Michael Phelps bate recorduri antice. Americanul a schimbat istoria JO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legendarul înotător american, cel mai medaliat sportiv din istoria JO, a depăşit la Rio 2016 un record olimpic care rezista de mai bine de două mii de ani.

Jocurile Olimpice de la Rio de janeiro schimbă istoria. După ce s-a impus şi în finala de la 200 de metri mixt, americanul Michael Phelps l-a depăşit pe cel mai bun atlet din Antichitate, Leonidas din Rodos. Phelps şi Leonidas se aflau la egalitate, fiecare având câte 12 titluri olimpice în intrecerile individuale, dar Michael a depăşit şi această bornă. Americanul în vârstă de 31 ani a ajuns la un total de 28 de medalii olimpice (23 de aur, 3 de argint şi 2 de bronz) câştigate la Jocurile Olimpice, însă 10 dintre cele de aur au fost obţinute în probele de ştafeta.

“Gata! S-a terminat. Acesta a fost modul în care am vrut să mă retrag. V-am spus că după Rio mă retrag, acum puteţi face anunţul oficial. Nu mă veţi mai vedea niciodată într-o competiţie în piscină”, a declarat Phelps, după performanţa de la Rio. Unul dintre motivele pentru care el nu mai vrea să concureze este legat de familie. Phelps este logodit cu Nicole Johnson cu care are şi un băieţel Boomer, născut anul acesta în luna mai. Fosta Miss California 2010 se află într-o relaţie cu Phelps din 2009. Deşi are doar trei luni, micuţul s-a aflat alături de mamă şi bunicii lui în Rio şi a devenit atracţia celor care au fost prezenţi la competiţia de înot.
Leonidas, “rege” în trei probe

Dacă pe Phelps îl ştie toată lumea, americanul dominând înotul mondial de mai bine de zece ani, informaţiile despre Leonidas sunt destul de puţine. Acesta din urmă a câştigat 12 titluri la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice Antice, în anii 164, 160, 156 şi în 152 înainte de Hristos. Leonidas a triumfat vreme de 12 ani în probele stadion, diaulos si hoplitodromos.

Prima probă era una de sprint, competitorii întrecându-se pe 180 de metri. Cea de-a doua era o probă similară, doar că distanţa care trebuia parcursă era dublă faţă de stadion. Ultima probă, cea numită hoplitodromos era o cursă de anduranţă, în care atleţii trebuiau să alerge fiind echipaţi cu armura, dar şi cu suliţa şi scutul, având asupra lor o greutate totală de aproximativ 25 de kilograme. Istoria consemnează că Leonidas a câştigat ultimele trei titluri olimpice la vârsta de 36 de ani.

phelps

19 ani şi o lună avea Michael Phelps când a cucerit primul titlu olimpic
26 de titluri mondiale a câştigat Phelps în cariera sa, de şase ori a luat argintul şi o dată bronzul

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite