CSU Asesoft Ploieşti este cea mai performantă echipă din România, din toate sporturile, în ultimul deceniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa din Ploieşti a câştigat cel de-al nouălea titlu de campioană din 2003 încoace, performanţă pe care nicio echipă de club, din niciun sport de echipă n-a mai reuşit-o

CSU Asesoft Ploieşti este din nou campioana României la baschet masculin, după ce a învins pe BC Mureş Târgu Mureş cu 4-2 în finala campionatului naţional. Până aici, nimic nemaipomenit, deoarece ploieştenii oricum erau marii favoriţi ai competiţiei. Numai că, prin acest nou trofeu, Asesoft a devenit cea mai performantă echipă a ultimului deceniu, din toate sporturile, din România. E peste ce a realizat Oltchim în handbalul feminin ori HCM Constanţa în cel masculin.
Practic, exceptând eşecul din 2011, când a fost învinsă în finală de Cluj, ploieştenii au câştigat toate titlurile din ultimii zece ani. Asta în condiţiile în care echipa a promovat în prima ligă abia în 2002, la patru ani de la înfiinţare. Formaţia lui Sebastian Ghiţă, cotat cu o avere de peste 100 de milioane de euro, a avut un buget de aproximativ 700.000 de euro şi s-a bazat în principal pe evoluţiile cuplului Burlacu- Stănescu, cel care a dus greul sezonului, În finală decisiv a fost însă americanul Alhaji Mohammed, fratele lui Nazri Mohammed, de la Chicago Bulls.
Majoritatea sporturilor de echipă din România oferă destul de puţină competiţie pentru titlu. Asta s-ar putea deduce din faptul că există formaţii care domină de ani de zile întrecerile în care sunt angrenate. Dincolo de Oltchim şi HCM Constanţa, stăpâne la handbal, CSM Digi Oradea şi HC Miercurea Ciuc nu dau senzaţia că ar avea rivale în polo, respectiv hochei.
O situaţie inedită se înregistrează la fotbal feminin, acolo unde Olimpia Cluj e campioana ultimelor trei ediţii. Olimpia a continuat ceea ce reuşise Clujana Cluj, care luase şapte campionate la rând, dar care s-a desfiinţat după ce n-a mai avut susţine financiară. Clujul rămâne capitala fotbalului feminin, prin cele două echipe care au cucerit trofeele, o dominaţie întreruptă doar de FCM Târgu Mureş, în 2010. 

Asesoft n-are realizări internaţionale, câştigând doar FIBA Europe Cup, în 2005. 

Performanţa depinde de bani
Realitatea din sportul românesc demonstrează că tradiţia are o influenţă mult prea mică în viaţa echipelor, comparativ cu situaţia financiară. Exemplul Oltchimului, care din echipă de vârf în Liga Campionilor, a ajuns să-şi propună evitarea retrogradării, este elocvent în acest sens.

Titluri naţionale obţinute în ultimii zece ani

CSU Asesoft Ploieşti (baschet masculin) -9

HCM Constanţa (handbal masculin) -8

Oltchim Rm Vâlcea (handbal feminin), CSM Digi Oradea (polo masculin) - 7

HCS Miercurea Ciuc  (hocehi masculin) -6

Tomis Constanţa (volei masculin), ICIM Arad (baschet feminin) - 4  

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite