EKG-ul Ligii I: de ce Steaua n-a mai defilat pe plan intern şi de ce avem două „campioane“ în anul 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opinia generală e că formaţia din Ghencea a fost în scădere în acest campionat faţă de sezonul trecut. Cifrele demonstrează, de fapt, altceva.

Meritele lui Laurenţiu Reghecampf în revigorarea Stelei sunt incontestabile, însă tehnicianul de 38 de ani are şi o problemă evidentă: n-are simţul măsurii, atunci când evaluează potenţialul echipei sale. 

Acest defect al lui „Reghe“ – poate fi pus pe seama tinereţii – s-a văzut şi înainte de debutul în grupele Ligii Campionilor. Atunci, antrenorul a vorbit cu nonşalanţă despre o calificare în fazele eliminatorii ale competiţiei, omiţând că Steaua n-a mai câştigat un meci în grupe din 2006!

Înainte de a o da în bară, ridicând aiurea aşteptările oamenilor în ceea ce priveşte Liga Campionilor, „Reghe“ mai comisese o gafă. „Noi ne batem doar cu noi. Dacă vom juca la fel ca şi anul trecut, sau mai bine, e greu ca cineva să se apropie de noi. Ştiu foarte bine ce vorbesc şi menţin ce v-am spus în trecut. Vom avea 10-12 puncte avans la finalul turului“, a declarat antrenorul campioanei la 24 iulie.

Poate că şi din cauza acestor „aroganţe“, lumea a rămas cu senzaţia că Steaua a avut o prima pare a sezonului sub aşteptări, deşi clasamentul ne spune că formaţia din Ghencea e singura neînvinsă în Liga I în acest moment.

Statistica relevă însă şi un alt amănunt: Steaua a bătut pasul pe loc, în timp ce principalele ei rivale la câştigarea campionatului au progresat.

„Lupii“, plus nouă puncte

În primele 17 partide din campionatul 2012-2013, roş-albaştrii au adunat 41 de puncte. În acest moment, după acelaşi număr de jocuri în ediţia din 2013-2014 a Ligii I, campioana are un total de 39 de puncte. Scăderea e foarte mică, dar devine importantă atunci când vedem cifrele înregistrate de Astra şi de Petrolul:

*Astra – 37 de puncte după 19 jocuri în campionatul trecut – 42 de puncte după acelaşi număr de întâlniri acum.

*Petrolul – 31 de puncte după 19 etape în ediţia precedentă a Ligii I – 40 de puncte după 19 runde bifate în acest moment.

Zece puncte sunt de la „fluieraşi“

Dacă în cazul celor de la Astra şi Petrolul totalul punctelor e realizat, aproape în întregime, datorită jucătorilor şi antrenorilor, în schimb, Steaua are o problemă de credibilitate. Campioana a primit „cadou“ zece puncte din partea arbitrilor care au condus meciurile ei în actuala ediţie a Ligii I. De altfel, o analiză „Adevărul“ a demonstrat că în 11 din cele 17 etape bifate până acum, steliştii au fost avantajaţi de cel puţin o eroare de arbitraj!

Avem două „campioane“ în 2013

Dacă titlul s-ar fi acordat în funcţie de punctele strânse în fiecare an calendaristic, atunci România ar fi avut două campioane în 2013. Asta deoarece Steaua şi Petrolul au acumulat fiecare 71 de puncte în partea a doua a campionatului trecut şi în prima parte a celui în curs.

Echipă Retur 2012-2013 Tur 2013-2014 Total

1- Steaua 32 39 71

Petrolul 31 40    71

3- Astra 23 42 65

4- Pandurii 28 34 62

5. Dinamo 26 32 58 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite