Un neamţ, impresionat de sistemul comunist: Daum a vorbit despre prezentul şi trecutul fotbalului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christoph Daum
Christoph Daum

Selecţionerul a identificat principala problemă cu care se confruntă sportul-rege în ţară în acest moment, oferind şi soluţia.

Echipa naţională are o arie tot mai restrânsă de selecţie, iar asta pentru că din urma vin prea puţini jucători tineri, capabili să joace la nivel internaţional.

Exemplul cel mai bun e criza care a lovit postul de fundaş stânga, după ce Răzvan Raţ a ieşit din circuitul primei reprezentative.

„Cheia este să investeşti într-un departament juvenil excelent la fiecare club şi, dacă mă întrebaţi pe mine, aş transmite fiecărui club din Liga 1: <<Trebuie să aveţi un departament juvenil cu infrastructură, cu terenuri bune, cu antrenori şi aşa mai departe, pentru că aşa trebuie să funcţioneze fotbalul românesc>>“, a declarat Daum pentru FRF TV.

El a explicat că formarea Generaţiei de Aur s-a datorat sistemului pus la punct pe vremea comunismului.

„România a avut mereu tineri fantastici. Dacă ne uităm la jucătorii din aşa-numita Generaţie de Aur, au crescut aici, în centre de fotbal. Ok, pe atunci era un sistem comunist, dar după aceea au cam dispărut. Trebuie să vedem beneficiile acestor departamente de copii şi juniori pe care le aveam acum poate 20 de ani. Hagi se descurcă bine şi sper că ceilalţi vor urma acest exemplu, aşa cum facem şi noi, ca Federaţie, cu Centrele de Excelenţă, acolo unde dăm un semnal clar cluburilor şi societăţii: Federaţiei Române de Fotbal îi pasă de fotbal, îi pasă de viitorul tinerilor“, a adăugat neamţul.

Daum s-a referit, în mod direct, şi la Academia lui Hagi, în condiţiile în care trupa U-19 e în optimile UEFA Youth League, iar prima echipă conduce clasamentul din Liga I.

„Chiar le-aş cere tuturor să construiască departamente puternice de copii şi juniori, pentru a avea mai mulţi jucători de mare talent. Poate că e cea mai bună cale în acest moment. Hagi face acest lucru la Viitorul şi este răsplătit. Acesta ar trebui să fie viitorul fotbalului românesc, să existe investiţii mai mari în dezvoltarea jucătorilor tineri. Atunci, ar fi bine pentru imaginea întregului fotbal românesc, pentru toate echipele din România şi pentru toate echipele naţionale. Nu numai pentru cea de seniori, ci şi pentru U-21 şi celelalte“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite