DNA bate la uşă: „Ştiu ce ai făcut vara trecută“ în varianta românească. Cine e omul-cheie al procurorilor
0Au trecut 56 de zile de la etapa care a încheiat ediţia precedentă a Ligii I, însă „fantomele trecutului“ urmăresc şi acum trei trei echipe implicate în două partide disputate la 27 mai.
Ca în filmul „Ştiu ce ai făcut vara trecută“, deocamdată, cei care ar fi călcat pe bec primesc doar nişte indicii că urmează să fie daţi de gol. Şi „fierb“! Iar după evenimentele petrecute miercuri, probabil, urmează reprize lungi de insomnii în aşteptarea unei furtuni care poate lovi din plin fotbalul românesc.
Omul-cheie: un fotbalist de duzină
Concret, miercuri, la sediul DNA s-a prezentat atacantul celor de la Gaz Metan, Costin Gheorghe. A spus doar că a fost citat să se prezinte în calitate de martor într-un dosar. N-a oferit alte detalii, însă, potrivit mai multor surse, dosarul deschis de DNA vizează două partide din ultima etapă a sezonului trecut, FC Braşov – Gaz Metan Mediaş şi Concordia Chiajna – Petrolul.
Tot miercuri, la DNA a fost aşteptat şi un alt fotbalist al medieşenilor, Alex Munteanu, însă acesta nu s-a prezentat la audieri. Cu siguranţă, şi acesta va ajunge în faţa procurorilor, în următoarele zile, însă, până atunci, aceştia par să fi găsit „fisura“ necesară pentru a dovedi actul de corupţie. Vorbim despre Costin Gheorghe, un jucător al cărui nume nu spune nimic.
În sezonul trecut, el a bifat doar 22 de minute în Liga I pentru Gaz Metan, echipă la care evoluează din sezonul 2011-2012. De atunci, vârful de 26 de ani a bifat doar 14 prezenţe în primul eşalon. În concluzie, un fotbalist de duzină a devenit omul-cheie într-un caz ce poate deveni istoric pentru fotbalul românesc.
Horoba, audiat săptămâna trecută
Preşedintele medieşenilor, Ioan Horoba, a fost cel care a vorbit, la o zi după ultima etapă a sezonului trecut, despre presupusul act de corupţie petrecut la meciul FC Braşov – Gaz Metan.
„Braşovenii au sărbătorit în vestiar un mare eşec, retrogradarea, împărţind bani! A fost un act de corupţie, nu o premiere, aşa cum pretinde Braşovul! Cei de la Braşov au spus că au premiat echipa, pentru victoria cu Viitorul, meci care a avut loc cu o etapă înainte, dar au premiat şi trei-patru jucători care n-au evoluat în acel joc. Aşadar, n-a fost premiere pentru victoria cu Viitorul, ci s-au dat bani ca urmare a jocului cu noi“, a tunat Horoba.
Contactat, miercuri, de Mediafax, acesta nu s-a arătat surprins că Costin Gheorghe a fost audiat de DNA. „Eu am fost, marţea trecută, la DNA ca martor, în acelaşi caz. Am spus ceea ce am ştiut şi ceea ce consider că s-a întâmplat. Am fost audiat de aceiaşi procurori din dosarul «Valiza» şi din dosarul «Transferurilor». Oamenii ştiu perfect totul. Sunt aceiaşi anchetatori, sunt foarte bine documentaţi“, a spus oficialul celor de la Gaz Metan.
LPF şi semne rele pentru Chiajna
Evenimentele de la ultima etapă sunt anchetate şi pe linie sportivă de Comisia de Disciplină FRF şi de Departamentul de Integritate din cadrul aceluiaşi for.
„Eu nu înţeleg lentoarea Comisiei de Disciplină în acest caz. A început cu un avânt foarte mare audierile, însă acum văd că se mişcă din ce în ce mai încet. Pe mine mai puţin mă interesează partea penală a cazului, care poate dura şi câţiva ani. Pe mine mă interesează să se dea un verdict pe linie sportivă, indiferent care va fi acela“, a adăugat Horoba.
Deşi n-a spus-o răspicat, el speră ca, după ancheta FRF, Chiajna să fie retrogradată în plin campionat şi înlocuită în prima ligă de Gaz Metan! N-ar fi un fapt fără precedent. Nu mai departe de acum două sezoane, Rapid a fost trimisă în „B“ şi înlocuită cu Concordia Chiajna, după ce ilfovenii au câştigat un alt dosar la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
Dacă atunci au avut câştig de cauză în dauna Rapidului, acum semnale sunt proaste pentru ilfoveni. Chiajna e singura echipă care n-a luat banii din drepturile TV. Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a recurs la această măsură preventivă pentru a putea retrograda Chiajna, în cazul în care anchetele FRF vor impune acest lucru.
Vom avea un caz de corupţie dovedit. O spun cu toată certitudinea. Am audiat câte 12 jucători şi de la Braşov şi de la Gaz Metan. Cazul a fost trimis Comisiei de Disciplină. Au apărut din neant nişte bani în vestiarul celor de la Braşov. Costin Negraru şef Departament de Integritate FRF pentru „ProSport Live“
Istoricul cazului
În ultima etapă a campionatului trecut s-au jucat două partide decisive pentru stabilirea echipelor retrogradate: FC Braşov – Gaz Metan (0-0) şi Concordia Chiajna – Petrolul (3-2). În afară de Petrolul, fără grijile salvării, celelalte echipe aveau următoarele variante:
*FC Braşov s-ar fi salvat de la retrogradare, dacă ar fi învins la cel puţin două goluri diferenţă Gaz Metan, iar Chiajna ar fi pierdut meciul cu Petrolul.
*Gaz Metan ar fi rămas în prima ligă, dacă ar fi câştigat la Braşov la o diferenţă de goluri egală cu cea cu care Chiajna ar fi învins Petrolul.
Cum niciuna dintre situaţiile de mai sus n-a fost îndeplinită, Chiajna s-a salvat de retrogradare, în timp ce Gaz Metan şi FC Braşov au picat în „B“.
Problema e că, potrivit acuzelor lansate de medieşeni, braşovenii n-au fost preocupaţi de salvarea lor, ci au căutat să încurce Gaz Metan pentru a scăpa Chiajna de la retrogradare. Iar asta în schimbul unei prime consistente venite de la Chiajna. Banii ar fi fost încasaţi de jucătorii de la FC Braşov, chiar în vestiar, imediat după egalul cu Gaz Metan.