Pericolul maghiar: Ungurii pot pune în pericol participarea României la Euro 2016. De ce trebuie să ne ferim la Belfast

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Golul marcat de Dzsudzsak (dreapta) în partida de la Bucureşti a adus un egal, scor 1-1, pentru Ungaria
Golul marcat de Dzsudzsak (dreapta) în partida de la Bucureşti a adus un egal, scor 1-1, pentru Ungaria

România va întâlni, sâmbătă (ora 21.45, TVR 1), Irlanda de Nord, la Belfast. Această partidă ne poate asigura prezenţa la turneul final, în propoţie de 99%, sau ne poate trimite în „iad“, înaintea jocului de la Budapesta.

România poate scăpa în preliminariile Euro 2016 de fantomele trecutului. De fapt, această „exorcizare“ a început în toamna anului trecut, mai precis, în noiembrie. 

Atunci, tricolorii au învins Irlanda de Nord, la Bucureşti, scor 2-0, în primul meci al lui Anghel Iordănescu de la revenirea pe banca naţionalei. A fost mai mult decât o simplă victorie de trei puncte. A fost o revanşă istorică pentru una dintre cele mai amare înfrângeri din istoria primei reprezentative. La 18 octombrie 1985, România a fost învinsă cu 1-0 de Irlanda de Nord, pe fostul „23 August“, la capătul unui joc pe care mulţi nu înţeleg nici acum cum s-a pierdut. Iar odată cu acel rezultat s-au dus şi şansele de calificare la Mondialul din 1986.

Timp de 30 de ani, Irlanda de Nord le-a amintit românilor de acea calificare pierdută. Sâmbătă, ea poate deveni confirmarea prezenţei noastre la Euro 2016, primul turneu final pentru tricolori după o aşteptare de opt ani.

Ungurii ne pot complica viaţa

În acest moment, calculele sunt simple: dacă România bate la Belfast, atunci se distanţează la patru puncte de locul 2, ocupat chiar de britanici. 

În condiţiile în care primele două clasate din fiecare grupă, plus cel mai bun loc 3, au prezenţa asigurată la Euro 2016, trupa pregătită de Anghel Iordănescu se poate considera calificată la turneul final, în proporţie de 99%, dacă va învinge sâmbătă. Mai ales că, din cele patru confruntări care rămân de bifat după cea din Belfast, una e împotriva Insulelor Feroe.

Dacă victoria ne-ar scuti de emoţii cu un an înainte de Euro 2016, în schimb, un egal sau o înfrângere ne-ar complica situaţia. Mai cu seamă, dacă Ungaria va învinge Finlanda, în deplasare. Un astfel de scenariu i-ar apropia pe unguri la două puncte de tricolori (în cazul unui eşec la Belfast).

Ceea ce ar transforma următorul joc din campania de calificare, cel de la Budapesta (4 septembrie) într-unul infernal.

CITEŞTE ŞI:

*Iordănescu şi elevii săi, batjocoriţi la plecarea spre Belfast: de ce lotul României a stat o oră degeaba în avion

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite