O vedetă a pokerului profesionist explică: „Jocul de poker nu le este destinat doar bărbaţilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fatima de Melo
Fatima de Melo

Olandeza de origine portugheză Fatima de Melo este dintre cele mai cunoscute jucătoare de poker profesionist din lume.

Are în spate o carieră impresionantă în hochei pe iarbă, câştigând trei medalii olimpice la Sydney 2000, Atena 2004 şi Beijing 2008, iar acum câştigă bani frumoşi din poker. La EPT Grand Final de la Monte Carlo, Fatima a explicat de ce pokerul nu trebuie considerat un joc al bărbaţilor.

Nu sunt multe femei care joacă poker.
Aşa este, dar asta nu înseamnă că noi nu putem juca. Procentual, cred că 95 % dintre cei care joacă poker sunt bărbaţi, dar acest 5 % care aparţine femeilor e un procent bun. Iar numărul femeilor care vin la poker e în creştere.

Ţi s-a întâmplat să fii privită de sus la masă doar pentru că eşti femeie?
Da, dar asta a fost în avantajul meu. Ştiu că bărbaţii gândesc că pokerul e pentru ei şi că în gând spun „Ce caută asta aici, în loc să fie acasă şi să spele vase”, dar nu mă deranjează.Pokerul nu este un joc destinat doar bărbaţilor.

Eşti jucătoare profesionistă şi faci parte din echipa Pokerstars. Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru poker?

Când jucam hochei ne plictiseam în cantonament. Şi atunci am început să jucăm. Mie mi-a plăcut, apoi treptat am considerat pokerul ca o provocare. Şi m-a prins şi mai mult. Am început să studiez, să urmăresc, să joc în turnee.

hochei

Joci poker zilnic?
Nu, doar în perioada turneelor joc zilnic. În rest, doar vinerea e zi de poker. Dar joc alături de prietenii mei. Eu am aceeaşi plăcere şi dacă joc într-un turneu oficial şi dacă joc pentru distracţie.

De ce are nevoie un jucător de poker  pentru a fi bun?
În primul rând îţi trebuie capacitate de concentrare. Este esenţial pentru că pokerul îşi solicită mult psihicul. Îşi trebuie şi inteligenţă şi abilităţi de adaptare, trebuie să urmăreşti, să-ţi simţi adversarii.  Când stai la masă eşti într-o luptă cu ei pe toate planurile. Fiecare îşi joacă un rol, depinde doar de tine să te prinzi care e.

De noroc nu e nevoie?
Ba da. Dar acum depinde, dacă vrei să joci pokerul ca joc de noroc ai nevoie de foarte mult noroc. Dacă îl joci ca pe un sport, norocul ţi-l faci singur. Eu cred că un 30% noroc are fiecare. Pokerul este individual, tactic, mental. Nu e ca un joc de echipă unde te mai poate ajuta un coleg dacă greşeşti.

Familia ta ce a spus când a aflat că vrei să fii jucătoare de poker profesionistă?
Iniţial s-au temut deoarece prima impresie despre poker este că se joacă prin cine ştie ce subsoluri, cu fum şi alcool, cu oamenii care îşi pun la bătaie casele sau averile. E imaginea aceea din filme, care însă nu are nicio legătură cu ce se întâmplă la turneele profesioniste.

A schimbat mult onlineul statutul pokerului?
A făcut să fie accesibil oricui. Poţi învăţa mult mai uşor poker pe calculator, poţi juca oriunde, există o altă deschidere.

poker

În momentul de faţă cum eşti mai cunoscută în Olanda, ca fostă jucătoare de hochei sau ca jucătoare de poker?
Cei tineri nu cred că mă ştiu ca jucătoare de hochei, pentru că au trecut deja destui ani de când m-am lăsat de acest sport. Depinde de mediul în care mă învârt. Eu, spre exemplu, sunt şi cântăreaţă, şi om de televiziune.

La masa de joc ai prieteni?
Nu-mi place să joc în turnee alături de cei care îmi sunt prieteni, pentru că inevitabil tu vrei banii lor, iar ei banii tăi. Prefer ca prietenia să fie prietenie, iar pokerul poker.

Te ajută la masa de poker faptul că eşti o femeie frumoasă?
Un decolteu mai generos nu poate schimba prea mult situaţia, aşa că prefer să mă remarc cu alte lucruri.

Eşti colegă la Pokerstars cu românul Daniel Negreanu, unul dintre cei mai buni jucători din lume. Discutaţi despre poker?
Suntem prieteni. Daniel e un tip fantastic, nu întâmplător a ajuns unde a ajuns.

Turneu puternic de poker la Bucureşti

Pentru prima dată în istoria sa de şase ani, Eureka Poker Tour, sponsorizat de PokerStars, un brand Amaya Inc. (Nasdaq: AYA; TSX: AYA), aduce în România un festival de poker, care va avea loc în Bucureşti, în perioada 16 - 22 mai 2016, la Hotel Intercontinental. Turneul este organizat în parteneriat cu PokerFest România, operator român de festivaluri de poker. Unii dintre cei mai buni jucători de poker din lume sunt aşteptaţi să participe la Evenimentul Principal din Bucureşti al Eureka Poker Tour, printre aceştia numărându-se şi Daniel Negreanu (foto stânga aşături de Fatima de Melo), membru Team PokerStars Pro. Daniel Negreanu este jucătorul cu cele mai mari câştiguri din toate timpurile, peste 32 de milioane de dolari, deţine şase brăţări WSOP, iar în 2014 a fost intrat în Poker Hall of Fame.

http://www.eurekapokertour.com/tournaments/bucharest/

poker
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite