Cel mai bun 11 din Liga 1 Betano
0În câteva zile vor începe playoff-ul şi playout-ul Ligii 1 Betano. După sezonul regulat ştim care sunt favoritele la titlu, cine are şanse mici să rămână în primul eşalon, dar şi care au fost surprizele şi dezamăgirile campionatului. Cum arată, însă, cel mai bun 11 al campionatului?
Portar: Jaime Penedo (Dinamo), 23 meciuri
Singurul fotbalist din Liga 1 Betano care va merge la Campionatul Mondial din Rusia a fost unul dintre puţinii dinamovişti care au evoluat bine pe toată durata sezonului regulat. Într-un sezon pe care „câinii” vor să îl termine cât mai repede şi să îl uite, Penedo s-a remarcat prin paradele sale. A fost cel mai bun portar din campionat la penalty-uri, cu două apărate şi alte două la care a ghicit colţul.
Câte goluri se înscriu în prima etapă din play-out? Pe Betano ai cota 2.22 pentru peste 9,5!
Fundaş dreapta: Cristian Manea (CFR), 25 meciuri
Revenit în România în această vară, Manea s-a impus rapid în primul 11 al CFR-ului. Văzut iniţial ca o soluţie pentru regula u-21, a demonstrat că îşi merită locul în teren şi că e o variantă pentru echipa naţională. A lipsit un singur meci în sezonul regulat, fiind integralist în toate celelalte. E al doilea în topul fotbaliştilor cu cele mai multe minute jucate, cu 2250.
Fundaş central: Bogdan Ţîru (Viitorul), 22 meciuri
Ţîru pare deja un veteran al Ligii 1 Betano, însă va împlini 24 ani în această lună. Rămas la Constanţa după numeroasele plecări ale coechipierilor, a contribuit din plin la reconstrucţia din mers a echipei, fiind liderul defensivei care a primit doar 21 gouri. În cele 4 etape în care nu a fost pe teren, Viitorul a câştigat doar un meci.
Fundaş central: Paulo Vinicius (CFR), 24 meciuri
Cu peste 100 meciuri în prima ligă portugheză, Paulo Vinicius nu a avut nicio problemă în a se adapta la fotbalul românesc. Brazilianul de 33 ani a fost o piesă de bază în apărarea clujenilor, care se poate lăuda cu o medie de un gol primit la 2 meciuri. Vinicius şi-a ajutat echipa şi în careul advers, fiind un pericol real la fazele fixe. Are 4 goluri în sezonul regulat, cele mai multe dintre fundaşi.
Fundaş stânga: Cristian Ganea (Viitorul), 25 meciuri
Titular incontestabil în formaţia Viitorului, Ganea a fost folosit atât ca fundaş stânga cât şi ca mijlocaş central. Dacă în defensivă a arătat că e foarte greu de depăşit, în jumătatea adversă s-a remarcat prin şuturile foarte bune de la distanţă şi prin centrările impecabile, având 3 goluri şi 4 pase de gol. Evoluţiile excelente l-au făcut titular la echipa naţională şi i-au adus transferul mult aşteptat la Athletic Bilbao.
Mijlocaş central: Ciprian Deac (CFR), 24 meciuri
Deac s-a întors acum un an la CFR după o experienţă în Kazahstan şi e, de atunci, motorul CFR-ului. A fost folosit şi în banda dreaptă, însă cel mai bine s-a simţit în centru. A înscris de 4 ori şi a dat 10 pase decisive, cele mai multe din Liga 1 Betano. Golurile create de el au adus echipei sale 6 din cele 18 victorii de până acum.
Mijlocaş central: Alexandru Mateiu (Craiova), 20 meciuri
Craiova e apreciată pentru jocul spectaculos şi pentru fazele create de viteziştii din atac. Nu ar putea adopta acest stil de joc fără calmul de la centrul terenului, adus de cuplul Mateiu-Zlatinski. Fără apariţii în faţa porţii, Mateiu excelează în rolul de mijlocaş central şi e crucial în păstrarea posesiei şi în lansarea atacurilor periculoase.
Mijlocaş ofensiv: Alexandru Ioniţă (Astra / CFR), 24 meciuri
Ioniţă a jucat la Astra în prima parte a sezonului şi a avut un rol uriaş în clasarea giurgiuvenilor pe loc de playoff. Cu 10 goluri şi 3 assituri în 20 jocuri pentru alb-negri, Ioniţă poate spune că a fost decisiv în peste o treime din golurile lor. Transferat în iarnă la CFR pentru un milion de euro, şi-a trecut deja numele pe lista marcatorilor o dată şi a dat o pasă de gol pentru noua echipă.
CFR e favorita la titlu, conform cotelor Betano, cu 1.80. FCSB are 2.50 iar Craiova 8.00.
Mijlocaş ofensiv: Constantin Budescu (FCSB), 17 meciuri
Budescu e singurul fotbalist din echipa ideală care nu a jucat minim 20 meciuri, însă realizările lui vorbesc de la sine. Odihnit des în campionat pentru meciuri europene, Budescu a jucat de 17 ori, înscriind 6 goluri şi oferind 7 pase decisive. Fie că marchează direct din corner, din lovitură liberă sau dă pase de gol cu exteriorul, actualul magician din Liga 1 Betano reuşeşte să impresioneze publicul meci de meci.
Mijlocaş ofensiv: Alexandru Băluţă (Craiova), 21 meciuri
Folosit ca extremă, playmaker sau 9 fals, Băluţă joacă la fel de bine. Căpitanul Universităţii Craiova e parte din tripleta de vis care a înscris 26 goluri în sezonul regulat, alături de Mitriţă şi Gustavo. Băluţă a fost autorul a 8 dintre ele, pe lângă care a adăugat şi 4 pase decisive. Aflat în cea mai bună perioadă a carierei, mijlocaşul ofensiv a debutat şi în echipa naţională, având până acum 4 meciuri.
Atacant: Harlem Gnohere (FCSB), 21 meciuri
Francezul e pe primul loc în topul golgheterilor, la egalitate cu Ţucudean. Sunt diferenţiaţi de numărul de minute necesare pentru a puncta, Gnohere reuşind un gol la 108 minute jucate. Deşi a pornit stagiunea ca rezervă, „bizonul” şi-a făcut loc în primul 11 şi a devenit indispensabil pentru roş-albaştri, păstrând forma excelentă şi în Europa, unde a marcat de 5 ori.
Cota lui Gnohere pentru a fi golgheter e de 2.75, mai mică decât a lui Ţucudean, care are 2.50!