REPORTAJ Atletico Madrid are 250 de copii la Bucureşti. Ce şanse au puştii să ajungă să joace pe „Vicente Calderon”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu şase luni, Atletico Madrid, campioana Spaniei şi  vicecampioana Europei şi-a deschis în Capitală prima Academie de Fotbal de pe „Bătrânul Continent“.

Atletico Madrid nu are nevoie de prea multe prezentări, mai ales după miraculosul 2014. Un an în care „roş-albii“ au reuşit să câştige campionatul în Spania şi să joace finala Ligii Campionilor. A surprins însă asocierea pe clubul din capitala Spaniei a făcut-o la sfârşitul lui iunie, la mai puţin de două luni de la cele două momente care au marcat istoria clubului madrilen. Într-un eveniment care a avut loc la Bucureşti, o delegaţie a lui Atletico, în frunte cu preşedintele clubului, Enrique Cerezo, şi Emilio Guttierez, director general al clubului spaniol, anunţa deschiderea unei academii de fotbal în ţara noastră. Prima din Europa practic, cu excepţia celei de la Madrid! De ce aici? „Există o comunitate românească puternică în Spania şi suntem legaţi sufleteşte de Bucureşti, unde am câştigat Europa League, în 2012“, şi-a explicat atunci Cerezo alegerea. 

De la Regal Club la Atletico Madrid de Bucureşti

Academia n-a răsărit peste noapte, ci are la bază o asociere contractuală cu Regal Sport Club Bucureşti, un club înfiinţat în septembrie 2011 şi care a activat şi până acum în sectorul fotbalistic juvenil. Din iunie 2014, Regal Sport a devenit Academia de Fotbal Atletico de Madrid Bucureşti, toate echipele clubului care activau în campionatele municipale sau naţionale au preluat titulatura „Atletico de Madrid“. Căpitanul Gabi şi starul Koke, considerat de specialişti noul Xavi al Spaniei, i-au învitat pe copii să se înscrie la noua Academie din România, într-un mesaj video postat pe site-ul clubului, iar între septembrie şi octombrie destui părinţi au ales să-şi îndrume odraslele spre Atletico de Madrid Bucureşti. Asta şi pentru că, potrivit contractului, orice jucător de la Academia din Bucureşti aparţine practic de Atletico Madrid. Cum s-a ajuns la această colaborare, ce avantaje are Atletico Madrid de aici, dar şi bilanţul primelor şase luni, ne-a povestit Mihai Badea, preşedintele Regal Sport şi al Academiei Atletico Madrid Bucureşti. 

image

Atletico are drepturile federative ale jucătorilor

„În general, Atletico Madrid îşi  ghidează în acţiunea pe plan mondial pe trei paliere: social – investesc într-un teren de fotbal, de exemplu, într-o zonă defavorizată, unde există copiii săraci, universitar –, însemnând deschiderea, la o Universitate din Spania, mai ales, a unei secţii de management sportiv şi de medicină sportivă – şi cel al academiilor de fotbal. Iar până acum, România nu exista ca zonă, ca „piaţă” de recrutare pentru ei, ca scouting al jucătorilor, dacă o putem numi aşa. Noi suntem prima academie chiar din Europa a lor, pentru că, până acum, ei s-au concentrat pe ţări mari (gen China, Mexic, India), cu o populaţie imensă“, a explicat Badea. 

„Cum e colaborarea? Tot ce ţine de logistică şi metodologie, ţine de ei, partea financiară o asigurăm noi. Iar drepturile federative ale jucătorilor ţin de ei. Atletico are drept de preemţiune asupra jucătorilor noştri. Dacă avem o ofertă, suntem obligaţi să le-o înaintăm lor, iar decizia le aparţine. În plus, ei pot lua jucători la echipa lot, la academia lor din Madrid, sau pot să-i vândă sau să-i împrumute la alte echipe din Spania. Evident, toate astea respectând regulamentele internaţionale în vigoare, legate de acordul părinţilor şi chiar relocarea acestora într-o altă ţară, pentru că vorbim de minori. Colaborarea le convine pentru că ei nu mai au nevoie de scouting pe această zonă. În plus, primesc informaţii despre orice jucător de la noi imediat, nu mai au nevoie să se deplaseze în România“, a mai spus Badea. 

Bazele asocierii dintre Regal Club şi Atletico Madrid s-au pus cu ajutorul unor oameni influenţi, fiind facilitată şi de Ambasadorul României în Spania, iar la lansarea oficială a Academiei de la Bucureşti au participat personalităţi atât din lumea fotbalului, cât şi din cea politică. Contractul a fost semnat pe patru ani, şi deşi situaţia aduce mult cu o franciză (există voci care vorbesc de sute de mii de euro), preşedintele Badea neagă informaţia. Şi susţine că lucrurile stau altfel: „Două lucruri extrem de importante ne-a oferit Atletico: marca şi metodologia. Şi vezi şi tu cât valorează <marca>, în cazul Steaua. Contractul de metodologie are vreo 30 de pagini. Cel de colaborare e unul mult mai stufos. Conţine informaţii şi reguli care trebuie respectate despre orice orice. Priveşte-o ca pe o garanţie. Ei îşi pun în joc marca, cel mai important lucru. Iar dacă tu aduci atingere acestui lucru, plăteşti“. 

image

250 de copii înscrişi

La Academia de fotbal a lui Atletico de la Bucureşti sunt înscrişi în acest moment 250 de copiii, împărţiti pe diverse grupe şi categorii de vârstă (de la patru-cinci ani la 15-16 ani), dar şi nivel de pregătire. 150 sunt pe locuri cu taxă, iar 100 bursieri (la toate grupele), mai ales din rândul grupelor de excelenţă, cu rezultate foarte bune. Sunt trei tipuri de abonamente, între 40 de euro şi 60 de euro pe lună, în funcţie de numărul de antrenamente şi alte aspecte, şi două cicluri de pregătire (primul a început pe 15 septembrie şi se încheie pe 15 decembrie, iar al doilea începe pe 15 ianuarie). Antrenamentele se desfăşoară pe terenul Federaţiei de Rugby de lângă Arcul de Triumf, dar există în plan ridicarea unei baze proprii. La finalul fiecărui ciclu de pregătire, bursierii sunt reevaluaţi, pe baza testelor şi se fac şi turnee în ţară şi străinătate. Săptămâna viitoare, mai multe grupe de copii vor pleca la o competiţie în Turcia, unde vor întâlni cu echipe similare de la Beşiktaş şi Galatasaray.

Antrenamente ca la Atletico Madrid

De modelarea viitoarelor talente se ocupă trei tehnicieni cu experienţă la nivelul de fotbal juvenil. Printre ei şi Gabriel Radu, care are vreo şapte ani în spate de antrenorat la Sportul Studenţesc. „Copiii noştri se pregătesc precum cei ai lui Atletico, la fiecare grupă, la fiecare nivel de vârstă. Eu fac acelaşi exerciţiu pe care-l face şi un antrenor la o grupă a lui Atletico de acelaşi nivel de vârstă cu elevii mei. Aici au la dispoziţie cele mai moderne mijloace de pregătire, şi mă refer că nu sunt neaparat noi, ci, mai ales, studiate. De la Atletico ni s-a transmis să urmărim copiii cu calităţi fizice bune, pentru că metodologia lor acoperă restul. Eu sunt obligat să respect întocmai metodologia lui Atletico“, ne-a spus Gabriel Radu. 

Modul în care se antrenează şi se pregăteşte Atletico le-a fost transmis celor din Bucureşti printr-un schimb de experienţă. 

Cei români au efectuat un stagiu la Madrid, iar în octombrie au sosit la Bucureşti şi doi spanioli, Carlos Sanchez Aguilar, antrenor cu licenţă PRO, fost secund al lui Rdomir Antic în 2005, la penultimul titlu al lui Atletico şi Julian Martinez Garcia, un preparator fizic. 

„Au venit să ne explice, dar şi să vadă cum aplicăm noi metodologia lor, cu particularităţile pe posturri. Avem totul de la Atletico, stilul de joc, 4-4-2 cu diverse variaţii de sistem, şi încercăm să le impregnăm copiilor şi atitudinea lor, mentalitatea de învingători, educaţia, mentalitatea, şi chiar ritmul de joc, că aici noi românii avem o mare problemă. Le-au dat teste copiiilor, iar la primăvară se reîntorc. Au rămas impresionaţi pentru că un jucător al nostru, de 15 ani, a avut rezultate mai bune la testul yo-yo (n.r. - test de viteză în regim de rezistenţă, specific fotbaliştilor) a avut rezultate mai bune decât un atacant din prima ligă spaniolă“, a mai povestit Gabriel Radu. 

image

Citeşte şi 

Atletico Madrid a câştigat Liga Europa. Radamel Falcao a reuşit "dubla" pe "Arena Naţională", iar brazilianul Diego a închis tabela

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite