastră, domnule primar Moedas, sunt vizibile. Aveți o capitală dinamică și multiculturală, care se remodelează rapid, dar care își păstrează identitatea și farmecul unice”, a transmis președintele României.

Șeful statului român a punctat că dezvoltarea orașului Lisabona, vizibilă prin numeroasele proiecte în domeniul digitalizării, al utilizării energiei în mod sustenabil, al regenerării urbane și al conservării patrimoniului, rămâne „o sursă de reală inspirație”.

„Știu din experiența personală - cooperarea și schimbul de bune practici sunt fundamentale pentru dezvoltare și progres – la nivel național, dar și la nivel de regiuni și orașe.  Sunt foarte bucuros că relațiile exemplare dintre țările noastre sunt întărite de schimburile dinamice la nivel local și de o cooperare intensă cu Primăria Lisabonei”, a afirmat Klaus Iohannis.

Președintele României a subliniat că „figuri emblematice ale spiritualității și culturii românești” au trăit în Lisabona, făcând referire la Mircea Eliade și Lucian Blaga: „Ei au contribuit la înțelegerea reciprocă între popoarele noastre și au făcut cunoscute asemănările uimitoare între evoluțiile noastre istorice”.

„România și Portugalia sunt legate de o lungă prietenie și de vocația construirii unor punți care ne unesc firesc datorită afinităților noastre istorice și culturale profunde.  Relația specială dintre țările noastre este, de asemenea, așa cum am spus, modelată de apartenența la un spațiu comun de valori și interese. România și Portugalia sunt astăzi parteneri apropiați și membri activi ai Uniunii Europene și ai comunității Euroatlantice, animați de aspirații și interese comune”, a transmis șeful statului român.

În final, Klaus Iohannis a punctat că cele două state trebuie să lucreze împreună pentru „consolidarea prieteniei noastre și a legăturilor puternice dintre țările noastre și în beneficiul întregii Europe și al întregii Uniuni Europene”.

Potrivit Agerpres, Klaus Iohannis a primit cheia orașului Lisabona, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în capitala Portugaliei.

Președintele României a efectuat luni, 9 octombrie, o vizită de stat în Portugalia. Potrivit agendei oficiale, Klaus Iohannis a fost primit de către președintele municipalității Lisabona, de către Președintele Adunării Republicii și de către premierul din Portugalia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite