Cine este locotenentul major „Maşină”, moldoveanul devenit milionar care a intrat în istoria ATP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vârstă de 29 de ani, Radu Albot a reuşit să scrie o pagină de istorie în tenisul mondial: a devenit primul tenismen din Republica Moldova care a cucerit un titlu ATP.

Acest lucru s-a întâmplat la Delray Beach, acolo unde l-a învins cu scorul de 3-6, 6-3, 7-6 pe britanicul Daniel Evans. Albot a salvat şi trei mingi de meci înainte de a cuceri primul titlu profesionist, dar şi a pune mâna pe un superb Porsche roşu. Doartenis.ro prezintă câteva amănunte din viaţa lui  Radu Albot.

Deschizător de drumuri în Moldova. Radu Albot este cel mai bun jucător din istoria tenisului din Republica Moldova. El a fost primul tenismen din această ţară care a cucerit un titlu ITF, primul care a ajuns pe tabloul principal al unui turneu ATP, primul care a ajuns pe tabloul principal al unui Grand Slam şi, desigur, primul care a cucerit un titlu ATP.

Este milionar din tenis. Radu Albot este originar din capitala Republicii Moldova, Chişinău, la 11 noiembrie 1989. El nu este foarte înalt, având doar 1,75 m, dar se deplasează foarte bine pe teren. După 11 ani de carieră profesionistă, Radu a reuşit să strângă din premii peste două milioane de dolari. Cu cei 97.490 de dolari primiţi pentru victoria de la Delray Beach, el va trece de 2,2 milioane de dolari obţinuţi în carieră. În plus, s-a ales şi cu un superb Porsche.

A urcat pe locul 52 în lume. Cu punctele primite cucerirea titlului de la Delray Beach, Radu Albot şi-a asigurat un salt de 30 de locuri în clasamentul mondial ATP, acolo unde de ieri ocupă poziţia a 52-a .

A început tenisul la 8 ani. Pentru Radu Albot, primul contact cu tenisul a venit la vârsta de 8 ani, la insistenţele tatălui. Acesta văzuse meciuri la televizor şi s-a gândit că este un sport care i s-ar potrivi fiului său.

Este locotenent major. Tenismenul este angajat al Serviciului Situaţii Excepţionale, unde a primit, în 2014, gradul de locotnent major. Iniţial a fost angajat ca şofer.

Are ca hobby mersul cu bicicleta. Hobby-ul lui Radu este să meargă cu bicicleta. ”Când sunt acasă mă sui pe bicicletă şi ies la plimbare mereu cu prietenii. De fiecare dată abia aşteptăm să ne revedem pentru asta”, a declarat Albot.

Are 20 de titluri ITF. La simplu, Radu Albot a cucerit 20 de titluri ITF. Ultimul în 2016, la Shenzhen. La dublu a triumfat în 15 turnee.

Are un titlu ATP la dublu. Radu Albot s-a descurcat mereu bine în proba de dublu. Dovadă este şi titlul cucerit în 2015, la turneul ATP de la Istanbul. Partener i-a fost sârbul Duşan Lajovic. În competiţiile de Grand Slam, până la semifinala de acum de la US Open 2018, cel mai bun rezultat a fost un sfert de finală atins la Roland Garros, în 2015.

Are un master în psihopedagogie. Radu Albot este absolvent al Facultăţii de Pedagogie a Universităţii de Stat de Educaţie Fizică şi Sport. După absolvire, el a făcut un master în psihopedagogie. De atunci, a rămas pasionat de psihologie, care ajută foarte mult mai ales în sporturile individuale.

Citeşte biografiile celebrităţilor. Moldoveanul, ca mulţi alţi jucători din circuit, îşi umple timpul liber citind. El preferă să lectureze biografiile sportivilor celebri, cel mai mult plăcându-i cea a lui Agassi.

Tatăl lui lucrează în Ministerul de Interne. Părinţii lui Radu nu sunt implicaţi în sport, dar iubesc mişcarea. Tatăl lui este angajat la Ministerul de Interne din Republica Moldova, în timp ce mama lui este dentistă.

Vorbeşte cinci limbi străine. Drumurile prin întreaga lume l-au făcut pe tenismenul basarabean să înveţe mai multe limbi străine. El vorbeşte fluent româna, rusa şi engleza şi se descurcă în germană şi spaniolă.

E mare fan biatlon. Spre deosebire de alţi jucători profesionişti, care prefer să se uite la baschet, Radu Albot a mărturisit pentru cei de la ATP că adoră să urmărească întrecerile de biatlon. Tot din ciclul sporturilor de iarnă, lui îi place mult curlingul. Dintre sporturile de vară preferă fotbalul.

Cum este poreclit în circuit. Pentru că Radu Albot are o constanţă incredibilă şi scoate mingi din poziţii imposibile, părând că nu oboseşte niciodată, colegii din circuit i-au găsit o poreclă pe măsură: ”Maşina”.

Vrea să facă o Academie de Tenis în Moldova. La finalul activităţii, Radu Albot este decis să rămână în tenis. ”Aş vrea să deschis o Academie de tenis în ţara mea, pentru că la noi tenisul nu este foarte bine dezvoltat şi eu aş vrea să ajut copiii să devină mai buni. Acum nu există un jucător adevărat care să îmi urmeze. Nu avem jucători profesionişti, aşa că aş vrea să îmbunătăţesc ceva în ţara mea şi să creez posibilităţi pentru cei mai mici copii”, a mai declarat Albot pentru ATP.

A fost cel mai bun junior din Europa. Când avea 16 ani, Radu Albot a fost printre cei mai valoroşi jucători de vârsta lui din Europa. S-a calificat atunci al doilea la Masters-ul care a strâns laolaltă cei mai valoroşi 8 sportivi la nivelul acesta de vârstă şi a reuşit să câştige turneul.

Idolul lui era spaniol. Ca orice tânăr sportiv şi Radu Albot a avut un idol. În cazul lui, acesta a fost spaniolul David Ferrer, cel care s-a retras din activitate, după ce a fost timp de mulţi ani pe locul 2 sau 3 în lume. De asemenea, l-a admirat şi pe Marat Safin.Body

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite