Maratonul de la Berlin: se aleargă după un nou record mondial!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eliud Kipchoge FOTO Getty Images
Eliud Kipchoge FOTO Getty Images

Cursa de la Berlin este ideală pentru stabilirea a noi recorduri, iar Eliud Kipchoge, atletul kenyan de 52 de kilograme şi 1,67 metri, şi-a propus să rescrie istoria maratonului.

Peste 40.000 de alergători iau startul duminică dimineaţa în Maratonul de la Berlin. E una dintre cele şase curse anuale incluse în World Marathon Majors, alături de Londra, Boston, Chicago, New York şi Tokyo, însă este cea mai atractivă pentru vânătorii de recorduri. De ce? Datorită traseului său plat, fără multe curbe, Berlinul e locul ideal pentru a îţi întrece limitele personale, fie că eşti amator sau profesionist.

Ultimele şase recorduri mondiale la masculin au fost stabilite aici. În 2014, kenyanul Dennis Kimetto oprea cronometrul la 2.02.57, devenind primul şi încă singurul om care a coborât oficial sub bariera de două ore şi trei minute. În acest an însă, există premise ca unii dintre compatrioţii săi, Eliud Kipchoge (personal best 2.03.05) sau Wilson Kipsang (2.03.13), ori etiopianul Kenenisa Bekele (2.03.03), să coboare sub timpul stabilit de Kimetto în 2014.

Dintre cei enumeraţi, Kipchoge şi-a stabilit clar obiectivul de a stabili noul record mondial acum, la Berlin. În luna mai, pe circuitul auto de la Monza, el a alergat un incredibil 2.00.25, însă a fost vorba de o cursă neoficială şi a beneficiat de condiţii speciale: protecţie contra vântului şi foarte mulţi „iepuri“ care l-au ajutat să ţină ritmul. „Asta îmi doresc, să câştig şi să obţin un nou record mondial. Sunt cei mai buni atleţi din lume, va fi dificil, însă nu îmi ascund intenţiile. Cred că Maratonul de la Berlin e locul perfect pentru ce mi-am propus“, a spus atletul de 33 de ani cu vocea sa blândă. Kipchoge (1.67 metri şi 52 de kilograme) este multimilionar, dar preferă să locuiască într-un apartament modest şi să ajute tinerii atleţi prin intermediul fundaţiei sale. 


Aleargă şi un român de 59 de ani
Dintre cei 40-45.000 de participanţi, 90 sunt români. Printre aceştia şi medicul ortoped Dragoş Radu, de la Baia Mare, care va împlini anul viitor 60 de ani! Dragoş Radu a început să alerge în 2010 şi în 2014 a terminat primul său maraton, cel de la Viena.

De ce 42.195 de kilometri
Un maraton măsoară 42.195 de kilometri. E distanţa pe care a parcurs-o soldatul grec Pheidippides din localitatea Marathon la Atena pentru a vesti victoria împotriva trupelor persane. Povestea datează undeva în jurul anului 490 î.Hr.  „Am câştigat“, a spus Pheidippides, după care s-a prăbuşit la pământ şi a murit din cauza epuizării. Maratonul a apărut la prima ediţie a Jocurilor Olimpice, din 1896, dar lungimea actuală, de 42.195 kilometri s-a bătut în cuie începând cu 1921. Peste 800 de maratoane oficiale se desfăşoară annual în întreaga lume.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite