Uimitoarea poveste a jucătoarei naturalizate din Ucraina, care a închis poarta Craiovei în finala Cupei EHF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulia Dumanska
Iulia Dumanska

CSM Craiova a reuşit o performanţă extraordinară, câştigând Cupa EHF la handbal feminin, după o partidă dramatică împotriva norvegiencelor de la Vipers Kristiansand.

O contribuţie extrem de importantă la acest succes a avut-o portarul Iulia Dumanska, care a închis poarta Craiovei şi a salvat două aruncări consecutive în ultimele secunde ale partidei. Dumanska, în vârstă de 21 de ani, este născută în Ucraina, la Horodenka, 

Ea a fost adusă în 2011 la clubul de handbal din Baia Mare, acolo unde şi-a început aventura spre prima reprezentativă a ţării noastre. După o scurtă experienţă la Neptun Constanţa, în sezonul 2013-2014, Iulia a revenit la HCM Baia Mare, pentru a se transfera ulterior la echipa SCM Craiova, la care e legitimată şi în prezent. Când a sosit în românia, Iulia nu ştia nicio boabă româneşte, dar a avut ambiţia de a învăţa în scurt timp limba. Ea a stat singură, fără părinţi, care au rămas în Ucraina, locuind în casa antrenorilor ei de la Baia Mare.

În mai 2016, Iulia Dumanska a primit cetăţenia română, devenind eligibilă să evolueze pentru naţionalele României. În vara anului trecut, cu Dumanska între buturi, naţionala de tineret a cucerit medalia de bronz la Mondialul din Rusia. Apoi, Iulia a fost cooptată de fostul selecţioner Tomas Ryde în lotul lărgit pentru Jocurile Olimpice.

Debutul în poarta naţionalei mari a României la un turneu final s-a produs însă în decembrie 2016, la Europeanul din Suedia. De atunci, Iulia nu a mai ieşit din lotul echipei naţionale, iar la Mondialele de anul trecut a făcut câteva meciuri foarte bune.

Cupa EHF este cel mai important trofeu câştigat de Iulia Dumanska.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite