VIDEO Istoria războaielor cu grecii. I-am bătut cu 8-1, ne-am calificat de două ori din grupă cu ei şi i-am învins în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi Grecia s-au întâlnit de 30 de ori în partide oficiale sau amicale, iar bilanţul este net favorabil tricolorilor, care au 17 victorii. Grecii ne-au bătut de 5 ori, iar 8 partide s-au încheiat la egalitate. De-a lungul timpului au existat câteva meciuri care pot fi socotite borne memorabile în istoria acestui duel.

1930- primul meci
Prima întâlnire cu Grecia s-a disputat pe stadionul ONEF, la 25 mai 1930, în faţa a 15.000 de oameni şi s-a încheiat cu eca mai mare diferenţă de scor în favoarea echipei noastre. România a învins cu 8-1, cinci dintre goluri fiind marcate de Rudof Wetzer, cel care avea să fie căpitanul României la primul Campionat Mondial, cel din 1930. De altfel, disputa cu elenii a fost ultimul test al României, înainte de plecarea spre Uruguay şi a consumat şi un alt record: tricolorii au marcat de trei ori, în trei minute consecutive, 5-1 în minutul 75, 6-1 în minutul 76 şi 7-1 în minutul 77.
1969 – prima calificare
În preliminariile pentru Mondialul din Mexic, România şi Grecia au fost în aceeaşi grupă. La Atena scorul a fost 2-2, iar meciul de la Bucureşti s-a terminat 1-1, consfiinţind calificarea tricolorilor la turneul final. România trebuia să nu piardă şi a condus cu 1-0, prin golul lui Dembrovschi, din minutul 37, dar Rică Răducanu a încasat-o în repriza secundă, de la Domazos. Naţionala noastră a conservat rezultatul şi s-a calificat la Mexico 1970, într-o atmosferă excepâională, cu 100.000 de oameni pe fostul 23 August.
1978- prima înfrângere
Grecia a învins România prima dată într-un amical disputat în 1978, la Atena. Scorul a fost 2-1, iar antrenorul tricolorilor era Ştefan Kovacs. În echipa folosită de el se regăseau Sameş, Costică Ştefănescu, Boloni, Iordănescu, Dobrin, Cămătaru şi Augustin, ultimii doi fiind debutanţi la naţională în acea partidă. Golul României a fost marcat de Mihai Romilă, din penalty, în minutul 85.
1989 – ultimul meci oficial


Jumătate dintre meciurile cu grecii au fost oficiale, în Cupa Balcanică sau în preliminariile Campionatului Mondial. Ultimul joc oficial s-a disputat în aprilie 1989, la Atena şi s-a terminat 0-0. România a avut atunci mari probleme de lot. Belodedici fugise în Iugoslavia, Andone fusese suspendat de Ceauşescu, Lăcătuş era suspendat, iar Rotariu accidentat. Emeric Ienei l-a titularizat atunci, în premieră, pe Lupescu, iar în ultimele minute a debutat la naţională şi Ilie Dumitrescu. La finalul acelor preliminarii, tricolorii s-au calificat la CM din 1990.
2002 – prima înfrângere în România
Elenii au reuşit o singură dată să ne bată pe teren propriu. S-a întâmplat în 2002, într-un amical disputat la Constanţa. Grecia a învins cu 1-0 o echipă a României în care Anghel Iordănescu a făcut câteva experimente, apelând la fotbalişti precum Şoavă, Vintilă ori Vlăduţ Munteanu, dar în care au jucat şi fotbalişti consacraţi precum Stelea, Contra, Chivu, Mutu, Viorel Moldovan, Ganea, Gâlcă şi Gică Popescu.
2011 – ultima confruntare


Pe 15 noiembrie 2011, fix cu doi ani în urma meciului care se va juca mâine, România a învins Grecia cu 3-1, într-un amical jucat în Austria. Pentru noi au marcat Torje, Tănase şi Chipciu, iar pentru greci Karagounis. În loturile celor două echipe se regăsesc foarte mulţi dintre cei care au jucat şi atunci sau au stat pe banca de rezerve. România are 14 supravieţuitori, în vreme ce Grecia doar 13.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite