Cum a ajuns China să cheltuiască 260 de milioane de euro pe fotbalişti? "Totul pleacă de la preşedintele ţării"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gervinho a plecat de la AS Roma la Hebei China Fortune FOTO Reuters
Gervinho a plecat de la AS Roma la Hebei China Fortune FOTO Reuters

Jackson Martinez, Gervinho, Teixeira, Ramires, cu toţii sunt superfotbalişti care au ajuns în aceatsă iarnă în China. Plus românul Budescu, în liga a doua.

Cu totul, superliga chineză a transferat jucători de 258,9 milioane de euro, conform siteului transkermarkt, citat de BBC Sport. Prin comparaţie, în Premier League s-au adus jucători de doar 227 de milioane de euro.

Diferenţa a făcut-o chiar fotbalistul lui Şahtior, Alex Teixeira, care ar fi trebuit să ajungă la Liverpool, dar a fost deturnat de chinezii de la Jiangsu Sainty, echipa antrenată de Dan Petrescu, club care a plătit nu mai puţin de 50 de milioane de euro pentru fotbalist.

BBC Sport a stat de vorbă cu Rowan Simpson, reporter de fotbal stabilit în Beijing. Acesta spune că "interesul şi investiţiile în fotbal au crescut mult în ultimii cinci ani. Sunt şi interese politice la mijloc, iar preşedintele Xi Jinping e un mare fan al fotbalului. El susţine această revoluţie fotbalistică fără precedent."

Wenger: O să mutăm în China tot fotbalul european!

Teoria intereselor politice e susţinută şi de antrenoul lui Arsenal, Arsene Wenger. "Da, e îngrijorător! China pare să aibă forţa financiară de a muta tot fotbalul din Europa în China! Dar vor avea ei dorinţa de a susţine aceste investiţii? Să ne amintim că şi Japonia începuse ceva similar în urmă cu mai mulţi ani, dar s-au oprit.Nu ştiu cât de puternică e dorinţa pentru asta în China, dar dacă există un interes politic puternic în această zonă, trebuie să ne îngrijorăm", spune Wenger.

Xi Jinping, preşedintele Chinei

barack obama xi jinping sua china presedinti getty
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite