FOTO Istoria meciului cu 300.000 de oameni în tribune. Cum a fost evitată o tragedie de proporţii în fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poză de arhivă
Poză de arhivă

Este povestea aşa numite Finalei a Calului Alb, care a intrat definitiv în istoria fotbalului deoarece a adus în tribune aproximativ 300.000 de oameni, aproape dublu decât putea primi în mod normal arena respectivă.

S-a întâmplat pe 28 aprilie 1923, când Bolton Wanderers şi West Ham s-au întâlnit în finala Cupei Angliei. Pe Wembley, noul stadion construit la Londra, englezii au dat năvală şi poate doar Dumnezeu a vrut ca totul să nu se transforme într-o tragedie.

Bătrânul Wembley, renovat în 1962, demolat în 2000 şi reconstruit în următorii doi ani, a fost gata mai devreme. Constructorul preconizase să fie terminat în 1924, dar  lucrările s-au terminat în 1923. Pentru a cinsti evenimentul, conducerea Federaţiei din Albion a decis ca primul meci să fie finala Cupei, mai ales că trofeul urma să fie înmânat de Regele George al V-lea. Numai că, organizatorii s-au temut că stadionul nu se va umple, şi pentru a nu-i strica suveranului sărbătoarea, au făcut o reclamă agresivă în zilele premergătoare partidei. Au chemat lumea la stadion prin toate mijloacele posibile, anunţând că e un meci fabulos, pe o arenă nouă, la care se ajunge uşor şi tot aşa.


Nimeni nu se aştepta însă ca în ziua partidei să vină atâta puhoi de lume. După ce s-au umplut tribunele, oamenii au sărit peste turnicheţi şi au luat cu asalt pista şi apoi gazonul. A fost o deficienţă de organizare majoră, în ciuda faptului că realizând ce se va întâmpla, poliţia londoneză a încercat să închisă străzile spre stadion şi a dat sfoară în ţară ca lumea să nu mai vină. A fost însă prea târziu. Martorii vremii spun că remarcabil a fost faptul că mulţimea era paşnică.  Nici urmă de violenţă. La un moment dat, practic, terenul fusese „inundat” şi nici nu se mai punea problema jucării meciului. Mai ales că cei de la Bolton nici nu ajunseseră la stadion, fiind nevoiţi să abandoneze maşinile la peste o milă distanţă de Wembley.

wembley foto getty images
wembley foto getty images

Într-un final, cu destulă întârziere, forţele de ordine s-au mobilizat şi au reuşit să scoată lumea de gazon. Simbolul acelei zile a devenit un cal, pe care un poliţist a intrat în mulţime şi a început să croiască drum pentru ceilalţi, pentru a împinge oamenii în afara suprafeţei de joc. George Scoorey, poliţistul cu pricina, era liber în ziua respectivă, dar a venit de acasă pentru a da o mână de ajutor. Într-un interviu acordat peste ani, el a mărturisit că atunci când a ajuns în apropierea stadionului tot ce a putut vedea a fost o mulţime de capete. „Nu mi-am închipuit niciodată că voi ptea trece printre ei”, a povestit el pentru BBC. Şi totuşi a făcut-o pe calul său, Billy, care deşi era gri, a intrat în istorie ca fiind alb, din pricina faptului că la vremea respectivă nu se puteau face decât fotografii alb-negru, iar el era singura pată într-o mulţime închisă.


Din cauza îmbulzelii de pe teren, 900 de persoane au raportat ca având răni uşoare, iar 20 au ajuns la spital. Ulterior s-a deschis o anchetă şi Camera Comunelor l-a tras la răspundere pe secretarul Ministerului de Interne, care îi caracterizase pe câţiva spectatori ca fiind huligani. Cazul a fost însă închis, concluzia finală fiind că Poliţia a gestionat bine situaţia neaşteptată care a apărut prin depăşirea cu mult a numărului de spectatori.
Englezii au tras însă mai multe învăţăminte după acest meci, iar măsurile luate au stat la baza organizării viitoare pe toate stadioanele. Astfel s-a dispus împărţirea arenei în mai multe sectoare, cu intrări separate, s-au înlocuit turnicheţii cu unii peste care nu se mai putea sări, s-au adus garduri mobile pentru a bloca accesul pe străzile din jurul stadionului şi s-a dispus punerea în funcţiune a unui sistem de pre-cumpărarea a biletelor, cu scopul de a împiedica lumea să vină la stadion gândindu-se că va găsi acolo bilete în număr nelimitat.

Bolton Wanderers a învins pe West Ham cu 2-0, câştigând primul trofeu din istoria clubului

wembley foto getty images


Bilete gratuite pentru poliţistul erou
Poliţistul erou a primit bilete gratuite pe viaţă la finalele Cupei Angliei, dar n-a mers niciodată la meciuri, pentru că nu-i plăcea fotbalul. În 2005, în memoria „White Horse Final”, podul de acces construit spre noua arenă Wembley a fost botezat „White Horse Bridge” (Podul Calului Alb).


   

white
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite