Alimentele produse local vor avea adaos comercial plafonat la 20%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate alimentele din import neprocesate, vândute ca materie primă, vor avea adaos comercial limitat la 5%, iar pentru toate alimentele produse în România, adaosul comercial va fi plafonat la 20%, conform unei proiect de ordonanță ce va fi postat în dezbatere publică în aproximativ două săptămâni.

Adaos comercial plafonat la produse românești. Foto: Inquam
Adaos comercial plafonat la produse românești. Foto: Inquam

Înca dinainte de intrarea la guvernare, PSD s-a angajat să protejeze românii și mai ales pe cei cu venituri mici și medii. Plafonarea prețurilor la alimentele de bază și la energie a redus inflația, a eliminat specula și a protejat veniturile familiilor din România.

Prin noua ordonanță, social-democrații se vor asigura, ca și în cazul plafonării adaosului comercial la celelalte 21 de produse alimentare de bază, că românii cu venituri mici şi medii vor avea acces la alimente de calitate, româneşti, cu preţuri corecte.

Plafonarea va elimina defavorizarea produselor românești prin adaosul comercial

Acum, Guvernul condus de Marcel Ciolacu dorește să extindă protecția pentru toți producătorii locali și pentru toate produsele românești, deseori defavorizate de diferențele de adaos comercial practicate de unii retaileri din România.

Recent, în spațiul public au izbucnit două controverse legate de produsele românești eliminate din supermarketuri. Prima se referă la o înghețată produsă în Teleorman, care a fost scoasă de pe rafturile de 7 dintre cei 10 mari retaileri din țară. A doua privește magiunul de Topoloveni, care a fost retras dintr-un mare lanț de magazine după ce a fost inclus pe lista celor 21 de alimente cu adaos comercial plafonat la 20%. În cazul magiunului, adaosul comercial era aproape 100%, în contrast cu adaosul de maximum 25% pentru produsele similare, dar din import.

Modelul plafonării este legislația deja în vigoare

Noua ordonanță va avea la bază modelul utilizat și pentru OUG 89 din octombrie 2023, introdusă de Guvernul condus de Marcel Ciolacu pentru a combate creșterea excesivă a prețurilor la unele produse agricole și alimentare. Acum, ministrul Agriculturii spune că pentru toate importurile de materie primă neprocesată, din sectorul alimentar, va trebuie să se aplice un adaos comercial de cel mult 5%.”Toate categoriile de produse care intră (în țară – n.red.) și nu intră în procesare sau în abatorizare materia primă și este vândută ca materie primă va avea ados comercial de 5%”, susține Floin Barbu.Concret, dacă un comerciant vrea să aducă ulei cu tonele din Ucraina și doar să îl ambaleze în sticle de 1 litru în Româniam nu are voie să pună pentru acest produs un ados comecial mai mare de 5%

În acest mod, PSD vrea să stopeze o practică comercială neloială, astfel încât la produseșe românești să fie pus un adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import sp aibă un adaos comercial foarte mic.

România alege

Disclaimer:

“România alege" gǎzduieşte articole prin care partidele si politicienii care candideazǎ la alegerile din 2024 îşi expun viziunile şi soluțiile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntǎ societatea româneascǎ. Autorii îşi asumǎ integral rǎspunderea pentru conținutul acestora, precum și eventualele consecințe.

Redacția Adevǎrul nu îşi asumǎ conținutul acestor materiale, nefiind implicatǎ in niciun fel in redactarea lor.



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite