VIDEO „FIFA, întoarce-te acasă“. Proteste violente şi sute de arestări în Brazilia, cu mai puţin de o lună înainte de startul Campionatului Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii au ars pneuri şi au scandat sloganuri împotriva FIFA şi a guvernului brazilian. FOTO: Reuters
Protestatarii au ars pneuri şi au scandat sloganuri împotriva FIFA şi a guvernului brazilian. FOTO: Reuters

Ultimele zile arată doar o mostră a misiunii dificile pe care o vor avea forţele de ordine din Brazilia, în această lună, odată cu startul CM 2014. Mai multe oraşe din „Ţara Cafelei“ au fost lovite de mişcări ample de protest şi manifestaţii la care au luat parte mii de persoane, nemulţumite de costurile ridicate ale organizării turneului final.

În iunie 2013, în timpul Cupei Confederaţiilor, o competiţie care e considerată un preambul al CM, numeroase oraşe din Brazilia au trăit o serie de manifestaţii violente. Mii de peroane, mai ales din categorii sociale defavorizate, au protestat faţă de sumele masive investite în construcţia sau modernizarea arenelor care vor fi folosite la turneul final din această vară. 

Bani care vin mai ales din fonduri publice şi care, au susţinut protestatarii, s-ar fi putut folosi mult mai bine pentru servicii publice, precum locuinţe sociale sau un transport în comun mai ieftin şi mai eficient. 

Acum, cu câte se apropie debutul CM 2014, flacăra revoltei populare începe iarăşi să ardă tot mai puternic. Asta şi pentru că există un context favorabil. Presiunea străzii asupra factorilor politici e mult mai puternică în momentul în care ochii lumii vor fi concentraţi pe cel mai important eveniment sportiv al anului. În plus, în acest an, în octombrie, vor avea loc şi alegeri generale în Brazilia. 

„Poporul nu are acces la Cupă şi toţi aceşti bani publici ar fi putut fi investiţi în altceva. Singurul mod de a schimba ţara este să coborâm în stradă“, a declarat, pentru AFP, o studentă de 19 ani, membră a unui grup feminist din Sao Paulo.

Protestele de la Rio de Janeiro, din 15 mai

De altfel, la Sao Paulo, metropola care va găzdui pe 12 iunie meciul de deschidere al competiţiei, poliţia a dispersat în cursul serii de joi, cu gaze lacrimogene, un grup de manifestanţi care incendiau baricade. 

Aceeaşi scenă s-a repetat şi la Rio de Janeiro, dar şi în alte oraşe, printre care şi capitala Brasilia, în total la proteste participând peste 10.000 de persoane. La Rio, oraşul finalei din 13 iulie, imaginile aeriene surprinse dintr-un elicopter al poliţiei au arătat mii de oameni într-un marş prin zona centrală, la ore cu trafic de vârf, situaţie care a generat numeroase ambuteiaje. „FIFA, go home“, a fost scandarea favorită a manifestanţilor. 

Tot joi, aproximativ 3.000 de membri ai Mişcării muncitorilor fără adăpost (MTST) au ars pneuri în jurul arenei  Itaquerao, unde va avea loc meciul de deschidere de pe 12 iunie, dintre selecţionatele Braziliei şi Croaţiei. 

„Scopul nostru e simbolic. Nu vrem să distrugem sau deteriorăm stadioanele. Vrem doar mai multe drepturi, pentru ca muncitorii să aibă acces la locuinţe şi să arătăm efectele pe care această Cupă le-a produs săracilor“, a declarat Guilherme Boulos, liderul acestei mişcări, pentru BBC.

În plus, în ultimele săptămâni, s-au înregistrat în Brazilia tot mai multe greve. În Rio, mişcarea de protest a şoferilor de autobuz a fost urmată de cea a profesorilor, iar la Recife, au intrat în grevă de la mijlocul săptămânii poliţiştii militari şi agenţii din penitenciare. 

protestatar batut politie Brazilia FOTO Reuters

Protestatar rănit în urma incidentelor cu poliţia braziliană. FOTO: Reuters

Guvernul brazilian a încercat să diminueze amploarea protestelor din ultimele zile şi să sugereze că n-au legătură cu turneul final al Campionatului Mondial. 

„Din ce am văzut sunt nişte cerinţe ale muncitorilor. Nu e însă nimic legat de CM. Nu e niciun motiv de panică înainte de a primii 3 milioane de turişti brazilieni şi 600.000 de turişti străini”, a declarat Aldo Rebelo, ministrul brazilian al Sporturilor, citat de BBC.

CM 2014 se dispută în Brazilia, între 12 iunie şi 13 iulie. 

15 miliarde de dolari o costă pe Brazilia organizarea CM 2014, majoritatea banilor venind din fonduri publice

234 de persoane ar fi fost arestate în ultimele 24 de ore în Brazilia, în urma protestelor şi manifestaţiilor anti-CM 2014

27 de zile au mai rămas până la startul CM 2014.

Citeşte şi 

Discovery intră în culisele Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia: trei stadioane de trei miliarde de dolari

VIDEO Brazilia „fierbe“. Proteste împotriva Mondialului de fotbal sub un slogan de necrezut: „Pele, trădătorul“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite