CTP face o analiză a duelul Federer-Nadal şi identifică un punct clar în progresul jocului arătat de elveţian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Tudor Popescu revine cu un editorial despre tenis şi scrie despre ce s-a întâmplat la Indian Wells, unde Roger Federer şi Rafael Nadal s-au duelat pentru a 36-a oară.

Sub titlul "Federer taie nada cu Nadal", CTP spune că jocul lui Federer nu ar fi progresat fără ajutorul lui Nadal, lucru recunoscut chiar de elveţian. Indian Wells, 2017. 

"Federer-Nadal, 6-2, 5-3, 40-15. Minge de meci. Serveşte Nadal. Şi o face aproape perfect, la teu, tare şi cu efect. Federer intră în minge cu reverul liftat, loveşte din săritură şi o trimite în lung de linie, în vinclu, la limită. Rafa priveşte o clipă zona de impact, apoi îşi scoate bandana neagră şi o ia spre fileu ca să-i strângă mâna lui Roiger. Nu cere challenge, deşi ar fi avut de ce.La ultima minge a finalei Australian Open a cerut, deşi era clar că forehandul lui Federer muşcase tuşa. Acum, aşa cum s-a văzut la reluarea pe computer, mingea ciupise doar câţiva milimetri din colţul terenului...

image

Gestul lui Rafa înseamnă recunoaştere şi respect al superiorităţii actuale a lui Roiger. Ani în şir, Nadal l-a învins pe Federer atacându-i backhandul fie cu serviciul de stângaci spre exterior, fie cu forehandul în cros înfăşurat, înalt, cu mingea învârtită sălbatic la aproape 5000 de rotaţii pe minut. De cele mai multe ori, Federer răspundea cu rever tăiat, adică minge lentă, care stă mult timp în aer, şi îi dădea timp lui Nadal să se aşeze şi să-i atace iarăşi şi iarăşi reverul, până când Swiss Maestro ceda.

Acum, la Indian Wells, n-am văzut la Federer niciun rever tăiat. Zero, nada. Tot timpul Roiger a întâmpinat mingea repede, cu backhand liftat sau plat. Rafa n-a mai avut marja de timp ca să se poziţioneze la minge. Şi procentajul de lovituri de rever reuşite, atât cros, cât şi lung de linie, de Federer a fost incredibil.

Pentru prima oară se poate spune că Elveţianul l-a învins pe Spaniol cu „sistemă”. Nu-mi amintesc când am văzut ultima dată un retur de rever câştigător al lui Federer pe primul serviciu al lui Nadal. În meciul de azi-noapte, am numărat cel puţin 4. Rafa a fost pur şi simplu neputincios în faţa mitralierei montate pe reverul lui Roiger de antrenorul Ivan Ljubičić.

Aşa cum Federer a recunoscut întotdeauna, fără Rafael Nadal jocul său nu ar fi progresat. Acum mă aştept ca, în cursa lor unică, umăr la umăr peste tenisul tuturor timpurilor, Nadal să caute la rândul lui „iarba fiarelor” pentru reverul de oţel al lui Roiger", a scris CTP pe republica.ro. 

Citeste integral editorialul lui Cristian Tudor Popescu AICI

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite